بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری
کد خبر : ۱۶۵۱۶۱
يکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۹

به گزارش خبرنگار بازارکار به نقل از خبرگزاری ایرنا، ناترازی انرژی مساله مهم این روز‌های فعالان صنایع و تولیدکنندگان است که به عنوان سنگربانان اقتصاد کشور همچون دیگر افراد جامعه با آن درگیر هستند.

تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی ضمن قبول شرایط موجود و اعلام همراهی با دولت، حرف‌هایی نیز برای گفتن دارند و معتقدند همانطور که آن‌ها دولت را همراهی می‌کنند، دولت نیز باید از آنان حمایت کند.

ناترازی انرژی و اختلال در کار واحد‌های تولیدی، علاوه‌بر آسیب به چرخ تولید و کاهش بهره‌وری، به امرار معاش کارگران لطمه می‌زند و روند رو به رشد اقتصاد را با کُندی همراه می‌کند به همین علت کارشناسان بهترین راه فرار از این چالش را تنوع‌بخشی به سبد انرژی در کنار صرفه‌جویی می‌دانند.

از سویی دیگر توسعه نیروگاه‌های بادی و خورشیدی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله دیگر راه‌هایی است که می‌تواند علاج ناترازی انرژی باشد، اما در کوتاه مدت برای چرخیدن چرخ واحد‌های تولیدی در کنار ناترازی انرژی انتظار می‌رود دولت چتر حمایت خود را بر سر تولیدکنندگان بگشاید و در کنار فعالان این بخش بایستد.

یک تولیدکننده مرغ در شهرستان رامیان در این باره به ایرنا گفت: یکی از مشکلات ما در شرایط ناترازی انرژی دسترسی سخت به سوخت جایگزین است. در حالی که در این شرایط دولت برای تامین گاز صنایع و واحد‌های تولیدی با مشکل مواجه است برای تامین سوخت جایگزین نیز چالش‌هایی داریم و شرکت نفت همراهی لازم را ندارد.

گُل‌محمد سوخته‌سرایی افزود: برای استمرار تولید چاره‌ای جز تهیه سوخت جایگزین نداریم، اما لازمه تهیه سوخت ثبت‌نام در سامانه و تایید شرکت پخش فرآورده‌های نفتی، شرکت گاز و شرکت برق است که این روند طولانی، تولیدکننده را سرگردان می‌کند.

وی با بیان اینکه باید امضا‌های طلایی برای تهیه سوخت جایگزین از پیش پای تولیدکننده برداشته شود، افزود: تولیدکننده در شرایط ناترازی انرژی باید زمان زیادی را صرف کاغذبازی اداری کند و پس از گرفتن تأییدیه دستگاه‌های متولی، تعهد محضری دهد که سوخت را تنها در مواقع ضروری استفاده می‌کند.

این تولیدکننده گلستانی با گله از عملکرد شرکت پخش فرآورده‌های نفتی برای تخصیص سوخت جایگزین گفت: با قطعی برق و گاز مجبور به تهیه سوخت جایگزین از بازار آزاد شدم. خرید هر لیتر گازوئیل از بازار آزاد ۷۰ هزار ریال برایم هزینه داشت که بهای سنگینی بود.

سوخته‌سرایی با بیان اینکه بین گازوئیل سه هزار ریالی با ۷۰ هزار ریالی تفاوت زیادی وجود دارد، اما برای تداوم تولید چاره‌ای جز خرید گازوئیل از بازار آزاد نداشتم، تاکید کرد: نمی‌توانم سرمایه و تولید را معطل کنم.

وی از دولت خواست با دادن وام ارزان قیمت در شرایط ناترازی انرژی به کمک تولیدکنندگان بیاید تا از تعطیلی تولید و بیکاری کارگران پیشگیری شود.

یک تولیدکننده رول و غلطک صنعتی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه قطعی برق تولیدکنندگان را دچار چالش کرده، اظهار کرد: در کنار قطعی، افزایش قیمت برق معضل دیگر تولیدکنندگان است. از سویی دیگر هر زمان که کمبود گاز و برق به وجود بیاید ابتدا گاز صنایع و واحد‌های تولیدی را قطع می‌کنند.

امیرحسین ساداتی با بیان اینکه تاکنون از ذخیره گازوئیل قبلی استفاده کردم و هفته آینده باید برای تهیه سوخت جایگزین ثبت‌نام کنم، افزود: براساس تعهدی که به کارخانجات و صنایع دارم باید قطعات را در موعد مقرر تولید و به مشتریان تحویل دهم، اما با ناترازی انرژی، اختلال در روند تولید و تحویل ندادن قطعات، ضرر و زیان زیادی را برای جریمه تاخیر پرداخت تحمیل می‌کنم.

وی با اشاره به اینکه کاهش بهره‌وری نیروی انسانی چالش دیگر تولیدکنندگان در شرایط ناترازی انرژی است، یادآور شد: به عنوان یک تولیدکننده موظف به پرداخت حقوق کارگران در شرایط قطعی برق هستم حال آنکه انجام این کار در کنار کاهش تولید، بار مالی زیادی را به شرکت تحمیل می‌کند و قیمت تمام‌شده کالا را به شدت افزایش می‌دهد.

