برنامه وزارت بهداشت برای جذب 100 هزار نیرو
معاون فرهنگی وزارت بهداشت: تعرفهگذاری و افزایش پرداختهای پرستاران، انگیزهای برای عدم مهاجرت آنها خواهد بود.
معاون فرهنگی وزارت بهداشت: تعرفهگذاری و افزایش پرداختهای پرستاران، انگیزهای برای عدم مهاجرت آنها خواهد بود.
افزایش نیروی انسانی در مراکز درمانی و افزایش حقوق و مزایا برای درمانگرانی که جان خودشان را به خطر میاندازند، اقدام حیاتی برای بهبود وضعیت فعلی نظام سلامت است. درواقع، تقدم بخشیدن بر پیشگیری و همچنین توسعه زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری نظام سلامت، دو اقدام کلیدی برای توسعه خدمات نظام سلامت است که باید در کشور ما جدی گرفته شود. اگر قرار باشد با همین سیاستهای فعلی جلو برویم و جذب نیروهای جدید همچنان به تاخیر بیفتد، در آن صورت زیرساختهای فعلی نظام سلامت نمیتواند پاسخگوی نیازهای همه بیماران باشد.
عباس شیراوژن، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم با اشاره به همین موضوع مهم، از برنامه جدید این وزارتخانه برای جذب 100 هزار نیروی تازه نفس سخن گفته و یادآور شده است: «جذب و استخدام ۱۰۰ هزار نفر در حوزه بهداشت و درمان و سایر بخشهای بهداشت و درمان در راستای بهرهگیری از نیروی انسانی توانمند در دستور کار این وزارتخانه است که تحقق این مهم بستگی به موافقت سازمان برنامه و بودجه دارد.»
وی افزود: «وزارت بهداشت نسبت به سایر کشورها از نیروهای توانمند و متخصصی برخوردار است که در شرایط شیوع کرونا این مهم به اثبات رسید.»
شیراوژن بیان کرد: «تعرفهگذاری و افزایش پرداختهای پرستاران یکی از راهکارهای جبران زحمات این قشر فداکار و انگیزهای برای عدم مهاجرت پرستارها خواهد بود که باید مورد توجه سازمان برنامه و بودجه قرار گیرد تا در این زمینه اعتبارات مطلوبی را در نظر بگیرد.»
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت تصریح کرد: «تعریف ردیفهای استخدامی از دیگر برنامههای وزارت بهداشت است که در این راستا جذب و استخدام ۱۰۰ هزار نفر در حوزه بهداشت و درمان در کشور در دستور کار این وزارتخانه است.»
شیراوژن ادامه داد: «شناسایی و رفع مشکلات دانشجویان در حوزه خوابگاهی، تغذیه و همچنین ارتقای مسائل فرهنگی در دانشگاهها نیز باید مدنظر باشد و این مهم تنها با بازدید میدانی و گفتوگو با دانشجویان محقق میشود.»
به گفته معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت، «اجرای طرح عدالت و تعالی سلامت به ویژه در شهرهای کم برخوردار، مسیر اصلی نظام سلامت را جهتدهی کرده و شاخصهایی همچون تعداد تخت بیمارستانی، پزشکان متخصص و امکانات را مورد ارزیابی قرار میدهد.»
شیراوژن با اشاره به شایعه مهاجرت پرستاران از کشور بیان کرد: «این مهم ناشی از تبلیغات منفی و شایعهپراکنی دشمنان است، در حالی که برخی کشورها در تلاش هستند با دلارهای نفتی، کمبود نیروی انسانی خود را با تبلیغات منفی علیه ایران جبران کنند.»
همچنین بهروز رحیمی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت هم با تاکید بر اینکه جذب نیروی انسانی باید بر اساس استراتژی درست و حسب نیازهای تخصصی و حقیقی در وزارت بهداشت باشد، گفت: «با توجه به اینکه کمبود منابع انسانی در بخشهای مختلف درمانی و بهداشتی کاملا مشهود است، درخواست صدور مجوز ۱۰۰ هزار نیرو را به سازمان اداری و استخدامی ارسال کردهایم و امیدوارم با بخش عمده آن موافقت شود.»
وی گفت: «سالی که گذشت تجارب ارزشمندی را در حوزههای مختلف مدیریتی، توسعه و زیرساختی در وزارت بهداشت به ما آموخت و باید از آن تجارب به نحو احسن در سال جاری برای پیشبرد اهداف این وزارتخانه استفاده کنیم.»
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت با بیان اینکه ساماندهی منابع انسانی وزارت بهداشت با جدیت دنبال شود گفت: «موضوع ساماندهی منابع انسانی در کل مجموعه وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سال جاری با جدیت دنبال شود و چهارچوب و ساختار منسجمتر و متمرکزتری را به خود گیرد تا بشود در بهترین شرایط از همه ظرفیتهای نیروی انسانی در راه خدمت به کشور استفاده کرد.»
