![فراخوان تاسیس دفاتر پلیس+۱۰](/files/fa/news/1403/11/23/526401_941.jpg)
تازه ها
![](/files/fa/news/1403/11/23/526449_382.jpg)
به گزارش بازارکار به نقل از ایرنا، به گفته همه کارشناسان اقتصادی و مسئولان مختلف ملی و محلی، استانی نظیر بوشهر با داشتن منابع غنی انرژی، صنایع نفت و گاز، ظرفیتهای شیلاتی، نخیلات، دریا و گردشگری و ظرفیتهای بالا در بخشهای دیگر نباید مشکل بیکاری و اشتغال و ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان خود داشته باشد.
براساس آمارهای رسمی، نرخ بیکاری جوانان در استان بوشهر در سالهای اخیر نوسان داشته است که اکنون به ۷.۹ رسیده است، این درحالی است که در برخی شهرستانها نظیر دشتی نرخ بیکاری ۱۰ درصدی دارد و با توجه به پیامدها و معضلاتی که بیکاری جوانان به همراه دارد، ضرورت برنامه ریزی اساسی برای برطرف کردن این مشکل اساسی این استان در کوتاه مدت دوچندان است.
اگرچه اجرای پروژههای صنعتی در عسلویه و دیگر مناطق استان بوشهر در سالهای اخیر موجب اشتغالزایی شده، اما بسیاری از این فرصتها به نیروهای کار غیربومی اختصاص مییابد که این مساله باعث نگرانی جوانان تحصیلکرده بوشهری شده که انتظار دارند سهم بیشتری از اشتغال در صنایع استان نصیب آنان شود.
ظرفیتهای اشتغال
استان بوشهر بهدلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی به خلیج فارس، ظرفیتهای بزرگی در زمینه صادرات و بازرگانی با ۱۱ بندر تجاری، مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری صنعتی، شیلات با دهها بندر صیادی، هزاران هکتار زمین مساعد برای پرورش میگو و ماهی در قفس و صنایع وابسته به آن، ۹۲۶ کیلومتر مرز مشرک با خلیج فارس و جزایر متعدد و دیدینی برای توسعه گردشگری دریایی، ۳۸ هزار هکتار نخلستان برای توسعه تولید، فراوری، بسته بندی و صادرات محصول، تولید سالانه ۶۰۰ هزار گوجه فرنگی خارج فصل و دیگر محصولات در بخش کشاورزی، مخازن عظیم نفت وگاز در پارس جنوبی و شمالی و توسعه صنایع پاییندستی نفت، گاز و پتروشیمی، ایجاد شهرکهای صنعتی و گسترش مشاغل مرتبط با آنها دارد که میتواند به کاهش و به صفر رساندن بیکاری جوانان در این استان کمک کند.
مشکلات اصلی اشتغال جوانان بوشهر
شماری از جوانان جویایی کار استان بوشهر در گفتگو با ایرنا مشکلات اصلی در زمینه اشتغال خود را تمرکز صنایع بر نیروهای غیربومی عنوان کردند و گفتند هم اکنون بسیاری از فرصتهای شغلی در صنایع نفت و گاز این استان به نیروهای متخصص از سایر استانها اختصاص مییابد.
آنان همچنین متناسب نبودت مهارتها با نیاز بازار کار را از مشکلات عمده در میز اشتغال خود دانستند و ابرازداشتند بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی در استان بوشهر مهارتهای لازم برای ورود به بازار کار صنعتی این استان را ندارند و این باعث شده تا سهم عمده فرصتهای شغلی منطقه به غیربومیها برسد که البته وجود برخی روابط و اشغال بیشتر پستهای مدیریتی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی منطقه پارس جنوبی توسط نیروهای استانهای دیگر نیز باعث شده تا ورود بومیها به این فرصتهای شغلی با مشکل روبرو شود.
