تازه ها
آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقاء گروه و تغییر مقام قضات، مشتمل بر ۱۹ ماده و ۲۷ تبصره در تاریخ ۱۶ آبان ۱۴۰۳ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید.
آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقاء گروه و تغییر مقام قضات
مقدمه
با عنایت به وظایف مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای قوه قضاییه و با توجه به نقش اساسی قضات در اجرای مسؤولیتهای خطیر محوله؛ و ضرورت پایش مستمر و ارزشیابی عملکرد قضات و نظاممند شدن ترفیع پایه قضایی و ارتقای گروه شغلی ایشان به عنوان امر زیربنایی و اصولی برای قوه قضاییه و به موجب تبصره (۵) ماده (۱۴) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۰/۰۶/۱۳ با لحاظ مفاد تبصره (۱) ماده (۱۱۷) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ و جزء (۲) بند (ح) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور و با رعایت ماده (۲۹) قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳/۰۳/۰۱ و بنا به پیشنهاد وزیر دادگستری «آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقای گروه و تغییر مقام قضات» مصوب ۱۳۹۶/۰۸/۱۳ و اصلاحیه آن مصوب ۱۴۰۲/۱۰/۰۷، به شرح زیر اصلاح میگردد:
تعاریف
آییننامه: آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقاء گروه و تغییر مقام قضات؛
کمیسیون: کمیسیون نقل و انتقال قضات؛
معاونت: معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه؛
مراجع نظارتی: دیوان عالی کشور، دادستانی کل کشور، مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه و دادسرای انتظامی قضات.
رئیس سازمان: رئیس سازمانهای تابعه قوه قضاییه (سازمان بازرسی کل کشور، سازمان قضایی نیروهای مسلح، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، سازمان پزشکی قانونی)؛
رئیس کل: رئیس کل دادگستری استان.
فصل اول: ضوابط ارتقاء گروه شغلی و تغییر مقام قضات
ماده ۱- تغییر مقام و ارتقای گروه شغلی قضات با در نظر گرفتن میزان تجربه آنان در امور قضایی، نتایج ارزشیابی، احراز توانایی آنان در انجام امور محول شده، تحصیلات، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی به شرح مواد آتی تعیین میشود.
ماده ۲- موارد زیر سابقه خدمت قضایی محسوب میشود:
الف) مدتی که دارنده پایه قضایی در واحدهای قضایی یا ستادی سازمانها و مراکز تابعه قوه قضاییه یا وزارت دادگستری خدمت نماید یا به عنوان نماینده مجلس شورای اسلامی یا عضو شورای نگهبان و یا با رعایت شرایط ماده (۴) آییننامه مأموریتها موضوع ماده (۱۱) قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۵۲/۰۶/۲۶ با اصلاحات بعدی در دستگاه اجرایی فعالیت داشته باشد.
ب) مدت زمان اسارت و رزمندگی دارنده پایه قضایی مطابق با قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب ۱۳۸۶/۰۴/۰۳ با اصلاحات بعدی، مشروط بر اینکه قبل از اسارت و یا رزمندگی دارای پایه قضایی باشد.
پ) مدتی که فرد پیش از احراز پایه، قضایی با حکم رئیس قوه قضاییه با هر یک از اعضای شورای عالی قضایی وقت در دادسراها و دادگاههای عمومی و انقلاب اسلامی و سازمان قضایی نیروهای مسلح، در سمت قضایی اشتغال داشته است.
تبصره ۱- مدت زمان کارآموزی ضمن تحصیل و کارآموزی قضایی که منتهی به صدور حکم قضایی گردد، صرفاً به عنوان سنوات خدمت دولتی (اداری) محسوب میشود و به عنوان سنوات قضایی محسوب نخواهد شد.
تبصره ۲- مرخصی بدون حقوق، مرخصی استعلاجی بیش از چهار ماه در سال، انفصال موقت، مأموریت تحصیلی تمام وقت جز در موارد قانونی، مأموریت آموزشی به لحاظ ضعف بنیه علمی و ایام تعلیق به جز موارد منتهی به حکم قطعی برائت یا منع تعقیب سابقه قضایی محسوب نمیشود. در موارد قرار موقوفی تعقیب و تعلیق بیش از یک سال (صرف نظر از نتیجه رأی) احتساب مدت تعلیق به عنوان سابقه قضایی، منوط به تصویب کمیسیون و موافقت رئیس قوه قضاییه میباشد. احتساب موارد مذکور در این تبصره به عنوان سنوات خدمت دولتی (اداری) تابع قوانین و مقررات مربوط میباشد.
