بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری
کد خبر : ۱۷۴۶۱۶
رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی چهارمحال و بختیاری بیان کرد

اصلاح الگوی کشت ضرورتی اجتناب ناپذیر

اصلاح الگوی کشت ضرورتی اجتناب ناپذیر
رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به وقوع تغییر اقلیم، یکی از مهم‌ترین پیامدهای آن تغییر الگوی بارش و کاهش آن است که در نهایت به خشکسالی منجر می‌شود، در چنین شرایطی، لازم است الگوی کشت در بخش کشاورزی اصلاح شود.
شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۴

به گزارش بازار کار، سیداصغر موسوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در زراعت، باید از کشت محصولاتی که نیاز آبی بالایی دارند فاصله گرفته و به سمت کشت ارقام کم‌ آب‌بر حرکت کنیم، همچنین در محصولاتی با نیاز آبی بالاتر می‌توان از ارقام زودرس استفاده کرد تا میزان مصرف آب کاهش یابد.

رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: برخی ارقام مانند گندم و جو نسبت به تنش آبی مقاومت بیشتری دارند و با استفاده از آن‌ها می‌توان تعداد نوبت‌های آبیاری را تا حدود دو مرحله کاهش داد، به‌ طور کلی باید از ارقامی استفاده شود که با شرایط کم‌آبی سازگارترند.

وی افزود: برای مثال، در مناطقی که کشت گندم و جو انجام می‌شود، کشت جو ارجحیت دارد، زیرا این محصول زودتر برداشت می‌شود و گونه‌ای مقاوم‌تر نسبت به کم آبی است. 

موسوی با بیان اینکه در بخش محصولات باغی نیز الگوی کشت باید اصلاح شود، توضیح داد: خوشبختانه در استان گونه‌هایی مانند بادام کشت می‌شود که نیاز آبی پایینی دارند، بادام به‌ عنوان یکی از محصولات اصلی استان، گونه‌ای کم‌آب‌بر محسوب می‌شود.

رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از مهم‌ترین اقدامات در شرایط کم‌آبی و تغییر اقلیم، اصلاح سیستم آبیاری در باغات است، اگر آبیاری به‌صورت سطحی انجام می‌شود، باید به سمت استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار مانند آبیاری قطره‌ای حرکت کرد.

وی افزود: همچنین زمان آبیاری اهمیت زیادی دارد، آبیاری نباید در ساعات گرم روز انجام شود، زیرا در این زمان میزان تبخیر بالاست، بهتر است آبیاری در ساعات خنک روز صورت گیرد تا مصرف آب کاهش یابد. 

موسوی تاکید کرد: در زراعت نیز باید سیستم آبیاری سطحی به آبیاری نواری تبدیل شود، به‌ طور کلی، اصلاح نوع و زمان آبیاری در محصولات زراعی و باغی نقش مهمی در صرفه‌جویی در مصرف آب دارد.

رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: از دیگر راهکارها برای کاهش مصرف آب، تبدیل آبیاری قطره‌ای سطحی به آبیاری عمقی در درختان میوه است، این روش باعث می‌شود آب به‌طور مستقیم به ناحیه ریشه برسد و از اتلاف آن جلوگیری شود.

وی ادامه داد: افزایش مواد آلی موجود در خاک نیز از اقدامات مفید در زراعت و باغداری است. با افزایش مواد آلی، ظرفیت نگه‌داری آب و رطوبت در خاک بیشتر می‌شود و مصرف آب کاهش می‌یابد.

موسوی گفت: در فضای سبز شهری نیز باید گونه‌های پرمصرف آب مانند چمن با گونه‌های کم‌مصرف جایگزین شوند، همچنین گونه‌هایی مانند چنار بهتر است با درختان سازگار با خشکی جایگزین شوند، در همین راستا، رویکردی به نام خشک‌منظر نیز مطرح است، یعنی به جای کاشت چمن، از شن‌های رنگی استفاده شود و در میان آنها درختچه‌ها و درختان مقاوم به کم‌آبی کاشته شوند.

رئیس بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در ادامه گفت: همچنین در راستای کاهش مصرف آب می‌توان برخی محصولات زراعی را به‌ صورت کشت زمستانه انجام داد تا نیاز آبی کمتر شود.

وی خاطرنشان کرد: صرفه‌جویی در مصرف آب نباید به معنای افزایش سطح زیرکشت با همان میزان آب باشد، بلکه با حفظ سطح زیرکشت موجود، انتخاب ارقام مناسب، اصلاح زمان و شیوه آبیاری و مدیریت صحیح در شرایط کم‌آبی می‌توان مصرف آب را به‌ صورت اصولی کنترل و بهینه کرد.

ارسال نظرات