تازه ها
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی گفت: مراکز آفرینش فناوری با ایجاد تنوع در تولیدات ضمن جایگزینی واردات، اقتصاد صادرات محوربا محصولات ارزش افزوده بالا را برای کشور محقق خواهد کرد.
شقایق حق جوی جوانمرد در گفتگو با مهر با اشاره به برنامه معاونت علمی برای راه اندازی ۶ مرکز آفرینش فناوری تا پایان برنامه هفتم توسعه، در پاسخ به این سوال که ماهیتا آفرینش فناوری چه کارکردی دارند، گفت: آفرینش فناوری به فرآیند نظاممند (سیستماتیک) پیشرفت و بهبود فناوریهای موجود یا ایجاد فناوریهای کاملاً جدید از طریق تحقیق و توسعه، آزمایش و نوآوری اطلاق میشود. این فرایند شامل فعالیتهایی با هدف افزایش قابلیت ها، عملکردها، کارایی و قابلیت اطمینان سیستم ها، اجزا و روابط بین آنها است.
آفرینش فناوری از نمونه سازی اولیه تا آزمایش و پالایش
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی با اشاره به اینکه آفرینش فناوری عموما از مراحل مختلفی از جمله طراحی مفهومی، نمونه سازی اولیه، آزمایش، پالایش و افزایش مقیاس برای کاربردهای عملی تشکیل میشود، افزود: این امر از طریق همکاریهای بین رشتهای مابین مهندسان، پزشکان، محققان و طراحان برای پیشروی در مرزهای دانش و ارائه راه حلهایی برای تامین نیازها و چالشهای خاص محقق میشود. آفرینش فناوری نقش راهبردی را در پیشرفت، پیشبرد صنایع و تقویت نوآوری کشورها ایفا میکند.
حق جوی یکی از مولفههای مهم خروج از اقتصاد وابسته به نفت و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان را پیشرفت و توسعه فناورانه دانست و گفت: رهبر معظم انقلاب نیز همواره پیشرفت علمی را از ملزومات قطعی پیشرفت همهجانبه و اقتدار یک ملت برشمرده اند، چرا که این دستیابی به قدرت و اقتدار است که توسط آن میتوان از هویت و حیثیت و استقلال و عزت یک ملت در مقابل زورگویان و مستکبرین حفاظت کرد و منافع ملی را حفظ نمود.
وی ادامه داد: به همین سبب آفرینش فناوری را میتوان یکی از اصلیترین ماموریتهای کشور در عصر حاضر قلمداد کرد؛ چراکه امروز پیشرفت از مسیر شکوفایی اقتصاد دانش بنیان عبور میکند. بر همین اساس است که این امر نیازمند توجه و عزم ویژهای است تا بتواند الزامات اقتصاد دانش بنیان را فراهم آورد.
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته با تلاشهای صورت گرفته در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری زیست بوم مناسبی جهت پیشبرد پروژهها و طرحهای علمی- تحقیقاتی شکل گرفته است، گفت: اکنون کشور این امادگی را دارد تا آخرین حلقه از زنجیره اقتصاد دانش بنیان را که همان تبدیل دانایی و پژوهش به فناوریهای مرز دانشی و محصولات با ارزش افزوده بالا است تکمیل کند.
حق جو خاطرنشان کرد: در همین راستا با برنامه ریزیهای صورت گرفته مقرر شد مراکزی تحت عنوان "مراکز آفرینش ملی فناوری یا مام فناوری" با همین ماموریت در کشور راه اندازی و شروع به کار کنند.
مراکز آفرینش فناوری موجبات جهش علمی را فراهم میکند
وی در پاسخ به این سوال که این مراکز چگونه به تحقق اقتصاد مبتنی بر دانش اهتمام دارند و از چه شاخصهای متمایزی برخوردار هستند؟ گفت: مراکز افرینش ملی فناوری با متمرکز کردن امکانات و تجهیزات خاص و نیروی انسانی نخبه و تحقیق و توسعه در پروژههای هدفمند صنعت محور و با تکیه بر توسعه علوم پایه به عنوان زیربنای دستیابی به فناوریهای رده بالاتر این امکان را برای کشور فراهم میکند تا با بهره برداری از پنجره فرصتهای پیش رو موجبات جهش علمی را فراهم اورد.
ایجاد تنوع در تولیدات و اقتصاد صادرات محور مبتنی بر محصولات با ارزش افزوده بالا
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی در ادامه تاکید کرد: در واقع این مراکز با ایجاد تنوع در تولیدات ضمن جایگزینی واردات، اقتصاد صادرات محور را مبتنی بر محصولات با ارزش افزوده بالا برای کشور به همراه خواهند داشت.
پایش مستمر وضعیت صنایع با «مام فناوری»
وی افزود: علاوه بر این، مام فناوری با پایش مستمر وضعیت صنایع و تربیت نیروی انسانی زبده، نقشی راهبردی را به عنوان اتاق فکر نخبگانی کشور در تدوین برنامههای توسعه ملی و اقتصادی به ارمغان میاورد که در مراحل بعدی میتواند زیربنای مردمی سازی بخش علم و فناوری کشور را فراهم کند.
حق جو در پایان تصریح کرد: این مراکز همچنین با فراهم نمودن امکانات و شرایط و آموزشهای خاص، میتوانند نقش مهمی را در ایجاد چشم اندازی روشن برای جامعه نخبگانی کشور و همچنین پلی جهت ارتباط قدرتمند مابین دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و صنعت ایجاد کرده تا ضمن خنثی کردن اثرات تحریم ها، موجبات رشد اقتصادی کشور و افزایش کیفیت زندگی مردم را به ارمغان آورد.
ارسال نظرات