بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۹۱۳۱
کارگران شاکله اصلی نیروی کار هر کشوری را تشکیل می دهند. طی سال های گذشته همواره بحث تولید به عنوان شعار اصلی کار و تولید مد نظر بوده و در سال جاری نیز شعار اصلی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی سرمایه گذاری برای تولید بوده است. با وجود اهمیت نیروی کار بویژه کارگران هنوز بیش از 90 در صد کارگران کشور عضو هیچ تشکلی نیستند. موضوع اهمیت تشکل های مدنی و خودجوش کارگری نیز بر کسی پوشیده نیست. کارگران می توانند با عضویت در تشکل ها ورود جدی برای هماهنگی و تعامل با دولت، مجلس و دستگاه های تصمیم گیر داشته باشند. کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران تلاش می کند با تعامل سازنده با نهاد های تصمیم گیر و تصمیم ساز در راستای حمایت از جامعه کارگری نقش سازنده ای ایفا نماید. این تشکل فعال کارگری در زمینه آموزش، ایمنی، مهارت آموزی و رفع نیاز های معیشتی کارگران گام های موثری برداشته است. در آستانه روز جهانی کارگر با دکتر سمیه گلپور فعال کارگری و رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران به گفتگو نشستیم که به نگاه پر مهرتان تقدیم می کنیم.
شنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۲

رسالت اصلی یک تشکل کارگری مطالبه‌گری است
دکتر سمیه گلپور در گفت‌وگو با بازار کار ضمن معرفی این کانون و فعالیت‌های آن خاطرنشان کرد: کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران ذیل ماده 131 قانون کار در سال 1389 تاسیس شد. رسالت اصلی یک تشکل کارگری مطالبه‌گری حقوقی جامعه هدف خود به عنوان کارگران و انعکاس فعالیت‌های آن‌هاست. همچنین برگزاری نشست‌های تبلیغی، تعلیمی و ترویجی از دیگر اهدافی است که این تشکل دنبال می‌کند. این کانون به دنبال این است که مطالبات کارگران را پیگیری کند و سطح آگاهی آن‌ها را نیز افزایش دهد. همچنین نقض قوانین توسط ما منعکس می‌شود و به گوش سیاستگذاران می‌رسد. در کل کانون عالی حد واسطی بین نهادهای بالادستی و قشر کارگر است.
بیش از 90 درصد جامعه کارگری ایران عضو تشکل‌های کارگری نیستند
فعال کارگری و رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد جامعه کارگری ایران عضو تشکل‌های کارگری نیستند گفت: انجمن‌های صنفی ظرفیت‌های فوق العاده‌ای هستند که متاسفانه تا کنون به اندازه کافی به آن‌ها پرداخته نشده‌است. متاسفانه در حال حاضر کمتر از 7 درصد جامعه کارگری ما تشکل دارند. بسیاری از کارگران ما به دلایل مختلفی که یکی از آن‌ها عدم امنیت شغلی است تمایلی به پیوستن به انجمن‌ها ندارند. کارگری که قرارداد 29 روزه یا 60 روزه دارد، میلی به حضور در تشکلی ندارد که طی فعالیت‌هایی که برای آن انجام می‌دهد با کارفرمای خود درگیر می‌شود و به وی اعتراض می‌کند و عمدتا کسی که به عنوان نماینده کارگران در تشکل‌ها صحبت می‌کند، در دوره‌های بعدی توسط کارفرمایان حذف می‌شود.
