تازه ها
فاطمه دانشور فعال اقتصادی و کارآفرین میگوید: بسیاری از کارآفرینان و فعالین اقتصادی نسبت به مسائل کشور نقد و نظر دارند، اما حاکمیت با این نقدها و نظرها برخورد درست و مناسبی نمیکند. در بسیاری از مواقع سیستمهای امنیتی کشور، این نقدها را برنمیتابند. سیاست حذفی در قبال کارآفرینان باعث شده کارآفرینان هم خودشان را در تیررس قرار ندهند.
«تیم کوک» از اپل، «ساندار پیچای» از گوگل، «جف بزوس» از آمازون و «مارک زاکربرگ» از متا در کنار «ایلان ماسک» در جایگاهی ویژه در مراسم تحلیف «دونالد ترامپ»؛ یک قاب بی نقص از مشهورترین غولهای فناوری که جهان امروز بدون ابرشرکتهای آنان تقریبا غیر قابل تصور است.
این تصویر همزمان با بازخوردهای فراوانی که در سراسر جهان دریافت کرد یک سوال بزرگ هم در ذهن ایرانیان برجای گذاشت، سوالی که با گذشت چند هفته از مراسم تحلیف همچنان باقی است و آن اینکه جایگاه کارآفرینان ایرانی در مراسم رسمی و سیاسی ایران کجاست و چرا آنان غالبا از این مراسم غایبند و یا در این اغلب از چهرههای تکراری با سابقه دولتی دعوت به عمل میآید؟
فاطمه دانشور کارآفرین و مدیر شرکت سنگ آهن سپهر آسیا در گفتگویی با رویداد۲۴، به نقش و جایگاه کارآفرینان در ایران میپردازد که در ادامه میخوانید:
فاطمه دانشور کارآفرین و فعال اقتصادی میگوید: در ایران از وجود کارآفرینان عمدتا در عرصه تامین هزینههای انتخابات و تامین هزینه کارهای سیاسیون در نقش حامی مالی استفاده میشود.
البته در مقاطعی در تاریخ ایران کارهایی انجام شده مانند اتاق بازرگانی، تشکلهای صنعتی، مجامع کارآفرینی و ... که عمده کارآفرینان در آنجا عضو بودند. انتظار کارآفرینان همواره ایجاد تشکلهای اینچنینی بوده که نظر مشورتی خود را به سیاستگذاران، تصمیم سازان و تصمیمگیران ارائه دهند تا از نظر کارآفرینان در عرصههای مختلف استفاده شود.
مدیر شرکت سنگ آهن سپهر آسیا میگوید: در برخی از دولتها این موضوع مورد توجه بوده، اما این موضوع در دولت ابراهیم رئیسی کاملا نادیده انگاشته شد و عمده تلاش دولت قبل «دولت رئیسی» صرف حذف کارآفرینان مستقل شد. حتی برای بعضی از کارآفرینان پرونده سازی شد.
دانشور با بیان اینکه کارآفرینان در ایران بیشتر انتظارشان این است که نظر مشورتیشان در تصمیمسازی و تصمیمگیریها گرفته شود و مسئولان و سیاسیون بدون مشورت با بخش خصوصی تصمیم گیری نکنند، گفت: کارآفرینان انتظار ندارند وزیر شوند یا پستهای دولتی بگیرند چرا که خودشان را کارآفرینی میدانند که مدام به فکر تولید و کسب و کار هستند، این افراد عمدتا کمترعلاقمند هستند تا در مناصب دولتی حضور داشته باشند.
این فعال اقتصادی در ادامه یادآور شد: حضور افراد با هوش اقتصادی بالا مزیت مهمی برای کشور به حساب میآید و آنجا که عمده مشکلات کشور هم به مسائل اقتصادی برمیگردد کارآفرینان میتوانند در این عرصه حضور موثری داشته باشند، لذا انتظارشان کاملا بهجا است که بخواهند از نظراتشان در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها استفاده شود.
دانشور گفت: معتقدم یکسری جلسات، ستاد و کمیتههایی باید تعریف شود تا دولتمردان صحبتهای بخش خصوصی را بشنوند. البته در یک دورهای آقای نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران، شورای بخش خصوصی و دولتی را ایجاد کرد که صدای بخش خصوصی شنیده شود، اما در دولت رئیسی این شورا کامل کنار گذاشته و به نوعی بایکوت شد، تا جایی که اتاق بازرگانی از نظر جایگاه هم دچار افت شد.
فاطمه دانشور معتقد است برخوردهای نامناسب با افرادی که تولید ثروت میکنند، باعث شده کارآفرینان کشور خود را پنهان کنند، چرا که به محض اینکه خودشان، کارشان و ثروتشان دیده شود، موانع زیادی پیش رویشان گذاشته میشود. در نتیجه شرایط در ایران به گونهای بوده که کارآفرینان خودشان هم به دلیل برخوردهای قهری که در مقاطع مختلف با آنها شده، علاقمند به دیده شدن نبودند؛ نمونه آن هم برخورد ناجوانمردانهای است که با آقای سلاح ورزی شد.
او ادامه داد: بسیاری از کارآفرینان و فعالین اقتصادی نسبت به مسائل کشور نقد و نظر دارند، اما حاکمیت با این نقدها و نظرها برخورد درست و مناسبی نمیکند. در بسیاری از مواقع سیستمهای امنیتی کشور، این نقدها را برنمیتابند. سیاست حذفی در قبال کارآفرینان باعث شده کارآفرینان هم خودشان را در تیررس قرار ندهند. گاهی مواقع مانند دولت فعلی مسئولین در راس امور تغییر کردهاند، اما در بدنه مدیران دولت قبلی کماکان حضور دارند. متاسفانه در بسیاری از مواقع مشورت پنهانی از کارآفرینان گرفته میشود ولی مجال صحبت در ملا عام به آنها داده نمیشود.
دانشور با اشاره به این نکته که در دولت قبل متاسفانه افرادی بر سرکار آمدند که به لحاظ سواد، دانش و تجربه در شرایط پایینی قرار داشتند، گفت: این افراد برای اینکه بتوانند مدیریت کنند، از افراد با تجربه به صورت تلفنی و پنهانی مشورت میگیرند. معتقدم سیستم دیوان سالارانه کشور ما که با فساد عجین شده، باعث شده کار آفرینانی که مسیر تولید ثروت را در سلامت طی کردهاند، در سیستم دیوانسالاری ما حذف شوند و نتوانند با این روندهای ناسالم رقابت کنند.
این فعال اقتصادی به حضور مجدد ترامپ در عرصه ریاست جمهوری اشاره میکند و میگوید: ترامپ بر خلاف دور قبل، شخصیتی که از خود نشان میدهد، شخصیت متفاوتتری است. او فردی اقتصادی است و معادلات اقتصادی را به خوبی متوجه میشود، از همین رو از افرادی نظیر ایلان ماسک در کنار خود استفاده میکند.
این کارآفرین در پایان گفت: در مورد آینده ایران دورنمای امیدوار کنندهای نمیبینم که تغییراتی ایجاد شود و در پی آن نخبگان و کار آفرینان از حاشیه به مرکز تصمیمگیریها بیایند.
ارسال نظرات