
تازه ها

آشنایی با مشاغل مختلف این امکان را به دانش آموزان میدهد تا متناسب بااستعداد، توانایی، رغبت، هوش وعلائق خود نسبت به انتخاب رشتة تحصیلی مناسب که منجر به انتخاب شغل مورد علاقة آنها میشود، اقدام نمایند.
هفتة معرفی مشاغل، که هر ساله در هفتة نخست اردیبهشت ماه(1 لغایت 7) توسط مشاوران مدارس برگزار میگردد، فرصت مغتنمی است تا دانش آموزان دورههای مختلف تحصیلی بامشاغل گوناگون و لزوم آنها در جامعه آشنا شوند.
آشنایی با مشاغل مختلف این امکان را به دانش آموزان میدهد تا متناسب بااستعداد، توانایی، رغبت، هوش وعلائق خود نسبت به انتخاب رشتة تحصیلی مناسب که منجر به انتخاب شغل مورد علاقة آنها میشود، اقدام نمایند.
راهنمایی شغلی:
راهنمایی شغلی نوع دیگری ازراهنمایی است که بدان وسیله به فرد کمک میشود تابراساس شناخت استعدادها، رغبتهاومحدودیتها ونیز نیازهای شغلی جامعه ومحیط زندگی خود، بتواند شغل مناسبی انتخاب کند و پس ازگذراندن دورههای آموزشی به طورموفقیّت آمیز و رضایتبخشی به آن اشتغال ورزد.
فرانک پارسونز که از بنیانگذاران نهضت راهنمایی شغلی در آمریکا است، در این مورد میگوید: ‹‹راهنمایی شغلی کمک به فرد است تا شغل مناسبی را انتخاب کند، برای انجام دادن آن آماده شود و به طور موفقیّت آمیزی به انجام آن بپردازد. ››
از دیدگاه وی راهنمایی شغلی سه مرحله دارد:
۱-شناخت توانائیها، رغبتها ومحدودیتهای فرد.
۲-شناخت خصوصیات مشاغل وفرصتهای شغلی جامعه.
۳-برقراری سازش منطقی بین خصوصیات فردی با خصوصیات شغلی.
شیوههای اجرایی راهنمایی شغلی:
۱-بازدید از مراکز و محیطهای شغلی.
۲-معرفی مشاغل (بخصوص در هفته معرفی مشاغل)
۳-ارائه واحد شناسایی مشاغل د دروس مختلف مرتبط.
۴-مقاله نویسی شغلی.
۵-اجرای نمایشنامه شغلی.
۶-اشتغال در ایام فراغت.
۷- انجام مصاحبههای شغلی توسط دانش آموزان.
اهداف راهنمایی شغلی در دورههای مختلف تحصیلی:
مهمترین هدف راهنمایی شغلی دردورة ابتدایی آن است که دانش آموزان متوجه شوند که وجود تمام مشاغل مشروع و نیز اشتغال در آنها برای ادامة زندگی افراد و بقای جامعه لازم است.
دردورة راهنمایی تحصیلی، دانش آموزان از طریق راهنمایی شغلی، باید از توانائیها وخصوصیات خود بیشتر آگاه شوند و با تاکید بر خودشناسی و شناخت مشاغل مختلف، برای طرح ریزی شغلی آماده شوند. در این دوره، خودشناسی بر شغل شناسی مقدم است.
دردوره متوسطه، راهنمایی شغلی دو هدف اصلی را دنبال میکند:
اول آنکه با فراهم کردن امکانات و موقعیت، دانش آموز باخودشناسی و شغل شناسی کاملتر و دقیقتر طرح ریزی شغلی را انجام دهد و مشکلات موجود را درانتخاب شغل برطرف نماید.
دوم آنکه باید اطلاعات دقیق تری دربارة نتایج آزمونهای روانی، شناسایی مشاغل متعدد وامکانات وفرصتهای استخدامی دردسترس دانش آموزان قرار گیرد.
رابطة راهنمایی تحصیلی با راهنمایی شغلی:
انسان در طول زندگی، با سه انتخاب مهم و سرنوشت ساز روبرو است:
انتخاب رشتة تحصیلی، انتخاب شغل و انتخاب همسر.
راهنمایی تحصیلی مقدمهای برای راهنمایی شغلی محسوب میشود و به عبارتی دیگر، راهنمایی تحصیلی، پایه و اساس محکمی برای راهنمایی شغلی است. یک انتخاب مناسب رشتة تحصیلی میتواند مقدمهای برای انتخاب یک شغل مناسبتر باشد.
