
تازه ها
ایران با حفظ تكثر فرهنگی و همبستگی اجتماعی در برابر تهدیدها تابآوری مییابد

به گزارش بازارکار از روابط عمومی موسسه کار و تأمین اجتماعی، دکتر وحید شالچی خاطرنشان کرد: باید تقدیر کرد از مردمی که برای وطن خود ایستادند و مقاومت کردند. پزشکان، پرستاران و اهالی صنعت همه و همه تلاش کردند تا در این شرایط جنگی از هم حمایت و به تابآوری جامعه ایران کمک کنند.
وی افزود: جامعه ایران جامعه خاصی است. وقتی ملتی میتواند چند هزار سال خود را حفظ کند، به طور قطع ویژگیهای خاصی دارد که در شرایط جنگی بروز پیدا میکند. این در حالی است که مردم ایران مردم صلحطلبی هستند و هرگاه که مجبور میشوند در شرایط جنگی قرار بگیرند، روحیه قهرمانانه خود را نشان میدهند. ایرانیها همواره قهرمان بودن را انتخاب میکنند.
وی با اشاره به ابعاد گوناگون جنگ افزود: جنگ چند مسئله را برجسته میکند؛ یکی از این موضوعات همبستگی است. وقتی در جایگاه مقابله با استعمار قرار میگیرید، باید قهرمان باشید. کودک فلسطینی باید قهرمان باشد. موضوع بعدی چالشهای اقتصادی است. جنگ چند چالش اقتصادی به وجود میآورد که هرکدام به نوبه خود به جامعه آسیب میزند. این موضوع با نابرابری اجتماعی نیز تشدید میشود. اگر به ساحت سیاسیاجتماعی این موضوع بپردازیم، متوجه میشویم که جامعه زمانی میتواند مقاومت کند که حق روایت داشته باشد و بداند که به روایت آن اهمیت داده میشود. باید تصویری ترسیم شود که همه نقشآفرینان فرهنگی جامعه ایران خود را در آن ببینند. در این شرایط جنگی، پشت سرمایه اجتماعی مفهومی به نام هویت وجود دارد. ما باید به فهمی از هویت برسیم که بتوانیم در دوره جنگ تابآوری خوبی داشته باشیم. این به ما کمک میکند که بدانیم در شرایط جنگ چگونه زندگی را ادامه دهیم. وقتی دشمن حمله میکند، اهمیتی نمیدهد که چه کسی کدام طرف ایستاده است. دشمن همه را مورد هدف قرار میدهد.
شالچی با اشاره به وجه اشتراک همه مردم ایران گفت: به نظر میرسد که چیزی که همه مردم را کنار یکدیگر جمع میکند ایران است. موضوع مهم این است که ایران پدیدهای پیچیده است که چند هزار سال دستخوش تغییر و تحول بوده است، تلاشهای زیادی برای از بین بردن این هویت اتفاق افتاده است. ایران برای اینکه تمامیت ارضی خود را حفظ کند، باید تمامیت معنایی و هویت خود را حفظ کند. چیزی که در زمان حکومت پهلوی دیده نمیشد. بسیاری از اقوام و گروههای عقیدتی سهمی در ایران برای خود نمیدیدند. پهلوی کار ویرانگری با ایران کرد.معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: تقابل هویت ملی و هویت دینی و تقابل هویت ملی و هویت قومی مسئلهای است که صد سال به جان مردم ایران افتاده است و میراث پهلوی اول است. این در حالی است که هزار و چهارصد سال است که مردم ایران این دو مفهوم را در خود به تعادل رساندهاند. خوانشهای غلط ایدئولوژیک سبب شده تا درخششهای مردم ایران در طول تاریخ دیده نشود و دورههای تاریخی ایران به سیاهی نمایان شود. ما باید به همه ابعاد تاریخ طولانی خود از جمله هویت ایرانی، هویت اسلامی و تمام پیچیدگیهای خاص ایران برگردیم. این در حالی است که تحمیلگرایی میتواند به عنوان سمی کشنده برای جامعه ایران عمل کند.
وی با اشاره به اهمیت حفظ تکثر در ایران گفت: موضوع مهم دیگر قدرت نظامی است. ما هرگاه ارتش ضعیفی داشتیم، مورد تجاوز واقع شدیم. داشتن نیروی نظامی قدرتمند با پشتوانه مردم، لازمه کشور ایران است. ما برای حفظ تمامیت سرزمینی خود تمامیت مفهومی ایران را حفظ کنیم. این موضوع قابل انکار نیست که مردم ایران مردم منعطفی هستند، لذا باید به سمت مفاهیم یکپارچهساز حرکت کنیم. وقتی در چنین جامعهای حضور داریم، باید به دنبال حفظ تکثر باشیم و همه روایتها را ببینیم. این نکتهای کلیدی است.
شالچی با اشاره به عرصههای مختلفی که باید در جامعه ایران مورد توجه قرار داد تاکید کرد: در سطح فرهنگ چند عرصه میتواند به ما ایرانیها در این زمینه کمک کند، یکی از آنها هنر است. در کنار آن دین است که بدون حضور قوی آن و مفهوم والای شهادت نمیتوان در جنگ پیروز بود. همچنین رسانه و خیریه به عنوان شبکههای ارتباطی و اتصالی مردم نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
ارسال نظرات