گلپور اضافه کرد: همچنین نبود دانش کافی و نبود اطلاعات درباره کارکرد تشکل‌ها سبب شده تا تعداد آن‌ها در میان کارگران بسیار کم باشد. این آموزش‌ها باید توسط صدا و سیما، ارگان‌های تبلیغاتی و وزارت آموزش و پرورش انجام شود. کارگران باید بدانند که چه حقوق و مطالباتی دارند. کشور ما یکی از موسسین سازمان بین‌المللی کار است، پس چرا نباید در این زمینه فعالانه تر حضور داشته باشد؟
آموزش بیش از بیست هزار کارگر توسط کانون
رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران با اشاره به سال سرمایه گذاری برای تولید به آموزش بیش از بیست هزار کارگر در مدت گذشته توسط کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران اشاره و اظهار کرد: کانون عالی در دو سالی که از فعالیت آن گذشته است، آموزش را اولویت خود قرار داده است. بیست هزار نفر که پنج هزار نفر آن‌ها از بانوان سرپرست خانوار هستند، توسط ما آموزش‌ داده شدند و با مفاهیم بهداشت و ایمنی کار آشنا شدند. موسسه کار و تامین اجتماعی و مرکز تحقیقات و تعلیمات در این زمینه به ما کمک زیادی کردند و ما تلاش می‌کنیم که این آموزش‌ها را به صورت گسترده‌تر برگزار کنیم. تمرکز ما در امر آموزش، ایمنی است چرا که به دنبال این هستیم تا به کاهش مرگ و میر و معلولیت در محیط کار کمک کنیم. سازمان جهانی کار نیز روی این موضوع تاکید ویژه‌ای دارد. متاسفانه در یکی از حساس‌ترین مشاغل که کار در معدن است،‌ شاهد این بودیم که حوادث زیادی رخ می‌دهد.
ایجاد پلتفرمی برای توسعه مهارت ها و خواسته‌های جامعه کارگری
دکتر گلپور با اشاره به تلاش های کانون برای جلوگیری از اجرای طرح استاد و شاگردی و همچنین ایجاد پلتفرمی برای ارائه مطالبات و خواسته‌های جامعه کارگری گفت: کانون عالی سعی کرد تا نمایندگان مجلس را از تصویب طرح استاد و شاگردی منصرف کند. این طرح یک استثمار واقعی و طرحی کلیشه‌ای و نخ‌نما شده‌بود.
فعال کارگری و رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ضمن تبریک روز جهانی کارگر به جامعه کارگری افزود: در همین راستا ما تلاش کردیم تا پلتفرمی برای مشکلات، مسائل و مطالبات کارگران طراحی کردیم که در اردیبهشت‌ماه و هفته کارگر از آن‌رونمایی خواهیم کرد. این پلتفرم برای اولین بار در ایران به عنوان پلتفرمی ویژه برای کارگران شروع به کار خواهد کرد. این پلتفرم آمار جامعه کارگری در حرف مختلف را خواهد داشت.
وی با اشاره به اهداف ایجاد این پلتفرم خاطرنشان کرد: اولین هدف ما از ایجاد این پلتفرم ایجاد هویت است. مرحله بعدی این است که بتوانیم فضایی دیجیتال برای بیکار نماندن کارگر فراهم کنیم. این باعث می‌شود تا ما بتوانیم از پتانسیل کارگران در نقاط مختلف استفاده کنیم. نام این پلتفرم فعلا کانون عالی کارگران ایران است و در اردیبهشت‌ماه رونمایی خواهد شد. هدف ما این است تا نوع تخصص و مهارت کارگر در این پلتفرم مشخص شود و کارگر به آن افتخار کند. همچنین مطالبه‌گری‌های بیمه‌ای، دستمزد و ... در این پلتفرم ارائه خواهد شد. در فرایند ایجاد این پلنفرم نیز ما برای جمع‌آوری اطلاعات سختی زیادی متحمل شدیم اما توانستیم بر آن‌ها فائق بیاییم و درنهایت این طرح را اجرایی کنیم.
ضرورت حذف شرکت‌های واسطِ پرداخت حقوق
رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران با تاکید بر ضرورت تامین امنیت شغلی کارگران، گفت: باید شرکت‌های واسط در پرداخت دستمزد کارگران حذف شوند و کارفرمایان، حقوق کارگران را مستقیم پرداخت کنند.
