بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۹۰۷۲
علیرضا محجوب دبیر کل خانه کارگر با تشریح برنامه های هفته کار و کارگر با اشاره به افزایش سن بازنشستگی گفت:بدون توجه به قانون اصلی و اصلاح آن، افزایش سن بازنشستگی توجیهی ندارد.
چهارشنبه ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۰

به گزارش بازارکار، علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر روز چهارشنبه در نشست خبری خود در آستانه آغاز هفته کار و کارگر اظهار داشت: هفته کارگر امسال از روز جمعه پنجم اردیبهشت آغاز می‌شود و تا پنجشنبه هفته آینده ادامه دارد.

دبیرکل خانه کارگر؛فزایش سن بازنشستگی بدون اصلاح قانون دائمی قابلیت اجرا ندارد

دبیرکل خانه کارگر با اعتقاد به اینکه قانون افزایش سن بازنشستگی نمی‌تواند قبل از اینکه قانون دائمی آن اصلاح شود به اجرا درآید،گفت:کسانی که بدون تصویب و تغییر قانون دائمی این کار را انجام بدهند باید بدانند دوامش به اندازه قانون برنامه است و اگر بعدا قانون تغییر کرد یا در قانون برنامه گنجانده نشد، نسبت به کسانی که حقوقشان پایمال شده مدیون و پاسخگو خواهند بود.

 محجوب، دبیرکل خانه کارگر در نشست خبری هفته کارگر با تبریک این هفته به تلاشگران عرصه کار و تولید درباره تصویب قانون افزایش سن بازنشستگی اظهار کرد: بارها مخالفتمان را با موضوع افزایش سن بازنشستگی در مجلس اعلام کردیم ولی مصوب شد، در حالی که از نظر ما هنوز جامعه در این شرایط سنی نیست که حتما این مسأله افزایش اتفاق بیفتد و مطابق جدول سن کارگران نیست.

وی افزود: معتقدیم قانون برنامه نمی‌تواند قبل از اصلاح قانون دائمی، اجرا شود و باید اول قانون دائمی سن بازنشستگی اصلاح شود، بنابراین کسانی که بدون تصویب و تغییر قانون دائمی این کار را انجام بدهند، باید بدانند دوامش به اندازه قانون برنامه است؛ این قانون بدون حرکت در مسیر اصلاح  قانون دائمی قابلیت اجرا ندارد.

محجوب تصریح کرد: این قانون مصوب صرفا در داخل برنامه هفتم قانون است و اگر بعدا قانون تغییر کرد یا در قانون برنامه نیامد باید بدانند یک عده را از حقوق خود محروم کرده اند و نسبت به کسانی که حقوقشان پایمال شده مدیون و پاسخگو خواهند بود.

دبیرکل خانه کارگر درباره کمک هزینه مسکن کارگری نیز گفت: باید توجه داشته باشیم که مبلغ حق مسکن مناسب شأن و شخصیت کارگران شریف کشور نیست و در حد هزینه پوشاک بچه است. بر اساس ماده ۱۴۹ قانون کار کارفرمایان مکلفند خانه سازمانی برای کارگران خود ایجاد کنند و امسال در شورای عالی کار قبل از ورود به موضوع تعیین حداقل مزد اولین موضوعی که مذاکره شد مسأله مسکن کارگری بود.

وی درعین حال توجه به بحث سه جانبه گرایی، تولید ملی وبهره وری را از رویکردهای مهم در هفته کارگر برشمرد و گفت: آنچه که امسال بیش از پیش در هفته کارگر مورد توجه قرار خواهد گرفت، لزوم ارتقای ایمنی و بهداشت کار است و تلاش ما این است که در این هفته موضوع ایمنی و بهداشت کار را بیش از پیش تقویت کنیم.

