بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۴۹۱۷
 نشست خبری اعلام برنامه‌های هفته پژوهش و فناوری با حضور مسئولان وزارت علوم تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در محل وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۹

به گزارش خبرنگار بازارکار، دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری و رییس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری با اشاره به خاطرنشان کرد: هفته پژوهش و فناوری چندسالی است که تبدیل به ماه پژوهش و فناوری شده است. هفته پژوهش و فناوری استانی ده روز است و هفته پژوهش و فناوری ملی نیز یک هفته خواهد بود. برنامه‌های متنوعی در این هفته برگزار خواهد شد و رییس ستاد استانی ما نیز استاندار خواهد بود.

وی ادامه داد: معرفی برگزیدگان پژوهش و فناوری ، اعلام برگزیدگان کارآفرین، معرفی دانش‌آموزان و دانشجویان نخبه، مدیران برگزیده و دستاوردهای تجاری سازی و معرفی خیرین برگزیده بخشی از برنامه‌هایی است که در این هفته برگزار خواهد شد. در تمامی استانها نمایشگاه برگزار می‌شود و روزی نیز به روز درهای باز دانشگاه‌ها اختصاص داده شده است. همه اینها با مدیریت استاندار و دانشگاه معین استان برگزار می‌شود.

صالحی با اشاره به شعار این هفته گفت: شعار امسال ما نقش پژوهش و فناوری در تولید با مشارکت مردم است. همچنین به ستادها اعلام شده تا همه شرایط برای بازدید دانش‌آموزان از بخش‌های مختلف پژوهش و فناوری فراهم شود.

وی درباره هفته ملی پژوهش و فناوری اظهار کرد: هفته ملی نیز از ۲۳ تا ۲۹ آذرماه برگزار خواهد شد. روز جمعه نمایشگاه ایران ساخت، دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار با شعار و عنوان پژوهش و فناوری زمینه‌ساز رشد و جهش تولید برگزار خواهد شد. برنامه‌های متنوعی در این هفته درنظر گرفته شده است. روز ۲۵ آذرماه نیز مراسم تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور برگزار خواهد شد و در کل ۳۳۸ برگزیده خواهیم داشت. همچنین ۳۲ پژوهشگر برگزیده خواهند شد. همچنین پنج انجمن علمی و پنج نشریه علمی به عنوان برترین‌ها انتخاب می‌شوند.

صالحی ادامه داد: درروز ۲۶ آذرماه نشست مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی با محوریت معرفی برگزیدگان ارتباط جامعه و صنعت برگزار خواهد شد. وی درباره برگزاری نمایشگاه تستا گفت: همچنین نمایشگاه تستا با موضوع اعلام نیازهای صنعت برای تسهیل ارتباط شرکت‌ها با مراکز دانشگاهی و واسطه‌های فناوری در زیست بوم فناوری کشور برگزار خواهد شد که شرکتهای زیادی از این نمایشگاه استقبال کردند.

وی همچنین ضمن اشاره به برگزاری جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان اظهار کرد: در روز ۲۷ آذرماه نیز هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان برگزار می‌شود که برای حمایت از ایده‌پردازان جوان حوزه علوم پایه در دانشگاه تهران برگزار خواهد شد. صالحی همچنین درباره روز درهای باز دانشگاه‌ها گفت: خوشبختانه استقبال خوبی از این روز توسط دانش‌آموزان و خانواده آنها شده است و آمار این روز در انتهای هفته پژوهش و فناوری اعلام خواهد شد. وی درباره رتبه جهانی پژوهش ایران خاطرنشان کرد: ما رتبه ۱۶ جهان را در زمینه پژوهش در اختیار داریم و خوشحالیم که استادان و دانشجویان ما به اندازه ای خوب عمل کردند که انتظارات بالا رفته است. ما باید طبق برنامه هفتم توسعه به رتبه ۱۴ برسیم و برای رسیدن به این رتبه نیازمند اختصاص دو درصد درآمد ناخالص داخلی هستیم که این عدد در حال حاضر نیم درصد است. هم وزارت علوم ، هم وزارت بهداشت و هم دانشگاه ‌های آزاد در راستای رسیدن به این هدف نقش خواهند داشت. ما باید شتاب رشد علمی خود را حفظ کنیم، شاید این شتاب کندتر شده باشد اما وضعیت ما در حوزه پژوهش اسفناک نیست.