رحیمی با اشاره به اهمیت امنیت شغلی برای کلیه کارکنان وزارت بهداشت گفت: «مقام معظم رهبری بر موضوع امنیت شغلی کارکنان نظام سلامت تاکید زیادی دارند. در این راستا باید تلاش کنیم که از اولویتهای وزارت بهداشت در حوزه منابع انسانی، تبدیل وضعیت کارکنان نظام سلامت باشد تا با آرامش خاطر نسبت به خدمت در کشور کوشا باشند، باید توازن را در توزیع منابع انسانی در کشور به حداکثر خود برسانیم و کمبود نیرو را در مناطق کم برخوردار کشور جبران کنیم.»
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت گفت: «آموزش مدیران و کارکنان حوزه وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور باید با جدیت دنبال شود. یکی از دغدغههای وزیر بهداشت، آموزش در حوزه پرسنلی است که باید برنامههایی مدون و بر مبنای نیاز روز مدیران و کارکنان تدوینشده و بهصورت دورهای در قالب دورههای تخصصی و عمومی در راستای افزایش سطح دانش شغلی آموزش داده شود.»
وی با اشاره به اهمیت ارزیابی، نظارت و پایش عملکرد کارکنان در وزارت بهداشت بیان کرد: «ماحصل همه نکات مدیریتی پایش عملکرد کارکنان بهصورت دورهای است که در این راستا باید ارزیابی و نظارت را بیشازپیش افزایش دهیم. تعامل اداره کل منابع انسانی و مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری در وزارت بهداشت باید افزایش یابد؛ چراکه هر دو حوزه رابطه تنگاتنگی در ساماندهی منابع انسانی دارند. این موضوع باید در سرتاسر دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور نهادینه شود و اطلاعات مابین هر دو حوزه در راستای بهبود عملکرد، رشد و تعالی سازمانی بهکارگیری شود.»
تبعات تاخیر در جذب کادر بهداشت و درمان
احمدرضا درویشی، متخصص مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی هم در گفتگو با سپید به تبعات تاخیر در جذب کادر درمان میپردازد و میگوید: «الان بحث این نیست که چه تعداد نیروی درمانی جدید به مراکز درمان کرونا اضافه میشود. بحث اصلی اینجاست که چه زمانی این نیروهای جدید به مراکز درمانی اضافه میشود. تاخیر در جذب این نیروها به فرسایش بیشتر کادر درمان منجر میشود. نباید جذب این نیروها آنقدر دیر و کند انجام شود که مصداق نوشداروی پس از مرگ باشد. با توجه به تمام نشدن کرونا، مجموعه تصمیمات کارشناسی ما نیز باید در مسیری باشد تا بتوانیم کنترل بیماری را از دست ندهیم.»
او خاطرنشان میکند: «تاخیر در جذب نیروهای حرفهای موجب خواهد شد که برخی مراکز درمانی به ناچار به جذب نیروهای غیرحرفهای روی بیاورند تا بتوانند نیازهای درمانی را هرطور که شده مرتفع کنند و بتوانند پاسخگوی سیل مراجعان باشند. در صورت گسترش چنین رویهای، کیفیت خدمات درمانی ارائه شده به بیماران مبتلا به کرونا نیز افت محسوسی خواهد داشت. یعنی تاخیر در جذب نیروهای حرفهای، در نهایت به ضرر بیماران نیز تمام خواهد شد.»
همچنین محمد شریفی قدم، دبیرکل خانه پرستار هم در گفتگو با سپید به ضرورت حیاتی جذب پرستاران جدید در سخن میگوید و یادآور میشود: «به دلیل اینکه بیماری کرونا، درمان دارویی و جراحی ندارد، بنابراین کادر پزشک هم کمترین مداخله را در درمان این بیماران دارد. بیشتر بحث مقابله با کرونا، بحث مراقبت از بیمار است که بیشترین بار بر عهده پرستاران است. تا قبل از کرونا هم با کمبود شدید پرستار مواجه بودیم؛ طوری که نسبت پرستار به جمعیت در ایران، نصف حداقل استانداردهای جهانی است. با بحران کرونا، نیاز به خدمات پرستاری تشدید شد. یک بیمار مبتلا به کرونا، نیاز به خدمات 24 ساعته مراقبت پرستاری دارد، در حالی که یک بیمار که جراحی انجام داده است، نیاز به چهار ساعت مراقبت پرستاری دارد. در کشورهای توسعه یافته روی جذب کادر پرستار در دوران کرونا تمرکز کردند، اما چنین حساسیتی در کشور ما وجود ندارد. در نظر بگیرید اگر حتی سالانه 10 هزار پرستار جدید جذب شود، فقط وضعیت موجود حفظ میشود.»
او تاکید میکند: «با وجود آنکه حدود 50 هزار پرستار بیکار داریم و در بحران کرونا، نیاز جدی به آنها داریم، اما برنامهریزی علمی و بلندمدتی برای جذب آنها وجود ندارد. با توجه به طولانی شدن بحران کرونا، کادر پرستاری ما خسته و فرسوده شدهاند. الان هر پرستار نیز به جای چند نیرو کار میکند. محصول این فشار کاری، این خواهد بود که خطای پزشکی بالا میرود. پرستار تا حدی توان دارد. اگر فشار به جامعه پرستاری افزایش پیدا کند و نیروهای تازه نفس جذب نشوند، آمار مرگ و میر هم بالا میرود.»