مدیرعامل شرکت صنایع غلطک شرق (اریکو) خاطرنشان کرد: ناترازی انرژی موجب شده حدود ۲۰ میلیارد ریال برای ایجاد نیروگاه هزینه کنم حال آنکه می‌توانستم چنین اعتباری را صرف خرید یک دستگاه جدید و اشتغالزایی بیشتر کنم.

ساداتی با بیان اینکه تولیدکننده نباید برای ایجاد زیرساخت هزینه کند، تاکید کرد: ایجاد زیرساخت‌هایی مانند برق بر عهده دولت است و اگر قرار باشد تولیدکننده برای حل این مشکلات اقدام کند چرخه تولید با مشکل مواجه می‌شود.

وی متذکر شد: در شرایط فعلی بهترین حمایت دولت از تولیدکنندگان، دادن وام ارزان‌قیمت به واحد‌های صنعتی برای ایجاد نیروگاه‌های کوچک برق و تخصیص به موقع سوخت جایگزین است.

عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان با اشاره به مشکل ناترازی انرژی اظهار کرد: از دولت انتظار می‌رود با رایزنی‌های بین‌المللی و سرمایه‌گذاری درست و جهت‌بخشی به سرمایه‌گذاری‌های کلان و بهبود روابط دیپلماسی بین‌المللی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی بتواند این چالش را در سطح کلان و به طور ریشه‌ای حل کند.

هامان هاشمی در این گفتگو با بیان اینکه اگر ناترازی انرژی تعطیل کردن واحد‌های تولیدی و یا محدودیت مصرف انرژی در این واحد‌ها مدیریت شود تبعات سنگینی را به همراه خواهد داشت از دولت خواست در راهکار کوتاه‌مدت برای تخصیص انرژی بین بخش‌های مختلف جامعه هماهنگی و تعادل ایجاد کند.

وی با بیان اینکه قطعی برق، بسیاری از کارخانه‌ها را با تبعات فروان مواجه کرد و برخی از این واحدها، مجبور به اخراج نیرو‌ها شدند، افزود: بعد از اینکه موازنه‌ای بین بخش‌های مختلف برای مدیریت مصرف انرژی ایجاد شد توصیه ما به دولت این است که تخصیص انرژی با در نظر گرفتن شرایط استان‌ها اتفاق بیفتد.

عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان تاکید کرد: در حال حاضر استانی که سهم بیشتری از سبد انرژی دارد در جداول قطعی با دیگر استان‌ها فرمول مشترک دارند حال آنکه میزان مصرف یک استان کم‌برخوردار با استان پرمصرف نیاز به مدیریت دارد و همین مساله استان‌های ضعیف و کم برخوردار را در شرایط ناترازی انرژی دچار مشکلات بیشتری می‌کند.

هاشمی با بیان اینکه تولیدکنندگان انتظار دارند همانطور که آن‌ها شرایط دولت را درک می‌کنند دولت هم شرایط تولیدکنندگان را درک کند، متذکر شد: ناترازی انرژی در قیمت تمام‌شده محصول و دیگر موضوعات اثرگذار است و از دولت انتظار می‌رود بسته‌های حمایتی در قالب وام ارزان‌قیمت و معافیت‌های مالیاتی و معافیت‌هایی در قوانین بالادستی و تامین اجتماعی و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نظر بگیرد.

عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری، فرایند اخذ مالیات و برخورد‌های قهری دستگاه‌های نظارتی تولیدکنندگان را اذیت می‌کند، افزود: در حالی که تولیدکننده همزمان درگیر مشکل ناترازی انرژی و همزمان مدیریت هزینه‌ها و ادامه روند تولید است، اما دستگاه‌های نظارتی بدون توجه به شرایط موجود، مطالبات خود را در قالب آیین‌نامه‌ها و مصوبات به تولیدکنندگان مطرح می‌کنند که این نوع برخورد موجب نارضایتی تولیدکنندگان شده است.

وی تاکید کرد: وقتی امکان تامین گاز یا برق را برای واحد‌های تولیدی نداریم و سراغ راهکار جایگزین می‌رویم دولت باید از مسیر‌های دیگر به تولیدکنندگان کمک کند و دستگاه‌های نظارتی هم درک متقابل داشته باشند که یکی از این مباحث موضوع مرتبط با سوخت است و یا در بخش برق وام کم بهره به کارخانجات داده شود تا با خرید ژنراتور خودکفا شوند.

مدیرعامل شرکت گاز گلستان نیز در تعطیلی‌های اخیر به دلیل ناترازی انرژی از اقدام داوطلبانه ۲۰ واحد مرغداری و کشتارگاه استان برای استفاده از سوخت جایگزین خبر داده بود و گفته بود برخی واحد‌ها نیز که محصول تولیدی آن‌ها مهم و اولویت‌دار نیست از ذخیره سوخت جایگزین طفره می‌روند و در این شرایط خواستار اختصاص گاز هستند تا به تولید ادامه دهند که چنین انتظاری منطقی نیست.

به گفته علی طالبی؛ واحد‌های صنعتی به جز واحد‌های صنایع غذایی و دارویی و واحد‌های دارای موجود زنده براساس اعلام دیسپاچینگ ملی در ایام ناترازی انرژی محدود می‌شوند.

ارسال نظرات