تازه ها
به گزارش خبرنگار بازارکار به نقل از خبرگزاری ایرنا، استان ۲ میلیون نفری گلستان که اقتصاد اصلی ساکنان آن برپایه کشاورزی استوار است، حدود ۶۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغی دارد که به باور کارشناسان اگر فقط ۱۰ درصد این زمینها به زراعت چوب اختصاص یابد تحولی بزرگ در ایجاد درآمد پایدار برای کشاورزان و رونق اقتصادی این استان فراهم خواهد کرد.
تامین مواد اولیه تولید صنایع چوب و کاغذ کشور، حفظ جنگلهای ارزشمند هیرکانی، تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش آن، تلطیف آب و هوا و تامین اکسیژن و تقویت منابع آب سفرههای زیرزمینی و جلوگیری از وقوع سیلابهای مخرب فصلی و ایجاد اشتغال پایدار و پیشگیری از ریزگردها از دیگر فایدههای زراعت چوب و توسعه آن در کشور و نیز استان گلستان به شمار میرود.
سابقه کاشت درختان چوبده اگرچه در گلستان بهدهه ۴۰ شمسی بر میگردد و در آن دوره در قالب قطعات ۱۰ هکتاری و در مناطق جلگهای شمال استان زراعت چوب اجرا شد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در چند دهه گذشته با استقرار صنایع چوب در استانهای شمالی کم و بیش این زراعت مورد توجه برخی کشاورزان و علاقمندان و نیز واحدهای تولیدی مرتبط با صنایع چوب قرار گرفت.
اهمیت حفظ عرصههای جنگلی از یک طرف و تامین چوب مورد نیاز صنایع از سویی دیگر به همراه فایدههای کاشت درختان چوبده سبب شد طرح ملی زراعت چوب پس از تصویب قانون تنفس جنگل از اواخر سال ۱۳۹۵ به اجرا گذاشته شود و علاوه بر اجرای این طرح در برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور، درصورت نیاز در برنامه هفتم نیز ادامه یابد.
دهه ۸۰ و رونق کشت درختان چوبده در گلستان
کشت درختان چوبده یا زراعت چوب به گفته معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان طی دهههای گذشته اگرچه با فراز و نشیب مواجه بوده، اما در دهه ۸۰ در راستای اجری طرح نگهداری از جنگلهای شمال کشور با استقبال کشاورزان و واحدهای تولیدی مرتبط با صنایع چوب، رونق گرفت.
جهانبخش صادقیان در گفتگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ۲ هزار هکتار سطح زیرکشت زراعت چوب در گلستان که بیشتر از گونه «اکالیپتوس» بود، یادآور شد: به سبب سرمای سال ۱۳۸۶ و دمای بیش از منفی ۹ درجه آن سال، بسیاری از درختان دچار خسارت سرمازدگی شدند و همین امر سبب کاهش تقاضا برای کاشت این گونه چوبده سریع رشد در استان شد.
وی اضافه کرد: در یک دهه گذشته دوباره زراعت چوب در گلستان رونق گرفته و علاوه بر اکالیپتوس گونه «صنوبر» هم کشت میشود البته کاشت این گونه به سبب سرشت اکولوژی در خاکهای سبک رشد بهتری دارد و، چون بیشتر خاکهای نواحی شمال این استان سنگین هستند بنابراین صنوبر فقط برای مناطق خاصی از گلستان بویژه شهرستانهای غرب و دامنههای شمالی جنگلهای این استان مناسب است.
صادقیان ادامه داد:در پنج هزار و ۲۰۰ هکتار از زمینهای گلستان زراعت چوب انجام میشود که این رقم باتوجه به ظرفیتهای موجود از جمله ۱۱۰ هزار هکتار زمین شیبدار، حدود ۶۰۰ هکتار زمین کشاورزی و کم بازده نواحی شمالی استان بویژه حاشیه رودخانه اترک و زمینهای مستحدثه ساحلی این سطح تا ۲۰ برابر قابل افزایش است.
ارسال نظرات