کمبود سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی از دیگر مواردی است که جوانان تحصیل کرده جویای کار در استان بوشهر به عنوان مانعی در راه ایجاد فرصتهای شغلی در این استان خواندند و گفتند: اقتصاد این استان وابستگی زیادی به صنعت نفت دارد و در دیگر بخشهای اقتصادی، مانند گردشگری و کشاورزی سرمایه گذاری کافی و اشتغال زا صورت نگرفته و نیاز به حمایت بیشتری دارند.
اما باید درنظر داشت که برخی از جوانان بوشهری نیز با توجه به مدارک تحصیلی خود به فکر ایجاد اشتغال پایدار و کارآفرینی و یا اشتغال در پروژههای و طرحها به عنوان نیروی عملیاتی نیستند و همه فکرشان معطوف به اشتغال در پتروشیمیها و پشت میز نشینی است که باید برای حل این مشکل نیز با آموزش و فرهنگ سازی برنامه ریزی و اقدام شود.
راهکارها از دیدگاه کارشناسان و مسئولان
کارشناسان بخش اقتصاد و اشتغال در استان بوشهر نیز معتقدند که با توسعه آموزشهای مهارتی، حمایت از کارآفرینی و تمرکز بر صنایع بومی میتوان شرایط بهتری برای اشتغال جوانان ایجاد کرد.
آنان همچنین، الزام صنایع به جذب نیروهای بومی و سرمایهگذاری در کسب وکارهای کوچک و متوسط را از جمله راهکارهایی عنوان کردند که میتواند بیکاری را در این استان کاهش دهد.
به گفته آنان در مجموع، اگرچه استان بوشهر ظرفیتهای اقتصادی بالایی دارد، اما تحقق اشتغال پایدار برای جوانان، نیازمند برنامهریزی دقیق، حمایت از مهارتآموزی و افزایش سرمایهگذاری در بخشهای متنوع اقتصادی است.
جایگاه اشتغال استان بوشهر در کشور شایسته مردم آن نیست
استاندار بوشهر گفت: بوشهر در بین ۳۱ استان کشور در اشتغال جایگاه ۱۵ را دارد که با توجه به این همه ظرفیت، این جایگاه شایسته مردم نیست و باید ارتقا یابد.
ارسلان زارع افزود: استان بوشهر در کنار ظرفیتهای مادی و اقتصادی بالا از نیروهای انسانی توانمند در زمینههای مختلف نیز برخوردار است و باید جایگاه اشتغال این استان در سطح ملی ارتقا یابد.
تفاهم نامه ۲۰۰ هزار میلیارد ریالی رونق اشتغال در بوشهر
معاون امور اقتصادی استاندار بوشهر در گفتگو با خبرنگار ایرنا با تشریح برنامههایاین استان در حوزه اشتغال، از تدوین و اجرای یک نظام برنامهریزی مشخص برای تحقق تعهدات اشتغال خبر داد و گفت: برنامههای این استان شامل توسعه صنایع، حمایت از مشاغل خرد و متوسط، بهبود شرایط اشتغال بومی و تامین مالی پروژههای بزرگ است که با اجرای این سیاستها، امید داریم که فرصتهای شغلی بیشتری برای جوانان استان فراهم شود و روند توسعه اقتصادی بوشهر شتاب گیرد.
رسول رستمی اظهارکرد: هر سال وزارت کار یک تعهد اشتغال مشخص را تعیین میکند که پس از توافق با استان، میزان اشتغالزایی هدفگذاری میشود.
وی ادامه داد: برای دستیابی به این هدف، برنامهای مدون تدوین شده که شامل تقسیم کار بین دستگاهها و شهرستانها و همچنین رصد اشتغال از طریق سامانه است.
رستمی گفت: برنامه ما شامل ارائه تسهیلات از منابع مختلف ازجمله بند (۱۸) قانون بودجه به شرکتهای متوسط و بزرگ در بخشهایی همچون گردشگری، کشاورزی، شیلات و خدمات است.