تعریف کار و شغل: ازنظر راهنمایی شغلی، کار فعالیتی است نسبتا” دائمی که با تولید کالا و یا ارائة خدمتی همراه است و برای آن دستمزدی پرداخت میشود.
کار دارای چند خصوصیت است:
۱-نوعی فعالیت فکری یا جسمی است که به منظور رفع نیازهای انسان انجام میگیرد. این تلاش در نهایت باعث خستگی عضلانی وعصبی میشود وفردپس از مدتی کارکردن به استراحت نیاز دارد. ۲-تلاش نسبتا” دائمی است و فعالیتهای زودگذر و موقتی را شامل نمیگردد.
۳-از طریق کار، کالایی تولید میشود یا خدمتی ارائه میشود. لذامشاغل کاذب در جامعه جزء شغل و کار به حساب نمیآیند.
۴-دربرابر انجام دادن کار، دستمزدی پرداخت میگردد. اگر فردی برای تفریح و بدون دستمزد به تولید کالا و یا ارائه خدمتی اقدام کند، به عمل او سرگرمی گفته میشود.
۵-فرد باید از انجام کار لذت نیز ببرد.
علل کار کردن:
۱-کار کردن وسیله مناسبی برای به مصرف رساندن انرژی بدن در راه مطلوب و نیل به تعادل فیزیولوژیک محسوب میشود. از طریق کار کردن، انرژی به مصرف میرسد و بی نظمیهای داخلی سیستم بدن کاهش مییابد و حیات سلولها به درستی ادامه مییابد.
۲- کار کردن وسیلهای برای برقراری و تحکیم روابط اجتماعی با همنوعان است. درمحیطهای کاری که از محبّت و صمیمیت مملو باشد، نیازهای روانی ارضاء میگردد و کارکنان احساس یاس و بیگانگی نمیکنند.
۳-انسان از طریق کار کردن نقش معینی را به عهده میگیرد و خودش را جزیی از جامعه به حساب میآورد. ارزش هر فرد در جامعه به شغلی بستگی دارد که عهده دار آن است.
۴-کار کردن موجب شناخت تواناییها و محدودیتهای افراد میشود و شخص با مقایسه خود با دیگران میتواند به رفع کمبودهای خود اقدام نماید.
۵-کارکردن موجب استقلال میشود. انسان بیکار فرد وابستهای است و نمیتواند آرزوها و خواسته هایش را عمل کند. استقلال و تامین نیازها در سایه کار و تلاش حاصل میشود.
نقش مشاوران در مدارس:
مشاوران مدارس در این هفته با کمک از کلیه امکانات مدرسه و انجام فعالیتهای ذیل، میتوانند نقش موثری را در آشنایی بهتر دانش آموزان با مسیر شغلی آینده خود داشته باشند:
- سخنرانی مشاوران در زمینههای موفقیت، کارآفرینی، برنامه ریزی درسی و مطالعاتی و...
-تهیه بروشورهای شغلی، تراکت، پلاکارد و نصب پیامهای مناسب شغلی بر روی تابلوهای مشاوره مدارس با کمک از دانش اموزان علاقمند
- دعوت از چهرههای موفق کارآفرینی و خوداشتغالی شهر
- دعوت از متخصصان موفق رشتههای گوناگون تحصیلی و دانشگاهی مثل پزشکان، اساتید دانشگاه و... برای ایراد سخنرانی و برگزاری جلسه پرسش و پاسخ
- بازدیدهای علمی و شغلی از مراکز و کارخانجات تولیدی و صنعتی، بیمارستان ها، دانشگاهها و...
- نمایش فیلم و اسلایدهای معرفی مشاغل گوناگون
- بازدید از هنرستانهای کاردانش و فنی و حرفهای
-بازدید از نمایشگاههای مشاغل برپاشده در سطح منطقه و استان
- انجام مسابقات مقاله نویسی، نقاشی، روزنامه دیواری، انجام مصاحبههای شغلی، وبلاگ نویسی با موضوع شغل
-معرفی رشتههای دانشگاهی در هفته معرفی مشاغل
- دعوت از نفرات برتر کنکور سالیان گذشته جهت صحبت
-جلسه آموزش خانواده برای آشنایی اولیاء داشن آموزان پایه اول با روند هدایت تحصیلی و شغلی
ارسال نظرات