به گفته محجوب بیشترین آمار و تلفات نیروی انسانی در حوادث کار مربوط به کارگران و کارگاه‌های ساختمانی است و پس از آن بیشترین خطرات متوجه حوادث و سوانح رانندگی است.به گفته وی اصلی‌ترین برنامه‌های این هفته شامل برگزاری مراسم گرامیداشت کارگران، نشست‌های تخصصی، پیاده‌روی و مسابقات ورزشی در شهرهای مختلف و تکریم بازنشستگان است.
محجوب در بیان اهمیت روز جهانی کارگر، به خاستگاه این روز در قیام کارگران شیکاگو در سال ۱۸۸۶ میلادی اشاره کرد و گفت: خواسته اصلی کارگران در این رویداد یعنی «هشت ساعت کار در روز» اکنون به استانداردی جهانی تبدیل شده که در قوانین بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد تاکید قرار می‌گیرد.
او اضافه کرد که جنبش کارگری و شکل‌گیری مفاهیمی همچون قانون کار، سال‌ها پیش از این اتفاق در فرانسه آغاز شده بود اما جنبش آمریکا الهام‌بخش بسیاری از تحولات بعدی شد.
محورهای هفته کارگر 1404
محجوب با توضیح برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای بزرگداشت مقام کارگر اظهار داشت: در طول هفته، موضوعاتی همچون تامین اجتماعی، حمایت از بازنشستگان، توجه ویژه به ایمنی کار به ویژه در بخش ساختمانی و حمل و نقل، و بزرگداشت زنان کارگر مورد توجه ویژه قرار دارد.
وی به خطر بالای حوادث در معادن و کارگاه‌های ساختمانی اشاره و تاکید کرد که ایمنی و سلامت محیط کار باید به دغدغه‌ای ملی تبدیل شود و هوش مصنوعی می‌تواند نقش مهمی در افزایش ایمنی داشته باشد.
رئیس خانه کارگر اضافه کرد: ما همه تشکل‌ها، انجمن‌ها و فعالان کارگری را برای آیین های هفته کارگر دعوت زیرا هر فرد یا گروهی که برای برجسته‌کردن نام و حقوق کارگران تلاش کند، مورد احترام است. امسال نیز مدارس، مدیران و مسئولان دولتی و غیردولتی در مراسم‌ها حضور خواهند داشت و آیین‌های نمادین همچون توزیع گل در محیط‌های کاری تکرار می‌شود.
توجه به زنان و خانواده‌ها و امنیت و تثبیت وضعیت شغلی 
به گفته محجوب، پنجمین روز هفته کارگر به زنان کارگر اختصاص یافته است و اختتامیه جشنواره قرآنی جامعه کارگری و آیین معرفی زنان نمونه کارگر نیز در برنامه‌ها گنجانده شده است. این برنامه‌ها، نقش خانواده و زنان را در عرصه کارگری برجسته‌تر می‌کند.
وی همچنین درباره نیاز به ارتقاء استانداردهای ایمنی به ویژه در بخش معادن و ساختمانی اشاره کرد و به یادآوری یکی از حوادث اخیر معادن زغال‌سنگ پرداخت و خواستار اقدام جدی‌تر شرکت‌های معدنی و بخش دولتی برای استفاده از تجهیزات و حسگرهای نوین شد.
محجوب مهم‌ترین مطالبه کارگران را امنیت و تثبیت وضعیت شغلی آنها دانست و ابراز امیدواری کرد که امسال تجمعات و مراسم‌ کارگری در تهران و شهرهای مختلف باشکوه برگزار شود.
وی همچنین به برگزاری جشنواره‌ها، نشست‌ها و گردهمایی‌های مختلف همزمان با هفته کارگر در سراسر کشور اشاره و از همه نهادها و مردم خواست تا بیش از همیشه به جامعه کارگری احترام بگذارند و در مراسم‌های مختلف مشارکت فعال داشته باشند.
ما مخالفت‌های خود با افزایش سن بازنشستگی را اعلام کردیم

دبیر کل خانه کارگر به بحث مزد و افزایش سن بازنشستگی اشاره و تاکید کرد گ: ما تا رسیدن به مزد عادلانه فاصله زیادی داریم و با وجود افزایش ۴۵ درصدی حداقل دستمزد در سال گذشته، این شکاف بین مزد و معیشت و تورم هنوز پر نشده و هنوز فاصله بسیار زیاد است.

وی افزود: ما مخالفت‌های خود با افزایش سن بازنشستگی را اعلام کردیم. قانون برنامه هفتم توسعه نیز بدون تغییر قوانین دائمی این حوزه، قابل اجرا نیست و اگر ممکن شود، دوام آن به اندازه طول عمر همان برنامه پنج‌ساله است. لذا هشدار می‌دهیم که بدون تغییر قوانین دائم، نمی‌توان به درستی قانون افزایش سن و سابقه را اجرا کرد و بعد از پنج سال دوباره به قانون دائمی برمی‌گردند. ما حتما حقوق افرادی که در این حوزه پایمال شده است را پیگیری خواهیم کرد.

محجوب گفت: ما چند دهه پیش هشدار دادیم که آرایش خاص جمعیتی در کشور و روند فعلی باعث پیری جمعیت و کمبود نیروی کار در جامعه و فشار بر صندوق‌های بازنشستگی می‌شود و در زمینه این هشدار ما پیش قدم بودیم. در این سال‌ها و سال‌های آینده نرخ رشد موالید بازهم کمتر شده و این بحرانی مهم در آینده ایران ایجاد خواهد کرد.

دبیرکل خانه کارگر افزود: تشکل‌های کارفرمایی باید بدانند که وقتی خانوارهای ضعیف کارگری از نظر معیشتی در وضعیت نامناسبی قرار داشته باشند، زاد و ولد کاهش می‌یابد و این موضوع می‌تواند کشور را به سمت نرخ رشد جمعیت منفی سوق دهد. برای مقابله با این چالش، نیازمند تشویق‌های مؤثری برای جامعه کارگری در این زمینه هستیم.