ماده ۳- مؤلفههای احتساب امتیازات مؤثر در فرآیند درخواست تغییر سمت و تغییر محل خدمت به شرح زیر است. این امتیازات تأثیری در افزایش سنوات خدمت قضایی ندارد.
ردیف عنوان مولفه مبنای محاسبه امتیازات امتیاز ۱ سنوات خدمت قضایی هر یک سال کامل ۳ ۲ پایه قضایی هر پایه
(مبنای محاسبه از پایه چهار)
۳ ۳ نمره ارزشیابی دادسرای انتظامی قضات ارزشیابی دادسرای انتظامی قضات تا ۲۰ ۴ تحصیلات دانشگاه وحوزوی کارشناسی ارشد و معادل آن
--------
دکتری و معادل آن ۳
----
۵ ۵ تالیفات و مقالات علمی (با اخذ تاییدیه) هر مورد تا سقف هفت امتیاز ۰.۵ ۶ تدریس در مراکز آموزش عالی و آموزشهای بدو حین خدمت قوه قضاییه (با اخذ تاییدیه) هر یکصد ساعت تدریس
تا سقف شش امتیاز
۰.۵ ۷ ساعت آموزشی تخصصی حین خدمت هر یکصد ساعت
(تا سقف شش امتیاز)
۱ ۸ سنوات خدمت اداری در قوه قضاییه و سازمانها و مراکز تابعه - وزارت دادگستری - سازمان تعزیرات حکومتی – شورای حل اختلاف – واحدهای حقوقی دستگاههای اجرایی – سابقه وکالت و مشاوران حقوقی هر سال
در تمامی موارد صرفا سنوات قبل از شروع به خدمت قضایی قابل محاسبه است.
۰.۵ ۹ سابقه خدمت مدیریتی با پایه قضایی
هر سال
۱ ۱۰ سابقه خدمت مدیریتی اداری
هرسال (معاون مدیرکل و سطوح بالا)
۰.۵ ۱۱ سنوات خدمت قضایی در مناطق محروم صرفا برای سه منطقه آخر با بیشترین میزان محرومیت
فرمول محاسبه امتیاز:
تعداد سالهای خدمت × نمره درجه محرومیت × ۰.۲۵
نمره درجه محرومیت
محرومترین شهرستان ها: هر سال ۶ نمره
شهرستانهای با یک درجه محرومیت کمتر: هر سال ۵ نمره
شهرستانهای با دو درجه محرومیت کمتر: هر سال ۲ نمره
مطابق با فرمول مندرج در این بند ۱۲ تاهل
مشروط به اعمال در حکم کارگزینی
۷ ۱۳ قاضی یا مدیر نمونه
(در صورت داشتن پایه قضایی)
کشوری
------
استانی
۳
-----
۱
تبصره- معاونت موظف است ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این آییننامه ضمن تهیه و تصویب دستورالعمل اجرای موارد مذکور در ردیفهای (۴)، (۵)، (۶) و (۷) از این ماده نسبت به طراحی و راه اندازی سامانه تغییر سمت و نقل و انتقال قضات با همکاری مرکز آمار و فناوری اطلاعات اقدام و با پایش و ارزیابی مستمر این سامانه و فرآیند امتیازدهی، اصلاحات پیشنهادی را در کمیسیون مطرح و پس از تصویب، موارد اصلاحی را در سامانه به روز رسانی نماید.
ماده ۴- حداقل امتیاز لازم برای احراز تصدی سمتهای قضایی تعریف شده در هر یک از گروههای شغلی قضایی مندرج در ماده (۸) این آییننامه مطابق با ضابطه زیر است:
(حداقل سنوات قضایی مورد نیاز*۳) + (حداقل پایه مورد نیاز*۳) + (حداقل نمره ارزشیابی تعیین شده در هر گروه شغلی)
تبصره- حداقل امتیاز تعیین شده برای هر یک از گروههای شغلی قضایی که مطابق با ضابطه فوق محاسبه شده است برای سه درجه از مناطقی که به ترتیب بیشترین محرومیت را دارا میباشند به میزان ده درصد، هشت درصد و شش درصد تقلیل مییابد.
ماده ۵- ارتقای پایه قضایی و تعیین ضوابط ارزشیابی قضات مطابق با مقررات مربوط میباشد.