بیشتر بخوانید
مجوز سفر لنجهای بوشهر برای واردات کالای ته لنجی صادر شد
استاندار بوشهر: سفر رئیس جمهور تصمیمهای خوبی برای تقویت زیرساختهای استان دارد
نخبگان بوشهری در اندیشه کسب جایگاههای مدیریتی صنایع نفت و گاز باشند
استاندار بوشهر:کارآفرینان در این استان حمایت میشوند
۱۱ هزار و ۶۷۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال در بوشهر پرداخت شد
وی یادآور شد: علاوه بر این، برای سفر رئیسجمهور به استان بوشهر، هماهنگیهایی با بانکها انجام شده تا درصدی از منابع بانکی به تولید و اشتغال اختصاص یابد.
رستمی ادامه داد: در این راستا، در تفاهمنامهای با ۱۱ بانک و صندوق مالی، که قرار است در سفر رئیس جمهور مطرح میشود در مجموع ۲۰۰ هزار میلیارد ریال منابع مورد نیاز که در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ به بانکها تخصیص خواهد یافت تا به واحدهای اقتصادی متوسط و بزرگ اختصاص یابد که پروژههایی که بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، میتوانند از این منابع استفاده کنند.
تامین مالی پروژههای بزرگ صنعتی و نفتی
معاون اقتصادی استاندار بوشهر بیان کرد: در حوزه نفت و پتروشیمی نیز از محل منابع صندوق توسعه ملی تأمین مالیهایی صورت گرفته است که برای چهار شرکت پتروشیمی در مجموع دو میلیارد دلار منابع جذب شده که رقم قابل توجهی است.
وی افزود: بهعنوان نمونه، برای پروژه توسعه پلیمر کنگان که نیازمند ۱.۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری است، از طریق صندوق توسعه ملی و عاملیت بانکهای ملت و تجارت، ۶۵۰ میلیون دلار تخصیص یافته که منجر به ایجاد یکهزار و ۳۰۰ فرصت شغلی خواهد شد.
معاون اقتصادی استاندار بوشهرتصریح کرد: در این پروژه، حداقل ۵۰ درصد استخدامها از میان نیروهای بومی خواهد بود.
رستمی همچنین از اجرای پروژههای پتروشیمی هرمز، زاگرس و فاتح کیمیا برای تولید اتانول و متانول خبر داد و افزود: این پروژهها تاثیری مهم در ایجاد اشتغال پایدار در استان بوشهر خواهند داشت.
پرداخت تسهیلات خرد برای حمایت از مشاغل خانگی
وی گفت: در سال جاری، بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه با نرخ چهار درصد پرداخت خواهد شد که بین ۹ هزار نفر با تسهیلات یک میلیارد تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال توزیع میشود.
رستمی تأکید کرد: یکی از مشکلات اشتغال خرد، پایداری آن است و در این ارتباط مشاغلی مانند تولید عسل، گیاهان دارویی و خیاطی به بازار متصل شده تا در الگوی کسبوکار پایدار قرار گیرند.
فعال کردن مناطق آزاد و ویژه برای ایجاد فرصتهای اشتغال متوازن در استان
رستمی در باره تمایل جوانان شهرستانهای شمالی استان بوشهر برای اشتغال در عسلویه گفت: یکی از دلایل این موضوع، نبود توازن صنعتی در این استان است، به همین دلیل، دولت در تلاش است منطقه آزاد تجاری صنعتی بوشهر و منطقه ویژه اقتصادی شمال استان را فعال کند تا جوانان بتوانند در شهرستانهای خود مشغول به کار شوند.
سفر رئیس جمهور فرصت طلایی اشتغال جوانان بوشهر
وی افزود: در سفر اخیر رئیسجمهور، عملیات اجرایی یک واحد پتروشیمی در شمال استان آغاز خواهد شد. همچنین، از مجموع ۲۰۰ هزار میلیارد ریال منابع بانکی جذبشده، بخش قابلتوجهی برای توسعه صنایع در شهرستانهای مختلف اختصاص خواهد یافت تا جوانان ناچار به مهاجرت به عسلویه نباشند.
