بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۴۱۵۴
دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۵

یک جامعه‌شناس گفت: جایگاه اجتماعی را به کارآفرینان و مخترعان جایگاهی نمی‌دهیم در نتیجه فرهنگ کار از جنبه اجتماعی درست شکل نمی‌گیرد.

فرهاد طهماسبی در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه فرهنگ کار، از متغیر‌ها و مولفه‌های فراوانی تبعیت می‌کند، اظهار کرد:حدود ۲۵ سال پیش، همایشی در همین زمینه تحت عنوان "فرهنگ کار و تلاش" در استان برگزار و مقالاتی در این همایش ارائه شد، اما به نتایج مقالات و تحقیقات توجهی نشد.

وی ادامه داد: فرهنگ کار، شامل مولفه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی است و باید هر چهار مورد مهیا باشد تا بتوانیم ادعا کنیم که در جامعه فرهنگ کار قوی یا ضعیف است.

این جامعه‌شناس اضافه کرد: مولفه اقتصادی به ایجاد زمینه‌ها و فرصت‌ها برای نسل جوان برمی‌گردد، که حس پشت میزنشینی در این افراد ضعیف شده و احساس کنند می‌شود از فعالیت‌های دیگر به آنچه که مدنظرشان است دست یابند.

طهماسبی با اشاره به اینکه فرصت‌ها و منابع در لرستان اگر نگوییم وجود ندارد، اما سهل الوصول نیستند، بیان کرد: مسئله بعدی، موضوع اجتماعی فرهنگ کار و تلاش است و افرادی که سعی می‌کنند با تلاش به نتیجه‌ای دست پیدا کنند، اما درجایگاه مناسبی قرار نمی‌گیرند.

وی با انتقاد از اینکه کسی یک آدم خلاق، کارآفرین و پرتلاش را نمی‌شناسد، خاطرنشان کرد: جایگاه اجتماعی را به کارآفرینان و مخترعان نمی‌دهیم در نتیجه فرهنگ کار از جنبه اجتماعی هم درست شکل نمی‌گیرد.

آموزش‌های لازم در جامعه برای تغییر فرهنگ کار و تلاش انجام نمی‌شود

این جامعه‌شناس گفت: جنبه فرهنگی کار و تلاش این است که آموزش‌های لازم در سطح جامعه برای تغییر فرهنگ کار و تلاش انجام نمی‌دهیم؛ چه تعداد از رسانه‌ها افرادی که موفق بودند و خارج از ادارات و پشت میز‌ها به موفقیت‌های بسیار بزرگی دست یافتند را مطرح می‌کنند؟ چقدر در جهت رفع موانع آن‌ها گزارش تهیه می‌کنند؟ چه میزان تلاش می‌کنند که فضایی را که منجر شود سطح آگاهی و شناخت نسل جوان از دریچه‌های فرهنگی کار و تلاش بیشتر شود؟ متاسفانه این کار‌ها انجام نمی‌شود یا خیلی ضعیف انجام می‌شود.

طهماسبی با بیان اینکه در بخش مدیریتی با موانع متعددی در رابطه با گسترش فرهنگ کار وتلاش مواجه هستیم، اضافه کرد: اولین مانع اصلی در سطح مدیریتی، تبعیض و رانت جویی است؛ حتی نماینده، ولی فقیه در لرستان هم به استخدام‌های بی‌حساب و بی‌ضابطه در نهاد‌ها معترض هستند زمانی که اینچنین فرهنگی از لحاظ مدیریتی در جامعه وجود دارد، چگونه انتظار داریم فرهنگ کار و تلاش در نسل جوان نهادینه شود.

وی با تاکید بر اینکه اول از همه مدیریت باید رفتار خودش را اصلاح کند و این را بپذیرد که در یک نظام الهی خدمت می‌کند، انتقاد کرد: اگر باورمان این باشد که این نظام یک نظام الهی است و در آن خدمت می‌کنیم و آن را مانند نظام قطر و سایر کشور‌ها ندانیم، در نتیجه تلاش بهتری انجام می‌دهیم.