ماده ۶- معاونت موظف است ضمن تشکیل پرونده علمی برای دارندگان پایههای قضایی، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی قبل و حین خدمت آنان را بر اساس دستورالعملی که ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب این آییننامه تدوین و به تصویب معاون اول قوه قضاییه میرسد، مورد ارزیابی قرار دهد. قضاتی که فعالیتهای آموزشی و پژوهشی ایشان مورد تایید قرار گیرد به شرح ضوابط مندرج در تبصرههای یک تا سه این ماده از مزایای مربوط بهرهمند خواهند شد.
تبصره ۱- در اجرای تبصره ۹ الحاقی به ماده ۱۴ قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت، در محاسبه حقوق دارندگان پایه قضایی در صورت داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن در رشتههای قابل قبول برای قضاوت ۱۰ واحد (امتیاز) و برای مدرک دکتری و معادل آن در همان رشتهها ۲۰ واحد (امتیاز) به عدد مبنا اضافه خواهد شد.
تبصره ۲- فعالیتهای علمی، آموزشی و پژوهشی قضات از قبیل تألیف، کتاب، مقاله و تدریس که مرتبط با ماموریتهای قوه قضاییه بوده و بر اساس نتایج ارزشیابی منتهی به ارتقاء کارآمدی و بهرهوری آنان در انجام وظایف قضایی شده باشد، بر اساس ضوایط دستورالعمل این ماده، حداکثر تا سیصد ساعت به عنوان آموزش حین خدمت تلقی میشود.
تبصره ۳- هر یک از قضات با سپری نمودن آموزشهای حین خدمت اعم از تخصصی و عمومی مشروط بر اینکه موجب ارتقاء کارآمدی و بهرهوری آنان در انجام وظایف قضایی شده باشد بر اساس ضوابط دستورالعمل این ماده به ازای هر چهارصد ساعت تا سقف هشتصد ساعت، از مزایای نیم تا یک گروه شغلی بهرهمند خواهند شد.
تبصره ۴- در اجرای بند «۴» سیاستهای کلی قضایی، انتصاب به مشاغل تخصصی مستلزم اخذ گواهینامه تخصصی و حرفهای است. به هر یک از قضاتی که گواهینامههای تخصصی و حرفهای را اخذ نمایند، حداکثر تا یک گروه شغلی اعطا می. شود. ساعات آموزشی که به جهت اخذ گواهینامه تخصصی و حرفهای سیری میشود، مشمول تبصره (۳) این ماده نمیشود.
عناوین مشاغل تخصصی، شرایط شرکت در دورهها، اخذ گواهینامهها و اعطای گروه مزبور براساس دستورالعملی است که ظرف مدت شش ماه پس از تصویب این آییننامه توسط معاونت تدوین و به تصویب رئیس قوه قضاییه میرسد.
ماده ۷- ارتقا به گروههای شغلی بالاتر پس از توقف سه سال در هر گروه، حداکثر تا گروه شغلی بیست توسط معاونت انجام میشود. بدین منظور کمیتهای با حضور نمایندگان مراجع نظارتی در معاونت تشکیل و بر اساس تصمیم کمیته عمل خواهد شد معاونت مکلف است به طریق، مقتضی نظر منفی مراجع نظارتی را به قضات مشمول اطلاعرسانی نماید.
تبصره ۱- معاونت موظف است پس از تصویب این آییننامه گروههای شغلی هر یک از قضات شاغل را از بدو خدمت قضایی به ازای هر سه سال، با لحاظ مدت تعجیل در اعطای گروههای خدمت در مناطق محروم محاسبه و از تاریخ لازم الاجرا شدن آییننامه اعمال نماید در صورتی که اجرای این آییننامه سبب کاهش گروه شغلی گردد، گروه فعلی به قوت خود باقی خواهد ماند.
تبصره ۲- در صورتی که مراجع نظارتی بدواً نظر به عدم ارتقای گروه هر یک از قضات داشته باشند و موافقت خود را پس از موعد استحقاق ارتقاء گروه قاضی اعلام نمایند. معاونت مکلف است از تاریخ تأییدیه مرجع نظارتی حکم ارتقاء گروه یا گروههای معوق را صادر نماید لیکن این امر تأثیری در ترتیبات سنواتی سه ساله ارتقاء گروه دارنده سمت قضایی نخواهد داشت. همچنین اعطای گروه به قضات شاغل در گروه ۱۱ و بالاتر بدون استعلام از مراجع نظارتی توسط معاونت اعمال خواهد شد. در صورتی که مراجع نظارتی نظر به عدم اعطای گروه به افراد مذکور داشته باشند، مراتب را مستدلاً، جهت اتخاذ تصمیم به کمیسیون اعلام خواهند نمود.
