السَّلامُ عَلَیْکَ یا اَبا عَبْدِاللّهِ الْحُسَیْن (ع) بِه عِشِقِ تُو سیاه پوش شُدم،بِه یاد تُو چِشام خونً شُدنً،حُسین 

      
بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۵۸۸۶۸
به قلم دو کارشناس ارشد وزارت کار؛

نظریه کارآفرینی عمومی شین و نگاهی به ایجاد فرصتهای کارآفرینی در کشور

کارآفرینی از مهم¬ترین عوامل توسعه اقتصادی پایدار در هر کشور است. اینکه چرا در یک منطقه و در دوره زمانی خاص کارآفرینان زیادی ظهور می¬کنند و یا چرا کسب و کارها و تولید به رکود می¬رسند مورد توجه و بررسی بسیاری از نظریه¬پردازان بوده "اسکات اندرو شین" در این ارتباط و دلایل خلق و بهره¬برداری از فرصت¬های کارآفرینی نظریه¬ای ارائه داده که به نظریه شین معروف است.
يکشنبه ۱۰ تير ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۸

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

امید ملک: مدیر کل دفتر توسعه نهادهای کارآفرینی و هدایت نیروی کار- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
نسیم قدس: رییس گروه توسعه نهادهای کارآفرینی- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
 
نظریه عمومی کارآفرینی شین
کارآفرینی از مهم¬ترین عوامل توسعه اقتصادی پایدار در هر کشور است. اینکه چرا در یک منطقه و در دوره زمانی خاص کارآفرینان زیادی ظهور می¬کنند و یا چرا کسب و کارها و تولید به رکود می¬رسند مورد توجه و بررسی بسیاری از نظریه¬پردازان بوده "اسکات اندرو شین" در این ارتباط و دلایل خلق و بهره¬برداری از فرصت¬های کارآفرینی نظریه¬ای ارائه داده که به نظریه شین معروف است.
  نظریه عمومی کارآفرینی شین، تجزیه و تحلیل کارآفرینی را با ارائه یک چارچوب مفهومی به شیوه¬ای منسجم شرح می¬دهد. این چارچوب؛ تجزیه و تحلیل بخش¬های مختلف فرایند کارآفرینی، مهارت¬ها و استراتژی های مورد استفاده برای سازماندهی و بهره¬برداری از فرصت¬ها و شرایط محیطی مناسب برای آنها را شامل می¬شود.
بر اساس این نظريه، متغیرهاي تأثیرگذار بر بهره¬برداري از فرصت¬هاي كارآفريني و ايجاد كسب وكار جديد عبارتند از: 
•           عوامل محیط نهادي كسب وكار؛ عواملی هستند كه به فعالیت اقتصادي نظم می¬دهند. از سرمايه¬گذاري بیشتر در دارايي¬هاي فیزيکي و انساني و استفاده بهتر از اين عوامل در راستای توسعه کسب وکارها و تولید پشتیباني مي¬كنند؛ این عوامل شامل موارد ذیل هستند:
o             محیط سیاسی
o             محیط حقوقی
o             فرهنگ ها و ارزش¬ها و نظام آموزشی و علمی
o             محیط فناوری و نوآوری
o             ساختار دولت
•           عوامل محیط اقتصادي كسب وكار؛ شامل شرايط بازار مالي و صنعتي است كه برای افراد انگیزه و جسارت ايجاد كرده و فعالیت كارآفرينانه را ممکن مي¬سازد، این عوامل به شرح ذیل تقسیم بندی می¬شوند:
o             محیط اقتصاد کلان
o             محیط مالی
o             ساختار تولید
o             محیط جغرافیایی
 
در این نظریه دو مجموعه عوامل بر کسب و کارهای موجود و بر فرآیند کارآفرینی که در واقع نقطه آغازین کسب وکار است، اثر می¬گذارند. هر چه محیط نهادی کسب وکار شرایط بهتری داشته باشد، بهره¬برداری از فرصت¬های کارآفرینی بیشتر است. هر چه بهره¬برداری از فرصت¬های کارآفرینی در جامعه¬ای بیشتر باشد، عملکرد اقتصاد آن کشور و خلق ارزش و ثروت در آن جامعه بیشتر می¬شود.
 
 
 