صالحی همچنین با اشاره به بازتعریف نقش پژوهشگاه‌ها در کشور گفت: ما از سه سال گذشته تلاش کردیم تا جایگاه پژوهشگاه‌ها در کشور را دوباره تعریف کنیم. تدوین گزارش کار پژوهشگاه‌ها ، موضوع ترفیع استادان و پژوهشگران حاضر در آنها و تعیین وضعیت آنها از اقداماتی بوده است که در این راستا انجام شده است و نتیجه آن ایجاد درآمد اختصاصی بعضا تا پنجاه درصد در برخی از پژوهشگاه‌ها بوده است‌.

وی درباره برنامه وزارت علوم برای اجرای دستورات مقام معظم رهبری در زمینه پژوهش و فناوری گفت: ملاک برنامه‌های دولت برنامه هفته توسعه است. وزارت علوم نیز از این قاعده مستثنی نیست و این وزارتخانه نیز برای اجرای دستورات مقام معظم رهبری که در برنامه هفتم نیز وجود دارد نهایت تلاش خود را انجام میدهد. در برنامه هفتم ذکر شده است که باید ۱۵ درصد بودجه عملیاتی دانشگاه ها به بخش پژوهش اختصاص داده شود. اگر این ۱۵ درصد محقق شود و رسیدن به این اهداف راحتتر خواهد بود.

نمایشگاه ایران ساخت برگزار می شود

در ادامه بخشیانی معاون توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رییس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران ساخت در این نشست خاطرنشان کرد: این نمایشگاه از روز ۲۳ تا ۲۶ آذرماه با شرکت ۲۷۸ شرکت برگزار خواهد شد. این نمایشگاه طی یازده دوره برگزار شده بخش مهمی از نیازهای تحقیقاتی دانشگاه‌ها را برطرف کرده و تجهیزات ساخت داخل نیاز ارزی به واردات را کاهش داده است‌. در دوره دوازدهم بیش از ده هزار محصول فناوری در نمایشگاه خواهیم داشت که به معنای رشد بیست درصدی نسبت به سال گذشته است. بیش از هزار نفر از مهندسین و نخبگان در غرفه های نمایشگاه امسال حضور دارند که توانمندی های کشور را به نمایش میگذارند. وی درباره حوزه‌های پوشش داده شده در این نمایشگاه گفت: شاخه‌های نفت، الکترونیک، مکانیک، شیمی، متالورژی ، مهندسی پزشکی، تجهیزات آموزشی و تجهیزات حوزه تست و آزمایش بخشی از حوزه‌هایی است که در این نمایشگاه توسط شرکتها پوشش داده شده است. تعدادی محصول نیز برای رونمایی درنظر گرفته شده است. یک سامانه رادیوگرافی ، یک دوربین فراطیفی و یک سامانه جراحی هوشمند شبیه‌ساز برای رشته‌های پزشکی در این نمایشگاه رونمایی خواهد شد.

بخشیانی همچنین درباره تسهیلات و اعتبارات مالی درنظر گرفته شده گفت: ما امسال مانند سالهای گذشته اعتبارات مالیاتی خواهیم داشت و علاوه بر آن سازوکار لیزینگ نیز برای شرکت‌های حاضر در این رویداد و فعالان صنعتی این حوزه درنظر گرفته شده است تا به مشارکت بخش صنعتی نیز کمک کند. وی درباره تغییر رویکرد برگزاری این نمایشگاه نسبت به سالهای گذشته اظهار کرد: ما امسال برای اولین بار به صورت آزمایشی در زمینه صادرات نیز فعالیت خواهیم کرد و ما میزبان هشت هیئت خارجی برای عقد قرارداد و خرید تسهیلات و تجهیزات خواهیم بود.تمرکز نمایشگاه ایران ساخت در دوره‌های قبلی روی تامین نیازهای مراکز تحقیقاتی داخلی بوده است و در این دوره برای اولین بار روی موضوع صادرات نیز کار کرده ایم.