تبصره ۳- ارتقاء به گروه شغلی ۱۵ و بالاتر، علاوه بر داشتن شرایط لازم مستلزم دارا بودن سنوات قضایی و پایه یازده است.
تبصره ۴- به قضات شهید و مفقودالاثر و همچنین قضاتی که از حالت اشتغال استفاده میکنند هر سه سال یکبار، یک گروه بالاتر تا گروه شغلی هجده اعطا میشود.
فصل دوم- گروههای شغلی
ماده ۸- شرایط حداقلی احراز تصدی سمتهای قضایی مبتنی بر مقررات مواد (۳) و (۴) آیین نامه، در اجرای تبصرههای (۲) و (۵) ماده (۱۴) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۰/۰۶/۱۳، تبصره (۱) ماده (۱۱۷) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ و جزء «۲» بند (ج) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور و با رعایت ماده (۲۹) قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳/۰۳/۰۱ به شرح زیر تعیین میگردد:
۱. معادل گروه یک - معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۹۰)
- کارآموز ضمن تحصیل مقطع کارشناسی
۲. معادل گروه دو - معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۱۰۰)
- کارآموز ضمن تحصیل مقطع کارشناسی ارشد
۳. معادل گروه سه – معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۱۱۰)
- کارآموز ضمن تحصیل مقطع دکتری
۴. معادل گروه چهار – معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۱۲۰)
- کارآموز قضایی مقطع کارشناسی و معادل آن
۵. معادل گروه پنج – معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۱۳۰)
- کارآموز قضایی مقطع کارشناسی ارشد و معادل آن
۶. معادل گروه شش معادل پایه چهار قضایی (عدد مبنا ۱۴۰)
- کارآموز قضایی مقطع دکتری و معادل آن
۷. گروه هفت (عدد مبنا ۱۵۰) پایه چهار و پنج قضایی، سنوات قضایی صفر، حداقل امتیاز: ۲۷
- دادیار دادسرای عمومی و انقلاب و نظامی
- قاضی شورای حل اختلاف
۸. گروه هشت (عدد مبنا ۱۶۰) پایه پنج قضایی، سنوات قضایی صفر، حداقل امتیاز: ۳۲
- دادرسی دیوان عدالت اداری (به طور ویژه فارغالتحصیلان رشته حقوق عمومی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری)
- دادرس علیالبدل دادگاه انقلاب، کیفری ۲، نظامی ۲، خانواده اجرای احکام مدنی و اطفال و نوجوانان و دادگاه صلح
- دادرس علیالبدل دادگاه (عمومی) حقوقی شهرستان
- دادرس دادگاه عمومی بخش
۹. گروه نه (عدد مبنا ۱۷۰) پایه شش قضایی، سنوات قضایی ۳ سال، حداقل امتیاز: ۴۲
- رئیس شعبه دادگاه کیفری ۲، نظامی ۲، خانواده اجرای احکام مدنی و اطفال و نوجوانان و دادگاه صلح و دادگاه انقلاب
- معاون قضایی بخش
- رئیس شعبه دادگاه عمومی بخش
- بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب و نظامی شهرستان مرکز استان
- مشاور قضایی دادگاه خانواده شهرستان
- بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان و نظامی ناحیه
- دادرس علیالبدل دادگاه (عمومی) حقوقی شهرستان مرکز استان
- دادرس دیوان عدالت اداری
- معاون دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان
۱۰. گروه ده (عدد مبنا ۱۸۰) پایه شش قضایی، سنوات قضایی ۶ سال، حداقل امتیاز: ۵۱
- معاون قضایی رئیس دادگستری شهرستان
- رئیس شعبه دادگاه (عمومی) حقوقی شهرستان
- معاون دادستان نظامی و رئیس دادسرای ناحیه
- دادرسی کیفری ۱ و نظامی ۱،
۱۱. گروه یازده (عدد مبنا ۱۹۰) پایه هفت قضایی، سنوات قضایی ۹ سال، حداقل امتیاز: ۵۸
- رئیس شعبه دادگاه (عمومی) حقوقی شهرستان مرکز استان
- رئیس دادگاه عمومی شهرستان
- رئیس حوزه قضایی بخش
۱۲. گروه دوازده (عدد مبنا ۲۰۰) پایه هشت قضایی، سنوات قضایی ۱۲ سال، حداقل امتیاز: ۶۷