این جامعه شناس تصریح کرد: ذهنیت مدیریت در بحث کار و تلاش مهم است، آیا مدیریت جامعه ما ذهنیت مثبتی به فرهنگ کار و تلاش دارد و اگر ذهنیت مثبتی داشته باشد، کسانی هم که می‌خواهند با رانت و تبعیض در جایی گنجانده شوند را به سمتی می‌کشاند که کار‌های نو و جدید راه‌اندازی شود؟

لرستان قابلیت‌های زیادی در بحث اشتغال و کارآفرینی دارد

طهماسبی با بیان اینکه لرستان قابلیت‌های زیادی در بحث اشتغال و کارآفرینی دارد، یادآور شد: نمونه‌ای از این ظرفیت بلوط است که کاربرد زیادی در صنعت دارد و اکنون که در فصل پاییز قرارداریم و بلوط‌ها از درخت می‌ریزد توجه به این نکته ضروری است که در کل منطقه زاگرس تنها یک مرکز تولید نهاده‌های طیور و دامی در استان چهارمحال و بختیاری تاسیس شده، که بلوط را به پودری برای تغذیه طیور و دام‌ها تبدیل می‌کنند که خیلی هم مغذی است؛ در صورتیکه اگر تسهیلات، فرصت‌ها، منابع، آموزش، جایگاه‌ها و مدیریت دست به دست هم دهند با استفاده از بلوط می‌توان مشکل بیکاری استان را رفع کرد؛ این امر مستلزم آموزش، راه‌اندازی کارخانجات در اختیار قرار دادن تسهیلات به نسل جوان و حمایت سرمایه‌گذار بخش خصوصی و دولتی است.

وی با بیان اینکه محصولاتی که تولید می‌کنیم به صورت خام‌فروشی در عرضه می‌شود، در حالیکه باید از خام فروشی پرهیز کرد، ادامه داد: لرستان اولین ذخایر سنگ کشور را دارد و همچنین دومین استان تولیدکننده سنگ تزئینی است و این درحالیست که صنعتگران ایتالیایی‌ها در کویت کارخانه زدند و از نخاله‌های باقیمانده سنگ لرستان، سنگی تولید کردند که ساختمان سابق وزارت صنایع و معادن در تهران، با آن سنگ‌ها تزیین و میلیارد‌ها تومان خرج آن شده است؛ چرا نباید این تکنولوژی را به استان وارد و محصولات فرآوری شده را به بازار عرضه کنیم؟!

طهماسبی تاکید کرد: با چهار مولفه‌ای که ذکر شد مشکل بیکاری لرستان را می‌توان برطرف و فرهنگ کار تلاش را به سمت تولید، تجارت و ارائه خدمات سوق داد و از این حالت پشت میزنشینی و فرهنگ اداری شدن که اصطلاح آب باریکه‌ای به آن اطلاق می‌شود به سمتی بریم که شکوفایی اقتصادی برای کل منطقه را به دنبال داشته باشد.

وی بیان کرد: در لرستان چند مزیت اصلی داریم که درست استفاده نمی‌کنیم، از جمله سنگ، بلوط، گردشگری، شیلات و نهاده‌های دامی که در این زمینه‌ها با موانع شدیدی مواجه هستیم و نباید این را گردن نسل جوان انداخت و بگوییم که نسل جوان فرهنگ کار و تلاش ندارند.

بازی‌های محلی مانند دال‌پران نشان از سخت‌کوشی ما دارد

این جامعه شناس تصریح کرد: بازی‌های محلی مانند دال‌پران نشان از سخت‌کوشی دارد و سخت‌ترین کار‌ها را به عنوان بازی و سرگرمی انجام می‌دهیم و این نشان دهنده فرهنگ کار و تلاش در بین جامعه ماست و باید به این سخت‌کوشی جهت داد و موانع را رفع کنیم که در این راستا دولت و مدیریت استان نقش بسیار مهمی دارند، یعنی با تغییر نگرش و ایجاد زمینه‌ها و اعطای تسهیلات لازم، مولفه‌های چهارگانه ذکر شده را با نیاز‌های جامعه درگیر کنیم آنگاه می‌توانیم در تغییر و گسترش فرهنگ کار و تلاش که منجر به رشد و توسعه اقتصادی و پیشرفت در جامعه لرستان می‌شود دست پیدا می‌کنیم، فقط همت عالی و یکپارچگی بین مدیریت و جامعه می‌خواهد.

ارسال نظرات