بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری
کد خبر : ۱۵۰۱۳۷
دوشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۷

یک کارشناس بازار سرمایه نقش و سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس و جایگاه این شرکت‌ها در برنامه هفتم توسعه را بررسی کرد و گفت: بورس ابزاری برای تأمین مالی و نیازمند حضور فعال استارتاپ‌ها و دانش‌بنیان‌هاست؛ از این بابت می‌تواند برای این شرکت ها به عنوان یک پلتفرم تأمین مالی مورد استفاده قرار بگیرد.
حسین عبدی، کارشناس بازار سرمایه نقش و سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس و جایگاه این شرکت‌ها در برنامه هفتم توسعه را بررسی کرد و در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: اساسا بازار سرمایه ابزاری برای تأمین مالی است یعنی طبیعتا یکی از کارکرد‌های این بازار تأمین مالی است و از این بابت می‌تواند برای استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان یک پلتفرم و ابزار تأمین مالی مورد استفاده قرار بگیرد.
وی ادامه داد: از آنجایی که بسیاری از شرکت‌های بزرگی که در بازار سرمایه هستند، به‌صورت سنتی در بازار سرمایه پذیرش شدند از دو جهت نیازمند حضور استارتاپ‌ها در این بازار هستیم؛ ۱. شرکت‌های سرمایه‌گذار و هلدینگی که وارد بازار می‌شوند، بیشتر در حوزه استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری می‌کنند و از طریق تأمین مالی در بازار سرمایه و افزایش سرمایه می‌توانند این حجم سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ را افزایش بدهند و ۲. خود شرکت‌های استارتاپی هستند که می‌توانند با پذیرش در بازار سرمایه (حالا در یک بازار تعریف شده مجزا) باعث شوند این شرکت‌ها به نوعی به‌صورت مستقل فارغ از نیاز به شرکت‌های سرمایه‌گذار تأمین مالی شوند.
به گفته عبدی؛ بر این اساس درمجموع دو نوع تأمین مالی داریم؛ یکی تأمین مالی شرکت‌های سرمایه‌گذار، شرکت‌های بالادستی و شرکت‌هایی که می‌توانند از طریق افزایش سرمایه وارد شوند و برای شرکت‌های استارتاپی سرمایه‌گذاری کنند و دوم شرکت‌هایی هستند که به‌صورت مستقیم می‌توانند در بازار سرمایه پذیرش شوند یعنی شرکت‌هایی که نوپا و استارتاپ هستند و به یک سطحی از بلوغ رسیدند و می‌توانند وارد بازار سرمایه شوند.
عبدی افزود: همچنین ضرورت دارد پذیرش این شرکت‌ها در بازار سرمایه تسهیل شود، یعنی به‌نظر می‌رسد اگر به سطحی از بلوغ رسیده باشند که بتوانند محصولاتشان را بفروشند، می‌توانند در یک بازار جدا و مجزایی البته به شرط اینکه به دست عموم خریداری شوند، پذیره‌نویسی شوند.
این کارشناس بازار سرمایه درمورد جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در برنامه هفتم توسعه توضیح داد: اساسا برنامه هفتم توسعه تلاش کرده نگرشی متفاوتی را نسبت به شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپی داشته باشد و دولت هم توجه ویژه‌ای به این شرکت‌ها داشته است.
وی گفت: در برنامه هفتم توسعه مواردی داشتیم که بر روی آن‌ها تأکید شده تا پذیرش این شرکت‌ها در بازار تسهیل شود و بتوانند راحت‌تر مورد تأمین مالی قرار بگیرند که یکی از آن پلتفرم‌ها بازار سرمایه است بنابراین از آنجایی که هم دولت حمایت می‌کند و هم در برنامه هفتم قید شده به نظر می‌رسد از این جنبه هم می‌تواند به بازار سرمایه ربط پیدا کند.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: در حال حاضر در بازار سرمایه برای پذیرش شرکت‌ها یک سری قیود وجود دارد مثلا خیلی از شرکت‌هایی که بسیار بزرگ شدند و بیش از هزار میلیارد تومان یا بیش از ۲ هزار میلیارد تومان هستند در نوبت پذیرش قرار دارند و این به‌طور کلی به دلیل دغدغه مسئولان ذی‌ربط در بازار سرمایه است، این‌ها تمایل دارند شرکت‌هایی وارد شوند که به راحتی با سفته‌بازی جابه‌جا نشوند، اما باید سازوکار‌هایی اندیشیده شود که شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپی، شرکت‌هایی که خودشان را ثابت کرد‌ه‌اند و در مرحله‌ای هستند که بتوانند محصولاتشان را بفروشند بتوانند از محل بازار سرمایه تأمین مالی کنند و فقط سراغ پلتفرم‌های مخصوص این کار نروند.
عبدی تصریح کرد: به نظر می‌رسد مسئولان ذی‌ربط در بورس باید کمک کنند پذیره‌نویسی شرکت‌های استارتاپ و دانش بنیان حتی وقتی در حجم کوچک هستند هم تسهیل شود، ولی همراه با سازوکاری باشد که خیلی راحت قابلیت جابه‌جایی نداشته باشد و مورد سفته بازی قرار نگیرد ضمن آنکه در عین حال هم بتوانند از بازار سرمایه تأمین مالی کنند.

ارسال نظرات