گلپور افزود: بالای ۹۸ درصد از قرارداد‌های کارگران ما قرارداد‌های موقت هستند یعنی یا به صورت قرارداد‌های از ۲۹ روز و کمتر و در بهترین حالت یک ساله، یعنی امنیت شغلی در آنها به این مفهوم وجود ندارد، من می‌خواهم یک کم شفاف‌تر این موضوع را بگویم، همین بحث قرارداد‌ها را، ما در حوزه قرارداد‌ها از سازمان صدا و سیما تا نهاد ریاست جمهوری تا وزارتخانه‌های مختلف دولتی و غیردولتی غالبا داریم با پیمانکار کار می‌کنیم، پیمانکارانی که در مناقصات شرکت می‌کنند برنده می‌شوند و زمام امور کارگر را و زندگی و معیشت کارگر را به دست می‌گیرند، در سه سال تلاش مجلس قبل در کمیسیون اجتماعی مصوب می‌شود که این پیمانکاران باید حذف بشوند، همین شرکت‌هایی که همین عدم امنیت شغلی را دارند ایجاد می‌کنند، این دعوا بین شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام تا الان که بنده دارم با شما صحبت می‌کنم باقیست.
موضوع کالابرگ الکترونیکی یکی از مطالبات انجمن است
گلپور با اشاره به موضوع کالابرگ الکترونیکی به عنوان یکی از حقوق کارگران اظهار کرد: یکی از مطالباتی که ما دنبال می‌کنیم موضوع سبد معیشت یا کالابرگ الکترونیکی است. موضوعی که در مدت اخیر اصلا به آن پرداخته نشده‌است. این موضوع در بودجه دیده‌شده‌است و امیدواریم که به زودی این مشکل حل شود و حل خواهد شد. این موضوعی است که برای دهک‌های اول که شامل اقشاری مانند بانوان شیرده و زنان سرپرست خانوار می‌شود بسیار مهم و حیاتی است.
رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران همچنین با تاکید بر حق مسکن به عنوان یکی از مطالبات اصلی کارگران خاطرنشان کرد: در سال گذشته که افزایش 35 درصدی حقوق اعمال شد، انتقادی وجود داشت که این انتقاد مربوط به حق مسکن بود. متاسفانه در حالی که افزایش قیمت، نرخ حقوق و دیگر هزینه‌ها در همه ابعاد و جهات دیده می‌شد، حق مسکن همچنان افزایشی نداشت و نرخ آن‌ سرکپب شده بود. این یکی از موضوعاتی بود که ما به آن نقد داشتیم و نسبت به آن مطالبه‌گری می‌کردیم. با اینکه این عدد عدد کوچکی است، اما همین رقم نیز به کارگران داده نشده و این حق از آن‌ها سلب شده‌است. راه حل این مشکل این است که شورای عالی کار مکاتباتی با هیئت دولت انجام دهد و مطالبه‌ای مبنی بر مشخص شدن این عدد داشته باشد. تقاضای ما از دولت این است که رسالتی که دولت‌های گذشته آن را انجام ندادند، در این دولت اجرایی شود. میانگین کرایه باید به عنوان عددی مبنا برای حق مسکن محسوب شود تا کارگری که حق وی چند دهه در زمینه مسکن تضییع شده‌است، شرایط مطلوب‌تری داشته باشد. همه این صحبت‌ها تنها در صورت اجرایی شدن این موضوع است، در حالی که فعلا این حق سرکوب شده است.
حضور فعالان جامعه کارگری در مجامع بین المللی
گلپور در انتها با اشاره به حضور فعالان جامعه کارگری در اجلاس بریکس گفت: ما در سازمان جهانی کار مطالبه‌ای مبنی بر عدم امنیت شغلی و اجحاف حق جامعه کارگری مردم فلسطین صحبت کردیم و روی این موضوع تاکید داشتیم که کارگران فلسطینی نیز عضوی از سازمان جهانی کار هستند. پس از مطرح کردن این مطالبه، نماینده بریکس طی اظهاراتی در سازمان جهانی کار از ما دعوت کرد تا در اجلاس جهانی بریکس حضور داشته باشیم. این سبب شد تا سه تشکل کارگری ما موضوع رفع تحریم‌ها را به عنوان مطالبه‌ای مطرح کنند. این مطالبات در کتابچه‌ای گزارش شده که شامل مفاهمه‌هایی است که در این اجلاس مطرح شده‌است.
گفتگو: امیر علی بینام، امیر طاها بینام

ارسال نظرات