بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۶۵۶۵
دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور و دکتر محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی با حضور در نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت؛ رویداد ملی توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی» از غرفه جهاددانشگاهی بازدید کردند و از نزدیک با طرح پژوهشگاه ابن سینا با موضوع تکثیر نژاد گاوهای پربازده با استفاده از فناوری پیشرفته تولید جنین که تنها راه خودکفایی در تولید گوشت در کشور و جهان محسوب می‌شود، آشنا شدند.
يکشنبه ۰۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۴

به گزارش بازارکار از روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور و دکتر محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی شنبه 6 بهمن ماه با حضور در نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت؛ رویداد ملی توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی» که در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شده است، از غرفه جهاددانشگاهی بازدید کردند و از نزدیک با طرح پژوهشگاه ابن سینا با موضوع تکثیر نژاد گاوهای پربازده با استفاده از فناوری پیشرفته تولید جنین که تنها راه خودکفایی در تولید گوشت در کشور و جهان محسوب می‌شود، آشنا شدند.
رییس جمهور در این بازدید با ابراز خرسندی از اجرای این طرح به دکتر غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی تاکید کردند تا با برگزاری جلسه برای به سرانجام رسیدن طرح اقدام کنند.
در بازدید دکتر محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی از این غرفه نیز در رابطه با تفاهم نامه شرکت دانش بنیان وابسته به پژوهشگاه ابن سینا با ستاد نهضت احیای واحدهای اقتصادی که کمک خوبی برای رونق پروژه بوده است و پیگیری دلیل توقف آن گفت‌وگو شد.
از دیگر مسئولان بازدید کننده از این غرفه می‌توان به دکتر محمدجواد ظریف معاون راهبردی رییس‌جمهوری، دکتر محمد مخبر مشاور و دستیار رهبر جمهوری اسلامی ایران، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، سردار محمدرضا نقدی معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اشاره کرد.  
همچنین دکتر محمدمهدی نادری عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی و مدیرعامل شرکت دانش بنیان وابسته به این پژوهشگاه، در حاشیه بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت که 2 بهمن ماه انجام شد، در رابطه با این طر ح و روش‌های نوین خودکفایی در تولید گاو اظهار کرد: کار شرکت ما، تکثیر نژاد گاوهای پربازده با استفاده از فناوری پیشرفته تولید جنین است. این فناوری، تنها راه خودکفایی در تولید گوشت در کشور و جهان محسوب می‌شود.
وی با اشاره به روش‌های نوین خودکفایی در تولید گاو و ارائه راهکار نوین خودکفایی گوشت در کشور اظهار کرد: کار شرکت ما، تکثیر نژاد گاوهای پربازده با استفاده از فناوری پیشرفته تولید جنین است. این فناوری، تنها راه خودکفایی در تولید گوشت در کشور و جهان محسوب می‌شود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی با بیان اینکه راهکارهای متنوعی برای خودکفایی در تأمین گوشت وجود دارد، افزود: عمده این روش‌ها، علامتی هستند. به این صورت که یا دام به‌صورت زنده وارد می‌شود یا اقدام به واردات گوشت می‌کنند. راهکار دیگری نیز وجود دارد که طی آن، جمعیت دام‌های مولد افزایش می‌یابد. اما باید اذعان کرد که با توجه به توسعه فناوری، همه این روش‌ها اشتباه هستند.
 
بهره‌وری؛ کلید توسعه صنعت دامداری
دکتر نادری با اشاره به استفاده از روش پیشرفته تولید جنین در کشورهای بزرگ تولیدکننده گاو تصریح کرد: در روش تکثیر گاوهای پربازده، تکیه بر افزایش بهره‌وری است. به طور مثال، برزیل سومین تولیدکننده گوشت در جهان است که تعداد گاوهای آن به ۲۰۰ میلیون رأس می‌رسد. در حالی که آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده گاو در جهان با جایگاه نخست، تعداد جمعیت دام آن نصف کشور برزیل است؛ اما با افزایش بهره‌وری توانسته با دام کمتر، به تولید شیر و گوشت بیشتری دست یابد. بهره‌وری در این بخش، علاوه بر آورده مالی، به لحاظ زیست محیطی نیز در کاهش انتشار گاز متان و حفاظت از مراتع، اثرات مثبتی دارد.
 
