تازه ها
در ابتدا میتوان گفت ثبت شرکت به نوعی تضمین کننده اعتبار، تعهدات و حق و حقوق افراد مرتبط با حوزه کاری فعالیت شما اعم از کارمندان و یا مشتریان میباشد. ثبت شرکت و تبدیل کردن فعالیت اقتصادی پایدار و سودآور به یک شرکت ثبت شده میتواند بر ارزش و هویت شما بیافزاید و احتمال رشد هرچه بیشتر سودآوری فعالیت شما را در آینده نیز در ادامه داشته باشد.
بر اساس قوانین وضع شده هرگونه فعالیت اقتصادی در حال انجام به صورت شراکتی نیازمند ثبت یک شخصیت حقوقی است. برای مثال فعالیت امور پروژهای بزرگ مانند موارد پیمانی و هر نوع فعالیت اجتماعی، فرهنگی، آموزشی همه نیاز به ثبت یک شخصیت حقوقی دارند. سادهترین تعریفی که میتوان از شرکت کرد به این صورت است که تعریف شرکت در اصطلاح حقوقی، اجتماع تعدادی از افراد است که فعالیت خاصی را اعم از تجاری، فرهنگی و اجتماعی انجام میدهند. شرکت در واقع انجمن یا بنگاه تجاری است که دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی و یا ترکیبی از هر دو تشکیل میدهند.
این شراکت موجب نوعی همکاری و مشارکت قراردادی بین افراد با توجه به میزان سهم هر یک از آنها میشود. سود حاصل از سرمایهگذاری اعضا نیز به نسبت سهم و درصد سرمایه گذاری، بین آنها تقسیم میشود. شرکتها به دو دسته، شرکتهای تجاری و شرکتهای مدنی تقسیم میشوند. شرکتهای تجاری، به شرکتهای قراردادی و عقدی اطلاق میشود که به واسطه ضوابط و قوانین تجاری و مالی، به عملیات تجاری، سرمایه گذاری و گرفتن سهام همراه با سودی معین میپردازند.
تقسیمبندی انواع شرکتها
همانطور که گفتیم شرکتهای تجاری تحت قوانین تجاری با هدف جذب سود و منفعت اقتصادی و تقسیم آن میان اعضا تشکیل میشوند. کلیهی فعالیتهای شرکت نیز پیرامون امور تجاری و بازرگانی شکل میگیرد.
علاوه بر اینکه اشاره کردیم شرکتها به دو دسته، شرکتهای تجاری و شرکتهای مدنی تقسیم میشوند؛ شرکت تجاری به ۷ نوع دیگر تقسیم بندی میشود که عموم افراد انواع شرکت را بر این ۷ نوع میشناسند.
شرکتهای سهامی (مانند شرکتهای سهامی خاص و سهامی عام)
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت تضامنی
شرکت مختلط غیر سهامی
شرکت مختلط سهامی
شرکت نسبی
شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکتهای سهامی
در ابتدا از تعریف شرکتهای سهامی شروع میکنیم. شرکتهای سهامی به دو دسته کلی تقسیم میشوند و شامل شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام هستند. میتوان گفت کاملترین سازوکار قانونی در بین انواع شرکتها بر اساس آنکه تمامی قوانین مربوط به تاسیس، اداره و خاتمه شرکت در قانون تجارت بیان شده است را این نوع شرکتها دارند.
شرکت سهامی خاص
در بین انواع شرکتها و برای مقایسه میتوان گفت شرکتهای سهامی خاص برای فعالیتهای محدودتری و موضوعات متنوعی تاسیس میشوند. حداقل شرکای این شرکتها ۳ نفر و حداقل میزان سرمایه برای تاسیس ۱۰۰ هزار تومان است. سرمایه شرکت سهامی خاص تماما توسط موسسین تامین میشود. یکی از مزایا ثبت شرکتهای سهامی خاص برای مثال آن است که با توجه به روال بانکها، بهترین نوع برای شرکت در مناقصه و مزایده و همچنین دریافت تسهیلات بانکی هستند.
شرکت سهامی عام
شرکتهای سهامی عام برای فعالیتهای گستردهتر و در صنایع بزرگ مثل بیمارستانها، بانکها و… تاسیس میشوند. این شرکتها نیاز به دریافت مجوز یا نامه معافیت از سازمان بورس و اوراق بهادار برای عرضه سهام خود به عموم دارند. چرا که سرمایه این شرکتها توسط موسسین و بخش دیگر از طریق عرضه سهام به عموم تامین میشود. حداقل تعداد شرکا برای این نوع شرکتها ۵ نفر است.
