بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۲۸۰۱
آیین افتتاحیه دهمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران با محوریت نشست علمی- تخصصی فناوری و صنعت چاپ، «جهش تولید با مشارکت مردم برای ایران» به مناسبت دهمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران در محل ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۴

به گزارش بازارکار، دکتر محمد بیطرفان رییس انجمن چاپ ایران ضمن گرامیداشت دهمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران خاطرنشان کرد: هرساله به مناسبت هفته چاپ شعاری برای این هفته انتخاب و در نشست‌های علمی تخصصی ما به بحث و گفتگو گذاشته می‌شود. امروزه داغ‌ترین بحث حال حاضر جهان فناوری‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی، بلاک چین و ... است که تاثیر بسزایی روی زندگی مردم و حکمرانی داشته است. اگر ما خود را با این تغییرات همراه نکنیم، دچار خسران خواهیم شد.
وی ادامه داد: این فناوری‌های نوظهور چالش‌های مختص خود را دارند و بهتر است ما نیز خود را با آن‌ها وفق دهیم و به بهره‌وری و پیشرفت کشور کمک کنیم. "انجمن علمی فناوری چاپ ایران" همواره سعی کرده تا شعار سال مقام معظم رهبری در نشست‌های علمی تخصصی خود به عنوان محور قرار دهد. شعار امسال ما در همین راستا، فناوری صنعت چاپ، جهش تولید با مشارکت مردم برای ایران" است. صنعت چاپ امروزه به یک صنعت همه جانبه تبدیل شده و بشر نمی‌تواند بدون آن زندگی کند. بدون شک توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، ارزآوری و ... بدون صنعت چاپ ممکن نخواهد بود. یکی از شاخص‌های یونسکو برای توسعه یافتگی یک کشور صنعت چاپ و بسته‌بندی یک کشور است و امیدواریم در دولت چهاردهم بتوانیم نقاط ضعف موجود را برطرف کنیم و پیشرفت قابل توجهی داشته باشیم.
بنیان گذار انجمن علمی فناوری چاپ ایران در انتها گفت: این نکوداشت اقدام و رویداد ویژه‌ای است که در آن همه پیشکسوتان، فعالان و نقش آفرینان صنعت چاپ در یک مکان حضور پیدا میکنند و تجربیات خود را به اشتراک می‌گذارند و ما در انجمن علمی فناوری چاپ مفتخریم که توانستیم برای دهمین سال متوالی برگزارکننده این رویداد باشیم. هدف ما این بوده است که در این سال‌ها، رویکرد گفتگو، تعامل و ایجاد ارتباط سالم میان دولت و بخش خصوصی ایجاد و فراهم شود.
انجمن علمی فناوری چاپ ایران بنیانگذار سنت نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ است
در ادامه مهندس ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جایگاه صنعت چاپ در کشور اظهار کرد: وزارت ارشاد مفتخر است که توانسته میزبان معنوی هفته نکوداشت صنعت چاپ کشور باشد. انجمن علمی فناوری چاپ ایران بنیانگذار سنت نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ بوده است و این کار بسیار بزرگ و ارزشمندی است که به مدت یک دهه انجام شده است. امیدواریم این برنامه خاستگاهی برای توسعه این صنعت باشد.
وی ادامه داد: امیدواریم در ادامه نیز شاهد جذب دانشجویان در این زمینه و رشته باشیم تا بتوانیم از حداکثر ظرفیت علمی موجود برای ارتقا سطح صنعت چاپ در ایران استفاده کنیم. مقام معظم رهبری نیز در شعار سال به جهش تولید اشاره کردند که این شعار پربرکت موتور محرکی برای پیش بردن اهداف گوناگون در کشور بوده است. جهش تولید مانند اقتصاد مقاومتی بن بستی نخواهد داشت و صنعت چاپ نیز در همین راستا میتواند به عنوان مکملی در همه صنایع و حوزه‌ها نقش خود را ایفا کند.