- معاون قضایی رئیس دادگستری شهرستان
- معاون دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان
- معاون دادستان نظامی استان
- دادستان عمومی و انقلاب شهرستان
- بازرس قضایی
- معاون سرپرست مجتمع قضایی
۱۳. گروه سیزده (عدد مبنا ۲۱۰) پایه نه قضایی، سنوات قضایی ۱۵ سال، حداقل امتیاز: ۷۶
- رئیس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی و رئیس دادگستری شهرستان
- معاون قضایی رئیس کل دادگاههای شهرستان مرکز استان و رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب
- مستشار دادگاه کیفری یک نظامی یک و دادگاه انقلاب (با تعدد قاضی)
- سرپرست مجتمع قضایی
- رئیس شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
۱۴. گروه چهارده (عدد مبنا ۲۲۰) پایه ده قضایی، سنوات قضایی ۱۸ سال، حداقل امتیاز: ۸۶
- معاون دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان تهران
- معاون قضایی رئیس کل دادگاههای شهرستان مرکز استان تهران و رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب
- رئیس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی شهرستان مرکز استان و رئیس کل دادگاههای شهرستان
- رئیس شعبه دادگاه کیفری یک نظامی یک و دادگاه انقلاب (با تعدد قاضی)
- معاون سرپرست دادگاههای تجدیدنظر و کیفری یک استان
- مستشار دادگاه تجدید نظر و تجدیدنظر نظامی
۱۵. گروه پانزده (عدد مبنا ۲۳۰) پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۲۱ سال، حداقل امتیاز: ۹۵
- رئیس شعبه دادگاه تجدیدنظر استان و تجدید نظر نظامی
- دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان
- معاون قضایی رئیس کل دادگستری استان
- معاون قضایی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان
- دادستان نظامی استان
- معاون اول دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان تهران
- مستشار تجدید نظر دیوان عدالت اداری
- رئیس امور و مدیرکل سازمانهای تابعه (در صورت داشتن پایه قضایی با حکم حفظ سمت)
- بازرس قضایی (مدیرکل بازرسی استان بازرس کل امور سازمان)
-مستشار قضایی
۱۶. گروه شانزده (عدد مبنا ۲۴۰) پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۲۴ سال، حداقل امتیاز: ۱۰۱
- رئیس کل دادگستری استان و رئیس شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان
- رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان
- قائم مقام رئیس کل دادگستری استان تهران
- رئیس شعبه اول دادگاه عمومی (حقوقی) و رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان تهران
- رئیس شعبه تجدید نظر دیوان عدالت اداری
- معاون داسرای انتظامی قضات
- معاون قضایی دیوان عدالت اداری
- دادیار دادسرای دیوان عالی کشور
- دادیار دادسرای انتظامی
- معاون قضایی سازمانهای تابعه
- بازرس قضایی (معاون سازمان بازرسی)
- قائم مقام و معاون مرکز رئیس امور و مدیرکل ستاد (در صورت داشتن پایه-قضایی با حکم حفظ سمت)
۱۷. گروه هفده (عدد مبنا ۲۵۰) پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۲۷ سال، حداقل امتیاز: ۱۰۸
- رئیس کل دادگستری استان تهران و رئیس شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان تهران
- دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان تهران
- عضو معاون دیوان عالی کشور
- معاون قضایی دادستان کل کشور
- معاون اول دیوان عدالت اداری
- معاون اول دادسرای انتظامی قضات معاون اول سازمان قضایی نیروهای مسلح
- رئیس دفتر دیوان عالی کشور و رئیس دفتر دادستان کل کشور (در صورت داشتن پایه قضایی با حکم حفظ سمت)
