السَّلامُ عَلَیْکَ یا اَبا عَبْدِاللّهِ الْحُسَیْن (ع) بِه عِشِقِ تُو سیاه پوش شُدم،بِه یاد تُو چِشام خونً شُدنً،حُسین 

      
بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۶۱۹۲

تجربه کشور‌ها در توسعه کسب‌وکار‌های کوچک

اهداف حمایتی، نحوه شکل‌گیری و روند تکامل نهاد‌های توسعه کسب‌وکار، ساختار سازمانی و نحوه همکاری نهاد‌های توسعه کسب‌وکار، قوانین، برنامه‌ها و ابزار‌های حمایتی سازمان‌ها در کشور‌های توسعه‌یافته‌ای همچون آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و کشور‌هایی که در حمایت از کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط سابقه طولانی دارند مانند هند و ترکیه متفاوت است.
جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۰

به گزارش بازارکار به نقل از اصفهان زیبا؛ اهداف حمایتی، نحوه شکل‌گیری و روند تکامل نهاد‌های توسعه کسب‌وکار، ساختار سازمانی و نحوه همکاری نهاد‌های توسعه کسب‌وکار، قوانین، برنامه‌ها و ابزار‌های حمایتی سازمان‌ها در کشور‌های توسعه‌یافته‌ای همچون آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و کشور‌هایی که در حمایت از کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط سابقه طولانی دارند مانند هند و ترکیه متفاوت است.

بستر و زمینه ایجاد نهاد‌های ویژه حامی کسب‌وکار‌های کوچک در اکثر کشور‌های موردبررسی، بروز دوگانگی میان بنگاه‌های بزرگ و کوچک بوده است. رسیدن به رشد اقتصادی بالا در کشور‌های ایالات‌متحده آمریکا، ژاپن و کره جنوبی با تکیه‌بر بهره‌وری و صرفه مقیاس بنگاه بزرگ و عدم تعادل‌های منطقه‌ای، به‌ویژه در هند و آمریکا موجب شکل‌گیری فضای انتقادی در حمایت بیش‌ازحد کشور‌ها از بنگاه‌های بزرگ و مناطق خاص و انحصار‌های ایجادشده توسط بنگاه‌های بزرگ بوده است.

فشار‌های اجتماعی و سیاسی، دولت‌ها را مجبور به نهادسازی و قانون‌گذاری برای کسب‌وکار‌های کوچک کرده است. کشور‌های مختلف اهداف متنوعی را در حمایت از SME‌ها دنبال می‌کنند که متناسب با شرایط کشور و در ادوار زمانی مختلف گاهی تحول قابل‌توجهی در اهداف صورت گرفته و متناسب با آن‌ها ساختارها، برنامه‌ها، قوانین، مقررات و … دستخوش تغییر می‌شوند.

در ژاپن و کره جنوبی در سال‌های رشد بالای اقتصادی و در ابتدای مسیر توسعه عمدتا با نگاه سیاسی‌اجتماعی به بنگاه‌های کوچک و متوسط توجه شده و منطق اقتصادی در حاشیه بوده است و در دودهه اخیر با تمرکز بر ویژگی‌های نوآوری و انعطاف‌پذیری SME‌ها، حمایت از آن‌ها با هدف رشد فرهنگ کارآفرینی، افزایش نوآوری، کسب فرصت‌های جدید، دسترسی به بازار‌های خارجی و بهبود وضعیت اشتغال افزایش یافته است.

ترکیه در دهه ۱۹۷۰ حمایت‌های خود را از SME‌ها تحت معاهدات بین‌المللی آغاز کرده و در حال حاضر عمدتا با هدف پیوستن به اتحادیه اروپا و در چارچوب اولویت‌های بخشی و منطقه‌ای به حمایت از SME‌ها می‌پردازد.

در ایالات‌متحده آمریکا و هند، اهداف اجتماعی و سیاسی در حمایت از کسب‌وکار‌های کوچک همواره در اولویت بوده‌اند. آمریکا در سابقه هفتاد‌ساله خود در حمایت از کسب‌وکار‌های کوچک به‌دنبال تقویت رقابت‌پذیری، ایجاد فرصت‌های عادلانه برای کسب‌وکار‌ها و حمایت‌های اجتماعی در شرایط بحرانی مانند رکود اقتصادی یا شیوع کرونا داشته است. هند در سابقه پنجاه ساله خود در حمایت از بنگاه‌های خرد، کوچک و متوسط به‌دنبال اهداف اجتماعی مانند توسعه اشتغال روستایی، کاهش عدم تعادل‌های منطقه‌ای و توزیع عادلانه‌تر درآمد بوده است.

در مقابل ژاپن، کره جنوبی و ترکیه همواره تلاش کرده‌اند از SME‌ها در مسیر رشد اقتصادی استفاده کنند. ژاپن و کره جنوبی در سال‌های ابتدایی توسعه، با تمرکز بر حمایت از بنگاه‌های بزرگ و بدون داشتن نگاه مستقل به SME، با حمایت از پیمانکاری فرعی به‌دنبال افزایش کارایی بوده‌اند.

بر اساس اطلاعات گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در همه کشور‌های موردبررسی نهاد اصلی و سیاست‌گذار برای توسعه کسب‌وکار‌های کوچک، یک نهاد دولتی متمرکز بوده و در حوزه اجرا از بازو‌های اجرایی منطقه‌ای یا ایالتی استفاده شده است. بخش خصوصی نیز در اجرای سیاست‌های حمایتی به‌ویژه در ارائه خدمات آموزشی و مشاوره‌ای کمک کرده است.

در کشور‌های ژاپن، ترکیه و کره جنوبی که عمدتا اهداف اقتصادی مانند رشد تولید و افزایش بهره‌وری در اولویت بوده‌اند، نهاد توسعه‌دهنده کسب‌وکار ابتدا ذیل وزارت صنعت تشکیل شده و در ترکیه و ژاپن باوجود گسترش خدمات به همه کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط ساختار جداگانه‌ای از وزارت صنعت ایجاد نشده است. همچنین حمایت از SME‌ها در همه کشور‌های موردبررسی به پشتوانه قوانین و مقررات انجام می‌شود و در صورت تغییر رویکرد و اهداف حمایتی، قوانین و مقررات در طول زمان اصلاح شده‌اند. حمایت از SME‌ها با اهداف اقتصادی در کشور‌های ژاپن، کره جنوبی و ترکیه گزینشی بوده و شامل عموم بنگاه‌ها نبوده است. معیار‌هایی همچون انطباق با استراتژی توسعه‌ای صنعتی، برنامه‌های توسعه منطقه‌ای و خوشه‌بندی، اشتغال‌زایی، دارابودن تخصص فنی، ظرفیت بالای رشد، قابلیت‌های صادراتی، نوآوربودن، دارای فناوری و… به‌نحوی در انتخاب SME‌ها مؤثر بوده‌اند.

ارسال نظرات