ابراهیمی با تاکید بر واردات حداقلی در حوزه چاپ کشور گفت: خوشبختانه با ظرفیتی که در کشور وجود دارد، واردات ما در صنعت چاپ طی دهه گذشته به حداقل خود رسیده است و این مایه مباهات است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در راستای جهش تولید با جدیت تمام تلاش کرده تا واردات چاپی در این صنعت به زیر ۱۰ درصد برسد. خوشبختانه در بخش‌های مختلف غذایی، دارویی و... این توانمندی به وجود آماده است تا تقریبا تمام نیاز از داخل تامین شود و بتوانیم به خودکفایی کامل برسیم. اصلی‌ترین رکن برای رسیدن به این هدف، همراهی و همدلی میان همه اجزای این زیست بوم است. همچنین صادرات ما نیز هر ساله نسبت به گذشته افزایش می‌یابد و سبب پویایی صنعت چاپ خواهد بود.
صنعت چاپ ویترین فرهنگ ملی و بین المللی ماست
در ادامه دکتر سعید باستانی مدیر امور تولیدی و زیربنایی پژوهشگاه مطالعات مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به فرصت‌های موجود در صنعت چاپ خاطرنشان کرد: ما در سال ۹۵ درباره ارتباط صنعت چاپ با وزارت ارشاد و وزارت صمت در مجلس صحبت کردیم و به نتایجی رسیدیم. فرهنگ غنی ایران یکی از سرمایه‌های ملی و بین‌المللی ماست و یکی از حوزه‌هایی که میتواند به عنوان ویترینی برای آن باشد، صنعت چاپ کشور است.
وی با اشاره به جایگاه خاص صنعت چاپ در کشور و لزوم نگاه ویژه به آن گفت: بر اساس برخی آمار، صنعت چاپ صنعت چهارم کشور از نظر گردش مالی است. با اینکه هنوز اطلاعات و آمار دقیقی از این موضوع وجود ندارد، اما باید گفت که اگر صنعت چاپ صنعت چهارم کشور از نظر گردش مالی است، پس باید نگاه ما نیز به حوزه چاپ به اندازه استحقاق آن باشد. وقتی این صنعت میتواند به صنایعی مانند خودرو و صنعت ساختمان تنه بزند، باید نگاه ویژه‌ای به آن داشت. نگاه ویژه نیز به معنای درنظر گرفتن منابع مالی ویژه و سیاست‌های اجرایی و برنامه هایویژه است.
باستانی با تاکید بر لزوم تعریف جایگاه چاپ در ایران و وزارتخانه‌های ارشاد و صمت تاکید کرد: اگر در حوزه وزارت ارشاد و وزارت صمت عنوان چاپ یا زیرمجموعه‌ای با عنوان چاپ تعریف شود، بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد. این سبب می‌شود تا همه ذی نفعان در جایگاه خود نقش خود را ایفا کنند و به انجام وظایف خود بپردازند. همچنین پیشران‌های اقتصادی نیز کار خود را انجام خواهند داد و به سیستم اضافه خواهند شد. این پیشران‌ها اهمیت ویژه‌ای دارند چرا که برای پیش بردن اهداف تولیدی و صادرات محور وجود چنین حلقه‌هایی لازم و ضروری است.
لزوم تببین دقیق جایگاه صنعت چاپ

وی در پایان با اشاره به لزوم تببین دقیق جایگاه صنعت چاپ گفت: البته برای درنظر گرفتن سرمایه و اعتبار ویژه برای این صنعت، باید ابتدا آمار دقیقی از گردش مالی صنعت چاپ به دست بیاید تا ما بتوانیم جایگاه صنعت چاپ را تثبیت کنیم. همه حوزه‌ها مهم هستند، اما برای اینکه بتوان سیاست گذاری بخصوصی برای این صنعت انجام داد، جمع آوری چنین داده‌ها و اطلاعاتی لازم و ضروری است.
در ادامه مهندس شجاع مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافی با اشاره به رویداد مهم و ارزشمند نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران گفت: شعار سال که توسط رهبر معظم انقلاب تببین شده است، یعنی همه مسئولین در سه قوه برای رفع موانع و ایجاد زمینه مناسب تلاش کنند. متاسفانه برخی از مسئولان به این موضوع عمل نمیکنند و به روش‌های گوناگون از اجرای آن شانه خالی میکنند. منظور رهبری بی تردید مشارکت اقتصادی همه اقشاری است که توانایی سرمایه گذاری را دارند. متاسفانه با وجود اینکه باید طبق قانون اساسی ۲۵ درصد اقتصاد کشور در تعاونی‌ها باشد، با این موضوع مواجه هستیم که این مهم مورد بی توجهی قرار میگیرد و سیاست‌های غلط سبب نابودی و مشکلات تعاونی‌ها شده است.