شرکت با مسئولیت محدود
یکی دیگر از انواع شرکت، شرکت با مسئولیت محدود است. شرکتی که امکان فعالیت در موضوعات مختلف را به شرکا میدهد و حداقل با ۲ شریک تاسیس میشود. از بین انواع شرکتهای تجاری، شرکت با مسئولیت محدود بیشتر به عنوان شرکت خانوادگی شناخته میشود و ورود و خروج شریک جدید با محدودیتهای زیادی همراه است.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت تجاری با مسئولیت محدود ۱۰۰ هزار تومان است و سازوکار سادهتری نسبت به سایر شرکتهای تجاری از جمله سهامی خاص دارد. برای مثال حضور بازرس در این شرکتها الزامی نیست.
شرکت تضامنی
طبق ماده ۱۱۶ قانون تجارت ایران، شرکت تضامنی شرکتی است که تحت نامی مخصوص بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی برای امور تجارتی تشکیل شود. اگر داراییهای شرکت برای پرداخت تمام قرضها کافی نباشد، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قرضهای شرکت هستند
برای مثال برای تاسیس صرافی پس از دریافت مجوز از بانک مرکزی حتما باید ثبت شرکت تضامنی صورت بگیرد. یکی از الزامات این شرکتها، قید کردن نام یکی از شرکا با عبارت «و برادران، و شرکا» در کنار نام شریک است.
شرکت مختلط غیرسهامی
طبق ماده ۱۴۱ قانون تجارت، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوصی، بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشود. شریک ضامن مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه ایست که در شرکت گذارده و یا بایستی بگذارد. در اسم شرکت باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکا ضامن قید شود.
شرکت مختلط سهامی
طبق ماده ۱۶۲ قانون تجارت، شرکت مختلط سهامی شرکتی است که در تحت اسم مخصوصی بین یک نفر شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود. شرکای سهامی، کسانی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمه در آمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایه است که در شرکت دارند.
شریک ضامن کسی است که سرمایه او به صورت سهام در نیامده و مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. در صورت تعدد شریک ضامن مسئولیت آنها در مقابل طلبکاران و روابط آنها با یک دیگر تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود. طبق ماده ۱۶۳ قانون تجارت در اسم ثبت شرکت باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود.
شرکت تعاونی
یکی دیگر از انواع شرکتها، شرکت تعاونی است که برای امور خاصی مثل تامین نیاز و افزایش رفاه اعضای خود تاسیس میشود. این شرکت نیاز به دریافت مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارد.
شرکت تعاونی از نظر فعالیت به دو دسته تعاونی تولید و تعاونی توزیع و مصرف تقسیم میشود. حداقل اعضا برای ثبت شرکت تعاونی ۷ نفر است و دارای اساسنامه، مجامع عمومی و همچنین هیئت مدیره است. تعاونیهایی که در چند حوزه گوناگون مشغول به کار هستند شرکت تعاونی چند منظوره میگویند.
در نهایت به طور خلاصه اگر بگوییم آیا به تنهایی میتوان شرکت ثبت کرد باید گفت که در یک جمع بندی اجمالی، تعداد شرکا را میتوان به شرح ذیل تقسیم نمود:
حداقل ۲ شریک در (شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت مختلط غیر سهامی)
۳ شریک در (شرکت سهامی خاص، شرکت مختلط سهامی)
۵ شریک (در شرکت سهامی عام)
۷ شریک (در شرکت تعاونی تولید و مصرف)
مدارک لازم جهت ثبت شرکت
به صورت کلی مدارکی که برای ثبت شرکت تجاری مورد نیاز است شباهتهای بسیاری به یکدیگر دارند. مدارکی که به صورت ابتدایی برای ثبت شرکت مورد نیاز است به صورت خلاصه به ترتیب زیر آورده شده است. برای اینکه بتوانید به صورت دقیق مدارکی که در ارتباط با شرکت مورد نظرتان است را تهیه کنید سامانه ثبت شرکت آسان ثبت با پشتیبانی ۲۴ ساعته به جواب تمام سوالاتی که پیرامون ثبت شرکت مورد نظر خود دارید برسید.
ارائه مدارک شناسائی مانند کارت ملی و شناسنامه هر یک از شرکاء.
ارائه شرکت نامه و تقاضانامه شرکت
ثبت نام کد ثنا برای تمام اعضای هیئت مدیره
تهیه اساسنامه تکمیل شده شرکت
دریافت تاییدیه آدرس و کد پستی محل شرکت
تعیین حق امضای شرکت (اگر حق امضا برای بیش از یک نفر باشد باید نوع و شرایط امضاهای شرکت مشخص شود)
تعیین سمت و سهام هریک از اعضاء
انتخاب ۵ مورد نام حداقل ۳ سیلابی به ترتیب اولویت
ارائه مجوز (ویژه شرکتهایی که نیاز به مجوز دارند)
ارائه دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی و موسسین شرکت و صورتجلسه هیئت مدیره
در صورتی که شرکت سهامی خاص است فیش بانکی که معادل ۳۵ درصد از سرمایه اولیه شرکت شما باشد.
