کاهش ۵۰ درصدی زمان نظام وظیفه برای متخصصان ایرانی خارج از کشور/ وزارت علوم برای بازگشت نخبگان ایرانی به کشور چه برنامهای دارد؟
وزارت علوم با ابلاغ آییننامه برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور، قصد دارد فرصتی برای بازگشت این افراد به کشور ایجاد کند، از جمله تسهیلات این برنامه میتوان به کاهش ۵۰ درصدی زمان نظام وظیفه برای این افراد اشاره کرد.
به گزارش بازارکار به نقل از ایسکانیوز، ایران رتبه ۱۹ جهانی در دانشجوفرستی به خارج از کشور را دارد. دانشجویانی که سالها در مدارس و دانشگاههای کشور تحصیل کردهاند؛ اما به جای این که متخصصان، کارآفرینان و استادان دانشگاه این مرز و بوم شوند، وقتی زمان ثمردهیشان میرسد، در کشور دیگری زندگی میکنند.
آمارها نشان میدهد که حدود ۴۸ هزار دانشجوی ایرانی خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند. شاید این تعداد در برابر جمعیت چهار نیم میلیونی دانشجویان در کشور، درصد کمی باشد؛ اما نباید از این موضوع غافل شد که اگر فرصتی برای بازگشت نخبگان به کشور فراهم شود، سطح علمی و حرفهای دانشگاهها و صنایع ایران ارتقا خواهد یافت و همچنین میتواند به تاسیس شرکتهای فناور در حوزههای فناوری پیشرفته منجر شود.
در این راستا، وزارت علوم با تدوین آییننامه برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور، قصد دارد فرصت خوبی برای استفاده از ظرفیت علمی و حرفهای این متخصصان در مراکز علمی و صنعتی کشور فراهم میکند.
یکی از اهداف وزارتخانه برای تدوین این آییننامه ترغیب متخصصان ایرانی برای بازگشت به کشور است. بر اساس این آییننامه، حمایت از متحصصان ایرانی خارج از کشور در قالب دوره پسادکتری، فرصت مطالعاتی، استاد مدعو و معین، راهاندازی کسب و کارهای فناورانه، اشتغال در شرکتهای فناور، نظام وظیفه تخصصی و برگزاری سخنرانی و کارگاههای تخصصی محقق خواهد شد.
به نظر میرسد برنامههای وزارت علوم برای بازگشت متخصصان ایرانی خارج از کشور، ثمربخش بوده است. به طوری که از ۲ سال و نیم گذشته تا کنون، هزار و ۱۰۰ نفر به کشور بازگشتهاند که ۷۰ درصد آنها در ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا تحصیل کردهاند. سورنا ستاری رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان این موضوع، تاکید کرد که راهاندازی استارتاپ ها بهترین انگیزه برای بازگشت نخبگان به کشور محسوب میشود.
ایسکانیوز، در ادامه به بیان شرایط حمایتی متخصصان ایرانی خارج از کشور در موارد ذکر شده، میپردازد.
تحصیل در مراکز آموزشی برتر دنیا؛ شرط حمایت وزرات علوم از متخصصان ایرانی خارج از کشور
تحصیل در دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی برتر، اصلیترین شرط بهرهمندی متخصصان خارج از کشور از دورههای حمایتی وزرات علوم است. به طوری که متخصصان ایرانی خارج از کشور در صورتی میتوانند از حمایت دوره پسادکتری و فرصت مطالعاتی استفاده کنند که دانشآموخته یکی از دانشگاهها یا موسسات تحقیقاتی برتر باشند که بر اساس نظام ارزیابی رتبه یک تا ۱۰۰ داشته باشد.
همچنین فعالیت در موسسات آموزشی داخل کشور به عنوان استاد مدعو و معین نیازمند داشتن سابقه تدریس تمام وقت در خارج از کشور و در دانشگاه یا موسسات تحقیقاتی برتری است که بر اساس نظام ارزیابی رتبه یک تا ۴۰۰ داشته باشند.
وزارت علوم چه تسهیلاتی در اختیار متخصصان ایرانی خارج از کشور قرار میدهد؟
حمایت از نظام وظیفه تخصصی یکی از تسهیلاتی است که وزارتخانه برای متخصصان ایرانی خارج از کشور فراهم آورده است. بر اساس این آییننامه، پس از تایید مدارک تحصیلی خارج از کشور دانشآموختگان، این افراد میتوانند دوره خدمت نظام وظیفه خود را، شامل دوره آموزش نظامی و اجرای طرح پژوهشی، فناورانه، فرهنگی یا مشابه آن، گذرانده و کارت پایان خدمت دریافت کنند. تسهیلات درنظرگرفته برای این افراد این است که زمان دوره خدمت نظام وظیفه تخصصی حداقل برابر با نیمی از دوره رسمی نظام وظیفه سایر مشمولان است.
از جمله تسهیلاتی که وزراتخانه در اختیار متخصصان خارج از کشور قرار میدهد، میتوان به تسهیلات وام خرید یا ساخت مسکن و تسهیلات ودیعه مسکن اشاره کرد. میزان وام و شرایط تخصیص آن مطابق با ابلاغ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین خواهد شد.