- قائم مقام معاونت معاون، معاون معاون حوزه ریاست (در صورت داشتن پایه قضایی با حکم حفظ سمت)
- رئیس مرکز غیر مستقل در صورت داشتن پایه قضایی با حکم حفظ سمت
۱۸. گروه هجده (عدد مبنا ۲۶۰) - پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۳۰ سال، حداقل امتیاز: ۱۱۴
- معاون اول دادستان کل کشور
- مستشار دیوان عالی کشور
- عضو معاون دادگاه عالی انتظامی قضات
- مشاور رئیس قوه قضاییه
- رئیس مرکز مستقل (در صورت داشتن پایه قضایی با حکم حفظ سمت)
۱۹. گروه نوزده (عدد مبنا ۲۷۰) - پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۳۳ سال
- معاون رئیس قوه قضاییه
- رئیس دیوان عدالت اداری
- رئیس شعبه دیوان عالی کشور
- مستشار دادگاه عالی انتظامی و دادگاه عالی تجدید نظر انتظامی قضات
- معاون رئیس دیوان عالی کشور
- دادستان انتظامی قضات
- رئیس سازمانهای تابعه
- رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه
- مشاور عالی رئیس قوه قضاییه
۲۰. گروه بیست (عدد مبنا ۲۸۰) - پایه یازده قضایی، سنوات قضایی ۳۵ سال و بالاتر
- رئیس قوه قضاییه
- معاون اول قوه قضاییه
- رئیس دیوان عالی کشور
- دادستان کل کشور
-رئیس شعب دادگاه عالی انتظامی و دادگاه عالی تجدید نظر انتظامی قضات
تبصره ۱- وزیر دادگستری در صورت داشتن پایه قضایی در گروه ۱۹ و همچنین معاون وزیر دادگستری در صورت داشتن پایه قضایی در گروه ۱۵ قرار میگیرند سایر سمتهای قضایی که در این ماده پیشبینی نشده و یا بعداً ایجاد میشود با در نظر گرفتن شرایط مندرج در این آییننامه با پیشنهاد معاونت تصویب کمیسیون و پس از تایید رئیس قوه قضاییه حسب مورد در یکی از گروههای شغلی قرار میگیرند.
تبصره ۲- تقاضای تغییر سمت قضات صرفاً سالی یک نوبت امکان پذیر است؛ مگر بنا به ضرورت و با تشخیص کمیسیون.
تبصره ۳- در محاسبه مقرری ماهیانه کارآموزان قضایی و ضمن تحصیل موضوع ماده (۵) «قانون استخدام قضات و شرایط کارآموزی مصوب ۱۳۴۳/۰۲/۱۹» و تبصره یک ماده واحده قانون الحاق چند تبصره به ماده یک قانون استخدام قضات و شرایط کارآموزی مصوب ۱۳۵۴/۰۴/۰۹ و مواد (۱) و (۴) آییننامه اجرایی آن مصوب ۱۳۵۵/۰۲/۰۵ با استفاده از ملاک تبصره (۳) ماده (۱۲) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۰/۰۶/۱۳، ده واحد از عدد مبنای گروه شغلی، یک کسر و مابقی مبلغ تا سقف حداقل حقوق تعیین شده برای کارکنان دولت تحت عنوان مابهالتفاوت مقرری ماهیانه به آنان پرداخت میشود. همچنین به کارآموزان قضایی با مدرک کارشناسی کارشناسی ارشد دکتری و معادل حوزوی آنان علاوه بر معادل حقوق مبنای گروه شغلی مربوطه، معادل فوقالعاده شغل، حق جذب و فوقالعاده جذب و نگهداشت نیز پرداخت خواهد شد. در صورت تاهل، کمک هزینه عائلهمندی و اولاد نیز علاوه بر مزایای فوق به کارآموزان پرداخت میشود.
تبصره ۴- کلیه قضات شاغل در شهر تهران از مزایای یک گروه شغلی بهرهمند خواهند شد و نیز قضات شاغل در مجتمعها و نواحی دادسرای جرایم کارکنان دولت و جرایم اقتصادی و همچنین قضات شاغل در دادسراهای جرایم علیه امنیت جنایی و سرقت در شهر تهران از مزایای یک گروه شغلی مضاعف بهرهمند خواهند شد. علاوه بر این کلیه بازپرسان شاغل در سایر شهرستانهای کشور از مزایای نیم گروه و کلیه قضات دادگاه صلح در سراسر کشور از مزایای یک گروه شغلی بهرهمند خواهند شد؛ همچنین دادیاران ناظر زندان مستقر در زندان نیز از مزایای یک گروه شغلی بهرهمند خواهند شد. در خصوص سایر موارد با پیشنهاد معاونت تصویب کمیسیون و موافقت رئیس قوه قضاییه اقدام خواهد شد.