بخشیانی درباره سازوکار حمایت اعتباری و مالیاتی از شرکتها گفت: از سالهای گذشته ساز و کار حمایتی یارانه خرید برای مراکز علمی تحقیقاتی وجود داشته است و سی درصد هزینه خرید تجهیزات برای مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها پرداخت می‌شود. این رویکرد امسال نیز ادامه خواهد داشت. همچنین از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی و سازوکار لیزینگ این حمایت‌ها تقویت خواهد شد.

وی با اشاره به آمار صرفه جویی ارزی در این رویداد گفت: امسال تعداد شرکت ها پنج برابر و تعداد محصولات نسبت به دوره اول چهار برابر شده است. تا کنون فروش نمایشگاه به ده هزار میلیارد تومان رسیده است که این مستقل از فروش عادی شرکت های دانش‌بنیان در طول سال است و به طور خاص مربوط به این نمایشگاه است‌.

وی با اشاره به تضمین خدمات پس از فروش محصولات و تجهیزات به مراکز تحقیقاتی و علمی گفت: کارگزاران تخصصی در این نمایشگاه حضور دارند و بحث فروش محصول با تضمین خدمات پس از فروش پیگیری خواهد شد و خوشبختانه تا اینجا شرکت‌ها توانسته اند به خوبی انتظارات مراکز علمی و تحقیقاتی را برآورده کنند‌.

همچنین در این نشست دکتر محمد نبی شهیکی معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری با اشاره به تجلیل از پژوهشگران ، فناوران و نوآوران برگزیده کشور اظهار کرد: بخش بزرگی از نمایشگاه دستاوردهای پژوهش مربوط به پارک‌های علم و فناوری است. سامانه ارزیابی فناوری ایران در سال‌های اخیر با بیست هزار فناوری ثبت شده تبدیل به سامانه ای قدرتمند در زمینه علم و فناوری در ایران شده است. بیشترین فراوانی ثبت شده در این سامانه برای دانشگاه‌ها بوده است و در سال‌های گذشته پارک‌های علم و فناوری نیز حضور پررنگی در این سامانه داشته اند. رشته‌های الکترونیک و مکاترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات و کشاورزی و امنیت غذایی حوزه‌هایی هستند که بیشترین سهم را در این سامانه به خود اختصاص داده اند.

وی ادامه داد: همچنین ۳۵ فناوری نوظهور در نمایشگاه امسال رونمایی خواهند شد که این فناوری‌ها در پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری توسعه یافته اند. تلاش ما این است که مهمترین فناوری‌های قابل عرضه در نمایشگاه امسال به نمایش گذاشته شوند و کارگاه‌های آموزشی نیز برای افزایش سطح آگاهی در حوزه علم و فناوری و به خصوص صنایع خلاق و مالکیت فکری برگزار خواهد شد.

شهیکی در ادامه اظهار کرد: استان‌های زیادی در این نمایشگاه نسبت به سالهای گذشته پیشرفت کرده اند که اردبیل و گیلان جزو این دسته قرار دارند.‌ در این نمایشگاه ۱۲ فناور برتر معرفی خواهند شد و از آنها تقدیر به عمل خواهد آمد. ۱۰ فناور برتر از پارک‌های علم و فناوری ، یک نفر از مراکز رشد و یک نفر از مراکز دولتی در این نمایشگاه انتخاب خواهند شد‌.

وی با اشاره به برنامه وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای ارتقا سطح فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی گفت: ۱۴ هزار شرکت در پارک‌های علم و فناوری حضور دارند که گردش مالی آنها به ۹۵ همت میرسد. در راستای ارتقا فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در این زمینه نیز وزارت علوم تحقیقات و فناوری طرح‌های متنوعی دارد که در دوهفته آتی از آن رونمایی خواهد شد و پویایی و بالندگی پارک‌های علم و فناوری کمک خواهد کرد.

گزارش: امیر طاها بینام

 

ارسال نظرات