هوش مصنوعی تنها به آموزش محدود نمی‌شود، بلکه محور اصلی آن برنامه‌نویسی است 

وی در پاسخ به سوال خبرنگاران در رابطه با تاثیر هوش مصنوعی بر حوزه کار نیز گفت: هوش مصنوعی و استفاده از آن در حوزه ایمنی، کار و تولید دیگر امری عجیب و غریب نیست. بیانیه‌های سازمان جهانی کار نشان می‌دهد که این سازمان نگران‌ عدم توسعه هوش مصنوعی است و کارشناسان آن، برخلاف گذشته، این فناوری را به‌عنوان تهدید شغلی نمی‌دانند. هوش مصنوعی تنها به آموزش محدود نمی‌شود، بلکه محور اصلی آن برنامه‌نویسی است و نسل آینده باید به این مهارت‌ها مجهز شود. آموزش و پرورش و وزارت علوم باید در این زمینه فعال شوند و ما در خانه‌کارگر نیز به سهم خود، آموزش‌های کوتاه‌مدت در این حوزه را آغاز خواهیم کرد. ما معتقدیم که هوش مصنوعی می‌تواند در کاهش حوادث کار مؤثر باشد.

لزوم پرهیز از نگاه احساسی به حوادث معادن در کشور

محجوب همچنین در رابطه با حوادث کار گفت: در حوزه حوادث کار، متأسفانه شاهدیم که برخی مدیران حتی در زمینه پرداخت دیه نیز مقاومت می‌کنند. مشکل اصلی ما در این زمینه، برخورد هیجانی مسئولین اجرایی، قضایی و قانون‌گذار با موضوع است. ما در حادثه معدن طبس شاهد بودیم که خانواده‌های آسیب‌دیده آرزو داشتند فرزندانشان شغلی پیدا کنند که مشابه برادرانشان در آن معدن نباشد و این بسیار غم‌انگیز است. قبل از ورود به مراحل حقوقی، برخی از خانواده‌ها اقداماتی انجام دادند که منجر به رضایت شخصی شد. برای پیگیری این مسائل، ما کمیته‌ای دائم ایجاد کردیم که به‌طور مداوم گزارش‌هایی ارائه می‌دهد.

آزادی اجتماعات، حق مصرح قانون برای همه بویژه کارگران است

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه آیا برای برگزاری تجمعات روز کارگر نیاز به اخذ مجوز است، گفت: در بحث تجمعات کارگری و راهپیمایی روز کارگر، قانون اساسی به‌صراحت بیان می‌کند که تجمعات مسالمت‌آمیز بدون سلاح و غیر مخل به مبانی اسلام نیاز به اجازه ندارند و تنها اطلاع‌رسانی کافی است. به استناد قانون اساسی، در روزهای ملی مانند روز کارگر، نیازی به اخذ مجوز نیست. ما انتظار داریم مجلس فعلی ادامه کارهای مجلس یازدهم را در خصوص تصویب موازین مربوط به تجمعات به پایان برساند تا تکلیف خود را بدانیم. این تجمعات و پیاده‌روی‌ها که بدون شعار و با رعایت مسائل امنیتی برگزار می‌شوند، نباید مشمول سخت‌گیری‌های مدیران امنیتی شوند.

محجوب گفت: فاصله بین نمایندگان مجلس و مسئولان امنیتی زیاد است و مفاهمه کافی میان آن‌ها صورت نمی‌گیرد. آزادی اجتماعات، حق مصرح قانون است و جزو حقوق مشروع هر شهروند ایرانی محسوب می‌شود. قانون کار نیز این مسأله را تأیید می‌کند و حتی حق اعتصاب به دلایل صنفی به‌طور ضمنی در آن آمده است. به نظر می‌رسد دستگاه‌های امنیتی تفسیر ناصحیحی از قانون دارند و نباید بدون مستند قانونی، برخوردهای غیرقابل توجیهی انجام دهند.

وی افزود: حق تجمعات از حقوق مدنی جهانی شناخته می‌شود و تنها در ایران به رسمیت شناخته شده است. ما از تمامی مقامات و مسئولان می‌خواهیم که در برابر انتقادات و مطالبات و اجتماعات بردباری نشان دهند. به‌ویژه برای جامعه مظلوم کارگری، این راه قانونی برای انتقاد از شرایط و بیان مطالبات نباید مسدود شود. ما حاضر به گفتگو و مناظره درباره این مبانی هستیم و اگر کسی مستند قانونی علیه حرف ما دارد، می‌تواند آن را ارائه دهد تا درباره‌اش بحث کنیم. اگر نه، باید به حقوق مشروع و مدنی شهروندان احترام گذاشته شود.

 

ارسال نظرات