تبصره ۵- قضات شاغل در مناصب ذیل مادامی که به طور مستمر عهدهدار امر اجرای احکام هستند، مادامی که در اجرای احکام اشتغال دارند از مزایای یک گروه شغلی بالاتر بهرهمند میشوند، مزایای مذکور در این تبصره به شخص واحد به صورت مضاف قابل پرداخت نخواهد بود.
الف - معاون اجرای احکام دادستان شهرستان مرکز استان؛
ب - دادستان با معاون دادستان شهرستانهای غیر مرکز استان؛
ج - دادیار اجرای احکام کیفری؛
د - رئیس یا دادرس علیالبدل دادگاه بخش؛
ه - رئیس واحد اجرای احکام مدنی؛
و - دادرس اجرای احکام مدنی؛
ز - قاضی اجرای احکام شورای حل اختلاف؛
ح - قاضی اداره تصفیه و امور ورشکستگی مرکز استان (رسیدگی کننده به اجرای احکام پروندههای تصفیه ورشکستگی).
ماده ۹- قضاتی که بدون داشتن پایه و سنوات خدمت لازم و در صورت احراز شرایط ماده (۴) آییننامه، بنا به پیشنهاد رئیس کل یا رئیس سازمان یا واحد مربوط و با تشخیص کمیسیون و موافقت رئیس قوه قضاییه در سمت بالاتر منصوب میشوند، مادامی که در آن سمت خدمت مینمایند صرفاً از مزایای گروه سمت مورد تصدی، بدون قرار گرفتن در گروه شغلی مربوطه استفاده خواهند کرد.
تبصره - چنانچه تغییر سمت قضات به لحاظ ضرورت دستگاه مستلزم کاهش مزایای متعلقه این ماده باشد با تشخیص کمیسیون و موافقت رئیس قوه قضاییه از مزایای گروه شغلی سمت قبلی برخوردار خواهند شد. در هر صورت با هر ارتقاء به گروه شغلی بعدی مزایای متعلق این ماده مستهلک خواهد شد.
ماده ۱۰- در صورت ادامه خدمت قضات دارای بیش از سی و پنج سال خدمت دولتی به ازاء هر دو سال و با آغاز هر دوره دو ساله از مزایای یک گروه شغلی و حداکثر تا ۱۰ گروه بهرهمند میشود در صورت تقاضای بازنشستگی پیش از اتمام هر دوره دو ساله، آخرین مزایای متعلقه یک روز قبل از تاریخ بازنشستگی لغو میشود.
تبصره - در صورتی که هر یک از مشمولان این ماده در آخرین گروه شغلی (گروه بیست) قرار داشته باشند، مزایای مذکور در این ماده تحت عنوان مزایای غیر مستمر پرداخت میشود.
ماده ۱۱- متصدیان مشاغل مدیریتی و سرپرستی که در گروههای بیست گانه این آیین نامه قرار دارند، در صورتی که در گروههای ۹ تا ۱۳ باشد از مزایای یک گروه و بالاتر از مزایای دو گروه مدیریتی بهرهمند خواهند شد.
تبصره ۱- به استثناء مشاغل مدیریتی وزارت دادگستری مزایای این ماده برای کلیه دارندگان پایه قضایی، صرفاً با حکم انتصاب رئیس قوه قضاییه با مقام مجاز از طرف ایشان قابل محاسبه و پرداخت است.
تبصره ۲- در صورت تصدی فرد در دو یا چند سمت مذکور در این ماده صرفاً از مزایای بالاترین سمت بهرهمند خواهد شد.
تبصره ۳- عناوین مشاغل مدیریتی که در این ماده ذکر نشده و یا عناوینی که بعداً ایجاد خواهد شد با در نظر گرفتن ماهیت وظایف، نوع کار و شرایط تصدی به پیشنهاد معاونت، تصویب کمیسیون و پس از تأیید رئیس قوه قضاییه حسب مورد از مزایای مذکور بهرهمند خواهند شد.
ماده ۱۲- مزایای ایثارگری علاوه بر احتساب مقطع تحصیلی بالاتر برای دارندگان، شرایط مطابق «دستورالعمل نحوه اعطای امتیازات ایثارگری به قضات مشمول مصوب ۱۳۸۳/۱۲/۲۲ رئیس قوه قضاییه و اصلاحی ۱۴۰۳/۰۴/۱۷» تا مزایای دو گروه شغلی قابل اعمال و پرداخت است.
