تازه ها
به گزارش بازارکار به نقل از تجارتنیوز، مرکز آمار ایران به طور فصلی شاخصههای مهم مربوط به بازار کار منتشر میکند. از اصلیترین آن شاخصهها میتوان به نرخ بیکاری و نرخ مشارکت نیروی کار اشاره کرد. آمار نرخ بیکاری در واقع یکی از مهمترین آمارهایی است که برای بررسی وضعیت اقتصاد و رشد اقتصادی یک کشور بررسی میشود.
مرکز آمار ایران در ابتدای خردادماه سال جاری، گزارشی را در رابطه با وضعیت نیروی کار کشور در سال ۱۴۰۲ ارائه کرد که بنابر دادههای آن، نرخ بیکاری در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
کاهش 0.9 واحد درصدی نرخ بیکاری سال 1402
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، سن مورد قبول برای فعالیت در بازار کار، ۱۵ سال به بالا است که این موضوع برای اغلب کشورهای دنیا پذیرفته شده است. جمعیت در سن کار در سال ۱۴۰۲ به ۶۴ میلیون و ۵۵۲ هزار نفر رسید که از این جمعیت، ۲۶ میلیون و ۶۳۸ هزار نفر در بازار کار فعال بودهاند.
به آن قسمت از جمعیت افراد بالای ۱۵ سال که شاغل هستند یا به دنبال شغل می گردند، جمعیت فعال گفته میشود که نرخ مشارکت نیروی کار هم بیانگر این افراد است. بنابر این، نرخ مشارکت در سال ۱۴۰۲ به ۴۱.۳ درصد رسیده که نسبت به دوره قبل، به میزان ۰.۴ درصد رشد داشته است.
همچنین جمعیت نیروی کار شاغل به ۲۴ میلیون و ۴۹۰ هزار نفر رسید. به عبارت دیگر نرخ بیکاری در این سال معادل ۸.۱ درصد بوده که نسبت به دوره قبلی خود ۰.۹ واحد درصد افت کرده است.
کدام استان بالاترین نرخ بیکاری را دارد؟
در گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری به تفکیک استانها هم ارائه شده است. آمارهای منتشر شده در این گزارش نشان می دهند که نرخ بیکاری در ۱۲ استان، مقداری بیشتر از میانگین نرخ بیکاری کل کشور بوده و همچنین در ۸ استان کشور نرخ بیکاری دو رقمی بوده است.
بیشترین نرخ بیکاری مربوط به استان سیستان و بلوچستان است که رقمی برابر ۱۲.۴ درصد را ثبت کرده و بعد از آن استان کرمانشاه و لرستان به ترتیب بیشترین نرخهای بیکاری را دارند. اما پایین ترین نرخ بیکاری مربوط به استان خراسان جنوبی با رقم ۵.۷ درصد است. سپس استانهای مازندران و سمنان و خراسان رضوی همگی با نرخ بیکاری ۶.۳ درصدی، کمترین بیکاری را بعد از خراسان جنوبی دارند.
زنان؛ در تکاپوی کار
با پیشرفت جوامع و گسترش مشاغل خدماتی، رفته رفته نرخ مشارکت زنان در بازار نیروی کار در جهان، در حال افزایش است. اما این رقم در ایران همچان راضیکننده نیست. به طوری که نرخ مشارکت مردان در ایران برابر ۶۸.۴ درصد و در زنان معادل تنها با ۱۴.۲ درصد است؛ یعنی این نرخ در مردان تقریبا پنج برابر زنان است.
علاوه بر آن، نرخ بیکاری در بین مردان تحصیلکرده، برابر با ۷.۹ درصد است و این عدد در زنان برابر با ۲۰.۳ درصد است. از سوی دیگر اما در بخش کشاورزی اختلاف چندانی بین زن و مرد وجود ندارد. همچنین ۶۱ درصد از جمعیت زنان فعال، در بخش خدمات کار میکنند و این نرخ در مردان برابر با ۵۰ درصد است.
شهرنشینها بیکارتر از روستاییان
طبق گزارش ارائه شده توسط مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت در جمعیت شهرنشین برابر ۴۰.۸ درصد است ولی این نرخ برای جمعیت روستانشین برابر با ۴۲.۹ درصد است. همچنین نرخ بیکاری شهرنشینان معادل 8.7 درصد و روستاییان، معادل 5.8 درصد ثبت شده است.
از سوی دیگر، از بین جمعیت روستانشینی که در بازار کار فعالیت دارند، ۴۳.۴ درصد در بخش کشاورزی، ۲۹.۹ درصد در بخش صنعت و ۲۷.۸ درصد در بخش خدمات مشغول به کار هستند. اما در بین جمعیت شهرنشین، ۵.۶ درصد در بخش کشاورزی، ۳۴.۹ درصد در بخش صنعت و ۵۹.۴ درصد در بخش خدمات در حال فعالیت هستند.
ارسال نظرات