•           عوامل بهبوددهنده محیط نهادي كسب وكار:
عوامل بهبوددهنده نهادی؛ ايجاد و حفظ نهادهاي تقويت¬كننده كارآيي بخش خصوصي و نهادهاي تقويت¬كننده پاسخگويي مسئولین بخش عمومي، حمايت مؤثر از حقوق مالکیت و حداقل مداخله اجرايي، حمايت از سرمايه¬گذاران با فراهم آوردن بستر ارائه اطلاعات شفاف و اصلاح نهادهاي تخصیص منابع عمومي است.
با توجه به توضیحات ارائه شده در خصوص نظریه کارآفرینی شین به نظر می¬رسد دولت برای توسعه محیط کسب وکار و افزایش کارآفرینی و ثبات بنگاه¬ها موظف به کاهش مالیات، تسهیل قوانین گمرکی در صادرات و واردات، ارائه تسهیلات ایجاد و توسعه بنگاه¬ها و کاهش بروکراسی اداری در شروع کسب وکار است که در این راستا دولت سیزدهم و بطور مشخص وزارت متبوع اقدامات ذیل را انجام داده است:
-              تصویب قوانین تسهیل¬کننده کسب وکار از جمله تسریع و تسهیل دریافت مجوزها
-              مانع¬زدایی از تشکیل و توسعه نهادهای واسط هدایت و توانمندسازی نیروی¬کار و اشتغال در قالب کاریابی¬ها، مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی، مراکز آموزش آزاد فنی و حرفه¬ای و کانون¬های کارآفرینان استانی
-              راه¬اندازی صدها پایگاه مردمی اشتغال¬آفرین در قالب تعاونی¬های خدماتی کاریابی، کارآفرینی و مشاغل خانگی در راستای مردمی¬سازی ارائه خدمات اشتغال¬آفرین
-              توسعه مهارتی در قالب آموزش و گسترش مهارت¬های تقاضامحور و مشاغل کم¬سرمایه¬بر مهارت¬محور
•             عوامل بهبوددهنده محیط اقتصادی كسب وكار:
عوامل بهبوددهنده محیط اقتصادی كسب وكار، شامل سیاست مالي ادواري در كشورهاي صادركننده نفت، عدم اتخاذ سیاست¬هاي اقتصاد كلان سست و مداخله¬جويانه، توجه به تأثیر سیاست مالي دولت بر محیط مالي و اقتصادی است كه ميتواند سبب تغییر در اندازه بازارها و تعداد شركت¬هاي كوچك و متوسط می¬شود.
در ایران مانند اکثر كشورهاي صادركننده نفت، سیاست مالي ادواري مي¬تواند به¬عنوان يك عامل مهم در بي¬ثبات كردن محیط اقتصاد كلان نقش داشته باشد. با افزايش قیمت جهاني مواد اولیه، سرمايه¬گذاري عمراني افزايش یافته و با كاهش قیمت جهاني مواد اولیه، سرمايه¬گذاري عمراني كاهش مي¬یابد چون قیمت مواد اولیه با قیمت جهاني نفت و قیمت جهاني نفت نیز با درآمدهاي نفتي همبسته است. اين امر سبب افزايش قیمت مواد اولیه تولیدي در كشور، گاهي حتي بیشتر از قیمت جهاني آن مي¬شود. همچنین دولت براي اجراي طرح¬هاي عمراني در طول سال تقاضاي يکنواخت براي مواد اولیه ايجاد نمي¬كند، بلکه در برخي از ماه¬ها با توجه به وصول درآمدهايش تقاضاي بیشتري ايجاد مي¬كند كه اين موضوع سبب نوسانات در قیمت مواد اولیه طي ماه¬هاي مختلف مي¬شود که سبب کاهش فرصت¬های کارآفرینی و عدم تمایل سرمایه¬گذاری بخش خصوصی در تولید و در نتیجه رکود کسب وکارها می¬شود. ساختار کلان اقتصادی و مالی بر ساختار تولید بر حسب محیط جغرافیایی تاثیرگذار است. سیاست¬های کلان مالی و اقتصادی بر بازارکار و میزان عرضه و تقاضا و همچنین ریسک¬پذیری افراد برای راه-اندازی کسب و کارها تاثیر بسزایی دارد؛ لذا سیاست¬های حمایتی و پشتیبانی کننده از کسب وکارها حتی در شرایط سخت اقتصادی امکان ورود افراد به بازار کار را تا حدی افزایش خواهد داد. هر چند سیاست¬های نهادی در این زمینه اهمیت و الزام بالاتری دارند.
از جمله فعالیت¬های بهبوددهنده محیط اقتصادی كسب و كار وزارت متبوع در دولت سیزدهم می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
-              پرداخت تسهیلات اشتغالزایی در بخش صنعت، کشاورزی و خدمات؛ کاهش یک و نیم درصدی نرخ بیکاری و افزایش ۱۰ درصدی اشتغال (در قالب تبصره¬های 16 و 18)
-              هدایت دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیردولتی به سمت تخصصی نمودن فعالیت کاریابی
-              برگزاری «رویداد مردمی اشتغال» با هدف تسهیل و تسریع در فرآیند نقل و انتقال نیروی کار، کاهش دغدغه کارفرمایان در تامین نیروی کار جدید و اتصال مستقیم و بدون واسطه کارجویان و کارفرمایان
-              راه¬اندازی سامانه جستجوی شغل با هدف اتصال سریع کارجویان و کارفرمایان، ارتقاء سطح کیفی وکمی خدمات کاریابی¬ها، تطبیق فرصت‌ها و درخواست‌های شغلی با مکانیزم‌های هوشمندسازی سامانه
-              فعالیت¬های انجام¬شده در راستای تسهیل و تسریع صدور مجوزها (صدور آنی مجوز از طریق راه¬اندازی سامانه، ثبت-محور شدن مجوز، انجام نظارت پسینی و ثبت عملکرد در سامانه توسط مراکز )
-              راه¬اندازی سامانه مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و اتصال به درگاه ملی مجوزها و جایگزینی نظارت پسینی به جای نظارت پیشین جهت سهولت دریافت مجوز

ارسال نظرات