تبصره- به قضاتی که به سبب انجام وظیفه دچار نقص عضو یا جراحت شدید شوند و یا کشته یا فوت گردند با تشخیص پزشکی قانونی و تصویب کمیسیون، حسب مورد یک یا دو گروه شغلی تا گروه شغلی بیست اعطا خواهد شد. در صورتی که قضات مذکور در گروه بیست قرار داشته باشند حسب مورد از مزایای یک یا دو گروه شغلی بهرهمند میشوند.
ماده ۱۳- به قضات شاغل در واحدهای قضایی کشور مادامی که در این نقاط اشتغال دارند مطابق جدول زیر مزایای تا میانگین سه گروه شغلی پرداخت میشود.
تبصره ۱- به قضات شاغل در واحدهای قضایی موضوع ماده (۱۴) این آییننامه مادامی که در واحدهای مذکور اشتغال داشته باشند مزایای دو تا سه گروه علاوه بر مزایای جدول فوق پرداخت خواهد شد.
تبصره ۲- مدت توقف موضوع ماده (۷) این آییننامه نسبت به قضات شاغل در واحدهای قضایی موضوع ماده (۱۴) این آیین نامه از دو سال به یک سال و نیم تقلیل یافته، لیکن باید تمام مدت یک سال و نیم را در همان نقاط با همتراز آن اشتغال به کار داشته باشند.
تبصره ۳- تعیین همترازی حوزههای قضایی که بعداً ایجاد میشوند، ضمن رعایت مقررات مربوطه، براساس پیشنهادی است که معاونت با همکاری معاونت راهبردی ارائه داده و به تصویب کمیسیون خواهد رسید.
ماده ۱۴- تعیین واحدهای قضایی مناطق محروم و کمتر توسعه یافته مشمول مزایای مقرر در تبصرههای (۱) و (۳) و ماده (۱۳) این آییننامه ظرف مدت شش ماه از زمان تصویب توسط معاونت تدوین و به تصویب رئیس قوه قضاییه خواهد رسید.
تبصره- دستورالعمل نحوه اعطای امتیازهای رفاهی و معیشتی در خصوص قضات شاغل در واحدهای قضایی این ماده توسط معاونت با هماهنگی معاونتهای راهبردی و مالی، پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضاییه تهیه و به تصویب رئیس قوه قضاییه خواهد رسید.
ماده ۱۵- قضاتی که بر اساس گزارش مستند و مستدل رئیس کل یا رئیس سازمان یا واحد مربوط یا یکی از مراجع نظارتی از عملکرد مطلوب کیفی برخوردار نباشند، پس از اظهار نظر دادسرای انتظامی قضات و بررسی و تصویب کمیسیون و موافقت رئیس قوه قضاییه، متناسب با عملکرد آنان فوقالعاده ویژه متعلقه تا پنجاه درصد و حداکثر تا یک سال تقلیل مییابد.
ماده ۱۶- کمیسیون با در نظر گرفتن سوابق خدمتی و احراز صلاحیتها و شرایط لازم و ترتیبات مقرر در این آییننامه و پس از اخذ نظر دادسرای انتظامی قضات و دیگر مراجع ذیربط در خصوص تغییر سمت و ارتقای مقام قضات، تصمیم مقتضی اتخاذ میکند.
ماده ۱۷- چنانچه دارنده پایه قضایی، به لحاظ رعایت سقف گروههای شغلی، حسب مورد نتواند از مزایای مندرج در این آییننامه بهرهمند شود، مزایای مذکور مورد محاسبه قرار میگیرد و به عنوان مزایای غیرمستمر در احکام ریالی منظور و پرداخت میشود. این مزایا در تعیین حقوق بازنشستگی ملاک محاسبه قرار نخواهد گرفت.
ماده ۱۸- اختیارات رئیس قوه قضاییه در تغییر سمت، تعیین محل خدمت و ارتقاء مقام و گروه شغلی قضات بر کلیه مقررات این آییننامه حاکم است.
ماده ۱۹- این آییننامه مشتمل بر ۱۹ ماده و ۲۷ تبصره در تاریخ ۱۴۰۳/۰۸/۱۶ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید و از تاریخ ۱۴۰۳/۰۸/۰۱ لازم الاجرا خواهد بود. همچنین مزایای این آییننامه قابلیت تسری به پیش از آن را نداشته و آییننامههای مغایر با آن لغو میشود.
ارسال نظرات