وی افزود: اقتصاد ما سیاست زده شده است و بروکراسی ویران کننده ضد تولید سبب شده تا این مشکلات پیش بیاید. وی با انتقاد نسبت به رویکرد شعارگونه مسئولان تاکید کرد: شعار‌ها همواره اسلامی، بر اساس عدالت حضرت علی و کمالگرایانه است، اما در عمل اقتصاد ما به هیچ وجه کارآمد نبوده است. راه حل این مشکل، همراه کردن مردم است. امیدوارم تصمیمات خلاف شعار و خلاف جریان پیشرفت کشور گرفته نشوند و این امکان ایجاد شود تا مردم بتوانند خود تصمیمات مهم را برای خود بگیرند.
صنعت چاپ مغفول مانده است
همچنین دکتر حسینیان استاد دانشگاه و فعال حوزه علم و فناوری اظهار کرد: من از ابتدا و از دوران نوجوانی، در کشور مشاهده میکردم که ما ایرانیان، در اکثر علوم و فنون پیشگامان جهانی بوده ایم و این بسیار تاثربرانگیز است. متاسفانه ما در گذشته مدعی بسیاری از علوم و صنایع بودیم و حتی پس از تحولات غرب و پیشرفت علمی کشور‌های غربی نیز پای ادعای خود ماندیم و متاسفانه هیچگاه در قرن‌های اخیر کار زیربنایی درستی انجام ندادیم.
وی با اشاره به جایگاه انکارناشدنی صنعت چاپ در کشور ادامه داد: صنعت چاپ به جرئت تنها صنعتی است که رابط میان دنیا‌های صنعت و تولید و فرهنگ و هنر است. ما ابتدا باید بدانیم در مدام نقطه در این صنعت قرار داریم. بخش اعظمی از تاریخ بشر، یک گام به جلو و دو گام به عقب بوده است. ما باید از درجا زدن جلوگیری کنیم و بدانیم کجای کاریم. این سوال باید پرسیده شود که آیا صنعت چاپ ما ظرفیت کافی و مناسب برای سرمایه‌گذاری را دارد؟ متاسفانه در همه این سال‌ها، تلاش همه دولت‌ها برای بهبود روابط خارجی بوده است در حالی که اگر در این سال‌ها به طور مستمر به خودکفایی پرداخته می‌شد، الان کشور ما در حوزه‌های گوناگونی به خودکفایی می‌رسید.
وی در انتها گفت: امیر مومنان می‌فرمود که علم بهتر از مال است. ایشان میفرمایند که علم از انسان محافظت میکند، در حالی که انسان باید از ثروت خود محافظت کند. ثروت با خرج کردن کم می‌شود، اما دانش با انفاق بیشتر می‌شود. در نهایت نیز، علم عمل را فرا میخواند. اگر ما این حکمت امام علی ع را در دستور کار خود قرار دهیم، بیشتر مشکلات ما حل خواهد شد.
گوهر فراموش شده در این حوزه، گفتگو در زمینه‌های دولتی و غیردولتی است
ذکایی نایب رئیس اتحادیه با اشاره به نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران اظهار کرد: مخاطب اصلی شعار جهش تولید، دولتمردان هستند. چیزی که باعث می‌شود این شعار در حد شعار باقی بماند، روبه رو نشدن با برخی حقایق و واقعیات است. دولتمردان ما به این باور نرسیدند که چه ظرفیت‌هایی در بخش خصوصی وجود دارد. برآیند بخش خصوصی تشکل‌های غیردولتی هستند. اتحادیه‌ها باید نماینده بخش خصوصی مورد نظر و زیرمجموعه خود باشند. حکومت به این باور نرسیده است که تشکل‌ها می‌توانند بخشی از وظایف دولت را به دوش بکشند. باید این ذهنیت در کشور ما نهادینه شود. متاسفانه معضل جدی بخش خصوصی ما، عدم تمایل به گفتگو است. متاسفانه جنگ و جدل طرفداران بیشتری نسبت به گفتگو و تعامل دارد.
