
تازه ها

به گزارش خبرنگار بازار کار، دکتر محمد حسین پورغریب معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به برگزاری دومین کنگره بینالمللی «روز جهانی بدون دخانیات» اظهار کرد: امروز گرد هم آمدهایم تا جریانی دانشگاهی را آغاز کنیم و در کنار یکدیگر به سیگار نه بگوییم. معمولاً اتفاقات مهم در دنیا از دانشگاه آغاز میشود و این یک وظیفه و مسئولیت اجتماعی برای ماست.
گسترش دانشگاه بدون دخانیات از مأموریتهای اصلی ماست
وی افزود: یکی از راههای تحقق این هدف، ورزش کردن است. ورزش با کاهش اضطراب و افسردگی و بهبود عملکرد قلب و ریه، اثرات مخرب سیگار را کاهش میدهد. ورزشکاران حرفهای نیز میتوانند با بهرهگیری از جایگاه خود، نقش مؤثری در ترویج این پیام ایفا کنند. امیدواریم که ما دانشگاهیان نیز بتوانیم در این مسیر تأثیرگذار باشیم و مسئولیت اجتماعی خود را ایفا کنیم.
شعار امسال: دانشگاه بدون دخانیات
در ادامه این کنگره، حمیدرضا حسنآبادی، رئیس دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه «دانشگاه بدون دخانیات» شعار امسال است، گفت: بخشی از برنامههای ما سالانه و بخشی دیگر مناسبتی هستند. دانشگاه تهران به دلیل پیشینه فعالیتهای مشابه و جایگاه پیشرو خود، میزبان این رویداد شده است. در این مسیر، مرکز مشاوره دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری قابلتوجهی داشتهاند.وی با بیان اینکه سیگار یک معضل بهداشتی جهانی است، افزود: سالانه بیش از پنج میلیون نفر در اثر مصرف سیگار جان خود را از دست میدهند. در یکی از پیمایشهای کشوری مشخص شد سالانه ۱۷۴۰ میلیارد تومان و روزانه ۹۲۰ میلیون تومان در ایران صرف خرید سیگار میشود. مصرف سیگار در سال ۱۳۹۸ بیش از ۶۵ میلیارد نخ بوده است.
وی همچنین از اجرای دو برنامه برای مقابله با این روند خبر داد و توضیح داد: نخست، «برنامه بدیع» یا «دانشگاههای عاری از دخانیات» است که در سه مرحله حمایتگیری، توانمندسازی و ارزشیابی اجرا میشود. دوم، «برنامه سلامت روان به زبان دومینو» است که مسابقات دومینویی با شعار پیشگیری از دخانیات در دانشگاهها برگزار میکند.
بررسی وضعیت مصرف دخانیات در مناطق
افشین استوار، مسئول واحد بیماریهای غیرواگیر و سلامت روان سازمان جهانی بهداشت در ایران نیز با اشاره به آمارهای جهانی گفت: در سالهای گذشته مصرف دخانیات در سطح جهانی کاهش داشته، اما در منطقه ما این روند کندتر است. یکی از عوامل این وضعیت، مصرف گسترده قلیان بهویژه در جنوب و جنوبشرق کشور است؛ در حالی که در شمال و شمالغرب، مصرف سیگار بیشتر رواج دارد.وی افزود: کنوانسیون بینالمللی کنترل دخانیات یکی از موفقترین برنامههای سازمان ملل به شمار میرود که بیش از ۱۸۰ کشور به آن پیوستهاند. ایران در سال ۲۰۰۳ به این کنوانسیون ملحق شد و از سال ۲۰۰۵ آن را اجرایی کرده است. دبیرخانه ستاد مبارزه با دخانیات نیز در وزارت بهداشت مستقر است که در راستای همین کنوانسیون فعالیت میکند.استوار همچنین بر نقش مؤثر سیاستهایی نظیر افزایش مالیات بر سیگار، بستهبندی هشداردهنده و ممنوعیت تبلیغات تأکید کرد و افزود: علیرغم تحریمها، ایران همچنان هدف صنایع دخانی بینالمللی است که باید مورد توجه قرار گیرد.افزایش اضطراب و کاهش خواب در میان نوجواناندر بخش دیگری از این نشست، دکتر مکری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: باید از خود بپرسیم آیا میتوان دانشگاهی بدون دخانیات داشت؟ بررسیهای جهانی نشان میدهد که گرچه مصرف دخانیات در حال کاهش است، اما سرعت این کاهش پایین است.
وی با بیان اینکه سیگار بیش از الکل و ایدز باعث مرگ میشود، ادامه داد: حدود ۷۰ درصد افراد سیگاری تمایل به ترک دارند اما تنها دو درصد از آنها موفق به ترک سیگار در سال آینده میشوند. بنابراین، تمرکز بر پیشگیری اهمیت زیادی دارد.مکری همچنین با اشاره به وضعیت سلامت روان نوجوانان گفت: از سال ۲۰۱۰ اضطراب در میان نوجوانان ۱۳۹ درصد افزایش یافته، موارد خودزنی بیشتر شده و ساعات خواب کاهش یافته است. استفاده مفرط از شبکههایی نظیر تیکتاک، اینستاگرام و فیسبوک در بروز این بحران نقش داشته است.
سیگار، ابزاری برای ابراز هیجانات
وی در ادامه تأکید کرد: سیگار تنها یک ماده حاوی نیکوتین نیست، بلکه ابزاری برای بروز هیجانات بوده است . در گذشته، تبلیغات و سینمای هالیوود سیگار را نمادی از قدرت و جذابیت جلوه میدادند. با وجود اثبات ارتباط سیگار با سرطان در دهه ۱۹۵۰، مصرف آن همچنان بالا ماند و صنعت دخانیات با تبلیغاتی هدفمند در برابر این یافتهها ایستادگی کرد.
مکری افزود: آنچه به کاهش مصرف کمک کرد، تأکید بر تأثیر سیگار بر سلامت اطرافیان، بهویژه کودکان بود. کمپینهایی با محوریت «دود دست دوم» باعث تصویب قوانینی برای منع مصرف در فضاهای بسته شد و در پی آن، ابتلا به بیماریهایی مانند آسم کاهش یافت.مقاومت اجتماعی در برابر محدودیتهاوی در پایان خاطرنشان کرد: ممنوعیت مصرف دخانیات میتواند تأثیر چشمگیری در کاهش آن داشته باشد. اما باید توجه داشت که حدود ۳۰ درصد جامعه در برابر این محدودیتها مقاومت نشان میدهند. این گروه که با عنوان «ضدسیستم» شناخته میشوند، قوانین محدودکننده را تلاشی برای کنترل جامعه تلقی میکنند. تعامل هوشمندانه و دیپلماسی مؤثر با این گروه میتواند کلید موفقیت در کاهش مصرف دخانیات باشد.
گزارش: امیر طاها بینام
ارسال نظرات