تهدید آبهای زیرزمینی خدابنده با تداوم اجاره زمینهای کشاورزی به نیروی کار غیربومی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان گفت: مهمترین پیامد تداوم اجاره زمینهای کشاورزی به غیربومیان، افت آبهای زیرزمینی است که با برداشت بیرویه درجهت برداشت محصول بیشتر اتفاق میافتد.
به گزارش پایگاه خبری بازار کار، اسماعیل افشاری در دیدار با فرماندار خدابنده با ارائه گزارشی از وضعیت بارندگی استان و شهرستان خدابنده، اظهار کرد: با وجود بارندگیهایی که تاکنون رخ داده است، اگر در مدیریت مصرف آب دقت نکنیم وارد بحران کمبود شدید آب خواهیم شد.
وی با اشاره به برداشتهای بیرویه از منابع آبی، افزود: برای جلوگیری از اضافه برداشت و ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب و اجرای مفاد طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی، همه واحدهای صنعتی، تولیدی، خدمات و کشاورزی به نصب کنتور هوشمند طبق قوانین و مقررات اعلامی از سوی وزارت نیرو الزام شدهاند و در این قوانین صدور مجوز بهرهبرداری منوط به نصب کنتور بر سر چاه است.
وی محدودیتهای قانونی را در پاسخ به استعلامات ارائه شده از سوی کشاورزان و بهرهبرداران مهم دانست و تصریح کرد: برای توسعه کشاورزی و کشتهای پر آب مانند گوجه فرنگی، سیبزمینی و هندوانه و … هیچگونه منابع آبی تخصیص داده نخواهد شد و با متخلفین اضافه برداشت از آب کشاورزی برابر قانون رفتار خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان ضمن تاکید بر تشویق کشاورزان منطقه به پرهیز از اجاره دادن زمینهای زراعی حاصلخیز به کشاورزان غیربومی در این شهرستان، ادامه داد: متاسفانه کشاورزان غیربومی با اجاره کردن زمینهای مرغوب منطقه به قیمت ناچیز، چندین معضل بزرگ اجتماعی را در این شهر و حتی شهرهای همجوار پدید آوردهاند که از آن جمله میتوان به بیکاری جوانان و مهاجرت اجباری آنها به شهرهای بزرگ برای یافتن کار با دستمزد بسیار ناچیز اشاره کرد.
وی با بیان اینکه فرهنگ منطقه با ورود افراد غیربومی به منطقه تحتالشعاع قرار گرفته و کمکم از بین میرود، ادامه داد: مهمترین پیامد تداوم این موضوع نیز افت شدید آبهای زیرزمینی است که با برداشت بیرویه در جهت برداشت محصول بیشتر اتفاق میافتد و با هیچ ماده دیگری نمیتوان بحران کمآبی را جبران کرد.
در ادامه این نشست، فرماندار خدابنده نیز با بیان اینکه باید ترویج، گسترش و فرهنگ درست استفاده کردن از آب کشاورزی و آموزش بین مروجان و کشاورزان انجام پذیرد، تصریح کرد: در خدابنده اقبال عمومی بر برخورد قاطع با افراد سودجویی است که با استفاده بیرویه از ذخایر آب زیرزمینی این منطقه، آینده نسلهای بعد را با مشکل مواجه میکنند، وجود دارد.
جواد تاراسی با اشاره به اینکه تغییر الگوی کشت راهکار اساسی برای اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی است، خاطرنشان کرد: الگوی کشت به معنی سهم زیر کشت و نوع محصولات مختلف زراعی در یک منطقه است و تصمیم به اینکه کدام محصول با استفاده از چه عوامل تولیدی، با چه روشی و به چه مقدار تولید شود، از برنامههای مهم آن است.