وی افزود: ما درواقع علاقه داریم که پشت تریبون برویم و داد و فریاد کنیم. این روند همینطور ادامه پیدا میکند و در نهایت سر صنف بی کلاه میماند. بخش خصوصی چقدر تلاش کرده تا ظرفیت‌های خود را در اختیار دولت قرار دهد؟ گوهر فراموش شده در این حوزه، گفتگو در زمینه‌های دولتی و غیردولتی است. تشکل‌ها باید با همکاری با انجمن‌های علمی مانند انجمن چاپ، نیاز‌های خود را بیان کنند و راهکار علمی و عملی خود را از انجمن طلب کنند. رویکرد گفتگو اینگونه است. متاسفانه هنوز در وزارتخانه‌ها مانند صمت و ارشاد، آمار درستی نیز از صنعت چاپ وجود ندارد. متاسفانه باید گفت که حتی تعاریف نیز در وزارتخانه از صنعت چاپ نادرست و اشتباه هستند. با همه این تفاسیر، تنها خواسته بنده از مقامات دولتی و مسئول برای صنعت چاپ این است که هر اقدامی ممکن است برای خشکاندن ریشه رانت در این صنعت انجام دهند. در ادامه اعظمی فعال و پیشکسوت حوزه چاپ و تولید کارتن در کشور با اشاره به چالش‌های موجود بر سر راه تولید در صنعت چاپ کشور به خصوص موضوع ناترازی انرژی گفت: متاسفانه ما همچنان با مشکلات زیرساختی و پایه مانند تامین برق روبه رو هستیم. متاسفانه وضعیتی ایجاد شده که حتی امکان پیگیری این مطالبات نیز وجود ندارد. به زودی فصل سرما نیز از راه می‌رسد و مشکلات تامین گاز و گازوئیل وجود خواهد داشت. ما انتظار داریم که احترام بیشتری برای شرکت‌های این حوزه در نظر گرفته شود. شرکت ما حدود شصت و شش سال قدمت دارد و نباید با این سابقه با چنین مشکلاتی روبه رو شود. چنین مشکلاتی سبب از دست رفتن نیروی کار می‌شود و کارگری که با کارخانه قطع همکاری کرده است به سراغ مشاغل کاذب مانند تاکسی‌های اینترنتی و ... می‌رود.

دلیل عدم موفقیت ما در کشور، بی نظمی و عدم تعهد به قانون است
در ادامه دکتر سلیمانی عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه رنگ با اشاره به مشکلات قدیمی انجمن علمی فناوری چاپ ایران اظهار کرد: من سال‌ها پیش تلاش کردم تا بتوانیم استاندارد‌های مختلفی از جمله استاندارد‌های زیست‌محیطی برای صنعت چاپ و بسته‌بندی تعریف کنیم و آن را به وزارت ارشاد بردیم. با تغییر وزیر، این موضوع نیز بدون پیگیری باقی ماند. متاسفانه ما در این فرایند تلاش زیادی کردیم تا جلوی مواد خراب گرفته شود و هوشمندسازی نیز انجام شود، اما از جایی ببعد، هیچ پیگیری خاصی انجام نشد. متاسفانه دلیل عدم موفقیت ما در کشور، همین بی نظمی و عدم تعهد به قانون است. از پروپوزال من برای تعریف این استاندارد‌ها یک دهه می‌گذرد. در این سال‌ها، بسیاری از موارد سرطان به علت بسته بندی غیراستاندارد بوده است. متاسفانه یک دهه گذشته و بسته‌بندی ما از صادرات محصول عاجز بوده است و دلیل آن، نداشتن کیفیت لازم بوده است. با همه این مسائل، همچنان توجهی به این استاندارد‌ها نمیشود.
در پایان این نشست نیز با حضور فعالان، پیشکسوتان، صاحب نظران و ذی نفعان این حوزه از تعدادی از افراد موثر صنعت چاپ با اهدای لوح و تندیس، تقدیر به عمل آمد.

گزارش: امیر طاها بینام

ارسال نظرات