رستمی یادآورشد: هدف ما این است که استقرار صنایع بزرگ در مناطق مختلف استان بوشهر توزیع شود، به همین منظور، برای شرکت فاتح کیمیا که در شهرستان دیر مستقر است، از صندوق توسعه ملی ۱۲۰ میلیون دلار تسهیلات مصوب شده است تا در سفر رئیس جمهور تخصیص یابد.
برگزاری آزمونهای استخدامی و تقویت مهارتهای فنی نیروهای بومی
معاون استاندار بوشهر گفت: استخدام در صنایع این استان از طریق آزمونهای تخصصی صورت میگیرد که در ارتباط آزمونهایی برپایه مدارک دانشگاهی برای مشاغل پایه علمی و آزمونهای فنی برای سایر مشاغل برگزار میشود.
وی از تاسیس اولین مرکز فنی و حرفهای تخصصی آموزش نیروهای بومی استان بوشهر خبر داد و گفت: این مرکز با همکاری وزارت کار و پتروشیمیهای هلدینگ خلیج فارس ایجاد شده است.
رستمی ادامه داد: این اقدام در راستای رفع دغدغه شرکتهای پتروشیمی مبنی بر نبود نیروی متخصص بومی صورت گرفته است.
وی گفت: در گذشته، سهم نیروهای بومی در اشتغال صنایع نفت و گاز استان بوشهر حدود ۱۲ درصد بود، اما این رقم اکنون به حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است که نتیجه پیگیری مستمر دستگاههای اجرایی استان است.
به گفته سخاوت اسدی مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس هم اکنون ۷۶ هزار نفر در صنایع نفت و گاز و پتروشمی پارس جنوبی اشتغال دارند.
برنامههای ویژه برای توسعه کشاورزی
رستمی گفت: اگرچه سهم کشاورزی در تولید ناخالص استان بوشهر حدود ۱۰ درصد است، اما برای برخی شهرستانها، از جمله دشتستان اهمیت بسیار بیشتری دارد.
معاون امور اقتصادی استاندار بوشهر افزود: دشتستان ۲۴ درصد جمعیت این استان را به خود اختصاص داده و بیش از ۵۰ درصد از تولیدات کشاورزی را در اختیار دارد.
وی افزود: یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه، انعقاد تفاهمنامه با شرکت افق کوروش است که قصد دارد سرمایهگذاری مستقیمی در این حوزه انجام دهد.
رستمی ادامه داد: بر اساس این توافق، بخش عمدهای از خرمای استان در ۱۲ هزار فروشگاه زنجیرهای این شرکت به فروش خواهد رسید که این اقدام باعث افزایش قیمت محصولات و سودآوری بیشتر برای کشاورزان خواهد شد.
سفر رئیس جمهور فرصت طلایی برای ساماندهی اشتغال در استان بوشهر
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر اظهار داشت: با توجه به سفر رئیس جمهور به این استان، ما نیاز داریم تا به شکل جدی اقدامات مؤثری را برای تقویت مشاغل و اشتغالزایی انجام دهیم.
مرتضی پروانه ادامه داد: یکی از رویکردهای ما در این راستا، تقویت مشاغلی است که امکان توسعه آنها با استفاده از تسهیلات خرد وجود دارد، این اقدام میتواند به بسیاری از افراد جویای کار کمک کند و زمینهساز ایجاد مشاغل جدید در سطح استان باشد.
وی همچنین به لزوم همکاری تمامی نهادها و ارگانهای دولتی و غیردولتی در این زمینه اشاره کرد و افزود: توسعه مشاغل با نگاهی به ظرفیتها و توانمندیهای استانی میسر است و ما باید از تمام امکانات موجود بهرهبرداری کنیم تا بتوانیم به اهداف خود در حوزه اشتغال دست یابیم.
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهرتصریح کرد: سفر رئیس جمهور به استان، فرصتی طلایی برای برنامهریزی و اجرای پروژههای اشتغال زا در سطح این استان است که امیدواریم این برنامهها و بستههای اشتغال، بعد از این سفر، زمینهساز بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم استان شود.
ارسال نظرات