مراحل ثبت شرکت چگونه است؟
اگر بخواهیم به طور جامع و خلاصه مراحل ثبت شرکتها را نام ببریم میتوانن گفت شما برای ثبت شرکت تجاری باید سلسله مراتب را رعایت کنید. طبق مراحل تاسیس شرکت در اداره که به صورت مختصر به آن میپردازیم باید مراحل را طی کنید.
ابتدا باید نوع شرکت خود را بر اساس فعالیتی که دارد مشخص کنید، دقت کنید که این مرحله دارای اهمیت بالایی است.
تعیین شرکای شرکت یا همان سهامداران، مشخص کنید که تصمیم دارید با چه کسانی در تاسیس شرکت شریک باشید.
مشخص کردن سرمایه اولیه شرکت که برای هر نوع شرکت حداقلهایی دارد، اگر میزان سرمایه اهمیتی برایتان ندارد حداقل را در نظر بگیرید.
انتخاب موضوع فعالیت شرکت بر اساس فعالیتی که دارید باید مشخص شود، چون در آینده شما با شرکتی که دارید تنها فعالیتی که در این مرحله انتخاب کردهاید میتوانید انحام دهید.
مرحله جذاب انتخاب نام شرکت، شما ۵ عدد نام که حداقل باید ۳ سیلاب داشته باشند را باید انتخاب و بر اساس اولویت آنها را اعلام کنید.
تعیین چارت سمت هر عضو و مشخص کردن اختیارات و حقوق امضاء
ثبت نام آنلاین در سامانه اداره و بعد از آن انتظار برای تایید نام و دانلود اوراق برای امضاء و ارسال به اداره از سامانه.
ارسال کردن ۲ سری مدارک امضاء شده به همراه نامه تایید نام اداره
مراجعه به اداره جهت امضاء و تحویل اوراق
پرداخت روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار شرکت
هزینه ثبت شرکت چقدر است؟
برای ثبت شرکت پروسهای کاملا حقوقی را باید بگذرانید که برای انجام آن نیازمند صرف هزینههای قانونی که در قانون مورد پیش بینی قرار گرفته است میباشد.
هزینهها شامل حق الزحمه کارشناس ثبت بابت تنظیم اساسنامه، اظهارنامه، شرکت نامه و سایر اوراق ثبتی شرکت، هزینه پستی ارسال مدارک به اداره ثبت شرکتها، حق الوکاله وکیل برای انجام کارهای حقوقی در اداره ثبت شرکتها، واریزیهای اداره ثبت جهت ابطال تمبر با توجه به سرمایه اعلام شدهی شرکت و در پایان روزنامه رسمی شرکت و روزنامه کثیر الانتشار شرکت میباشد.
انحلال شرکتها به چه معنی است؟
گاهی اوقات شما با توجه به شرایط موجود ممکن است تصمیم به ادغام و یا تعطیلی فعالیت خود داشته باشید. انحلال شرکتها به معنای تعطیل شدن و پایان یافتن فعالیتهای تجاری آنها است. در این شرایط، شرکا باید به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری مراجعه کنند و این موضوع را با آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار به صورت عمومی اطلاعرسانی نمایند.
شروع انحلال شرکت با تنظیم صورتجلسه، ثبت تغییرات شرکت در قالب مجمع عمومی بطور فوقالعاده و اعلام انحلال شرکت میباشد. تعیین مدیر تصفیه، ثبت صورتجلسه در سامانه و آگهی در سایت روزنامه رسمی نیز در ادامه باید انجام شوند.
در صورت عدم اطلاع انحلال شرکت به عموم، دچار مشکلات مختلفی در برابر شرکا، مدیران، اداره مالیات و اشخاصی که با شرکت معامله نمودهاند میشوید. بهترین راه برای جلوگیری از این مشکلات، ثبت انحلال شرکت توسط متخصصهای این حوزه است.
آیا با انحلال پرونده شرکت به طور کامل بسته خواهد شد؟
تا زمانی که تمام بدهیها به طلبکاران پرداخت نشود و داراییها بین شرکا تقسیم نشود، شرکت به حیات خود ادامه میدهد. بعد از اعلام شدن انحلال شرکت نیز پروژههایی که از قبل در شرکت در حال انجام بودهاند، باید ادامه پیدا کنند تا به صورت کامل به پایان برسند.
ارسال نظرات