فرایند تولید جنین برتر گاو در پژوهشگاه سینا
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته در پژوهشگاه سینا برای تولید جنین برتر گاو بیان کرد: پژوهشگاه سینا با جمع‌آوری دام‌های برتر از کشورهای آلمان، دانمارک و نژادهای برتر در داخل، اقدام به دریافت تخمک از این دام‌ها می‌کند. در داخل آزمایشگاه، فرآیند لقاح با استفاده از این تخمک‌ها صورت می‌گیرد، این کار مشابه کاری است که در درمان نازایی انسان‌ها انجام می‌شود.
وی افزود: طی این روند، جنین هفت‌روزه میکروسکوپی شکل می‌گیرد. بعد از شکل‌گیری این جنین، با فرایندی آن را وارد رحم یک گاو که ژنتیک آن چندان اهمیتی ندارد، می‌کنند و این جنین در آنجا کاشته می‌شود.
 
مزایای استفاده از گاوهای تولید شده با فناوری جدید
دکتر نادری با بیان اینکه گاوهایی که از این طریق تولید می‌شوند، در شرایط برابر به لحاظ خوراک و زمان، میزان تولید گوشت و شیر آن‌ها بیشتر است، تصریح کرد: علاوه بر این، با گاوهای برتر می‌توان تعداد زایمان را به ۲۰ رأس در سال رساند و جمعیت آن‌ها را افزایش داد. ارزش این گوساله‌ها بیش از سه برابر گاوهای دیگر است.
 
لزوم افزایش تولید جنین گاو در کشور
وی با بیان اینکه آمریکا سالیانه یک میلیون جنین گاو تولید می‌کند، در حالی که این تعداد در ایران به ۲۰۰۰ جنین می‌رسد که باید با اقداماتی این رقم را افزایش داد، بیان کرد: با افزایش تولید آن‌ها در کشور، علاوه بر جلوگیری از خروج ارز، می‌توان کشور را به خودکفایی در تولید گوشت گاو رساند.
 
موانع و راهکارهای این بخش چیست؟
دکتر نادری، مشکلات مربوط به سرمایه‌گذاری از سوی دامداران و فرهنگ‌سازی برای افزایش استفاده از این فناوری را به‌عنوان دو عامل اثرگذار در استفاده از این فناوری دانست و گفت: در دوران ریاست جمهوری آیت‌الله رئیسی، تسهیلاتی برای استفاده از جنین‌های برتر ارائه شد که باعث استقبال گسترده در میان دامداران شد، اما با برداشته شدن این تسهیلات، میزان تقاضا نیز کاهش یافت. در حال حاضر، تمرکز شرکت ما بر صادرات به کشورهای خارجی است.
وی افزود: هزینه خرید این جنین‌های برتر در داخل کشور یک چهارم قیمت صادراتی است، اما برای افزایش استفاده باید تسهیلاتی در این خصوص ارائه شود. در همین راستا، صحبت‌هایی با رئیس‌جمهور و مجلس در جریان بازدید از این غرفه داشتیم و پیشنهاد ارائه تسهیلات به‌منظور افزایش بهره‌وری در این بخش را مطرح کردیم. این موضوع را نیز در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی عنوان کردیم. در صورتی که یک هزار میلیارد تومان از بودجه موردنظر برای واردات گوشت و دام به این بخش تخصیص یابد، می‌توان به خودکفایی در تولید گوشت امیدوار بود.
 
تأثیر حمایت از فناوری تولید جنین بر اقتصاد روستایی
دکتر نادری با بیان اینکه حمایت از این فناوری، باعث افزایش بهره‌وری و اقتصاد روستاییان خواهد شد که می‌تواند در نهایت منجر به مهاجرت معکوس شود، افزود: اقداماتی در خصوص تولید گاومیش با جنین‌های برتر در دست اجرا است. حیوان گاومیش به‌دلیل ساختار بدنی، حیوانی مقاوم در مقابل بیماری و کم‌هزینه برای پرورش محسوب می‌شود. در همین راستا، چندین رأس گاومیش نژاد برتر از ایتالیا وارد شده است که امیدواریم روند تولید گاومیش را نیز توسعه دهیم.
 
برنامه ۱۰ ساله برای افزایش بهره‌وری نژاد گاو ایرانی
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی با تأکید بر اینکه افزایش کیفیت نژاد گاوهای ایرانی، نیاز به یک برنامه‌ریزی ده ساله دارد تا بهره‌وری در این نژادها نیز افزایش یابد، خاطرنشان کرد: باید حمایت‌هایی از دامداران برای خرید این جنین‌ها در قالب تسهیلات مالی صورت گیرد تا روند استفاده از این فناوری در صنعت دام کشور توسعه پیدا کند.

ارسال نظرات