
تازه ها
نشست «نقش سازمانهای مردمنهاد در همبستگی اجتماعی و دفاع میهنی در شرایط بحرانی جنگ»برگزار شد

به گزارش بازارکار از روابط عمومی موسسه کار و تامین اجتماعی دستیار اجتماعی رییس جمهور با تاکید بر ضرورت تقویت تعامل میان حاکمیت و جامعه مدنی، بر لزوم بازتعریف جایگاه نهادهای مدنی در فضای پساجنگ تأکید کرد.
دکتر علی ربیعی با اشاره به نقش نهادهای مدنی در شرایط بحرانی خاطرنشان کرد: اعتقاد ما این است که نهادهای مدنی در حالتی که کارکردهای سیستم ضعیف میشود نقش خود را ایفا میکنند. پس از هر جنگ تحمیلی و دفاع میهنی نمیتوان به شرایط قبل از آن بازگشت. اگر ما بخواهیم با فرمول گذشته پیش برویم، دستاوردهای این جنگ را نادیده خواهیم گرفت و این سبب میشود تا نتوانیم از ظرفیتهای موجود مانند نهادهای مدنی کمک بگیریم.
ربیعی با اشاره به اینکه نوع نگاه به افراد ناتوان جسمی و ذهنی اخلاق جامعه را نشان میدهد، تصریح کرد: به بهانه روز بهزیستی باید به این نکته اشاره کرد که اگر نقش نهادهای مدنی نبود، شرایط گروههای خاص شرایط نامطلوبی بود. متاسفانه زمانی که سی درصد جامعه به قشر فرودست اضافه شدهاند و فقر از استثنا به قاعده تبدیل شده است، نقش نهادهای مدنی بیش از پیش پررنگ خواهد بود.
وی با اشاره به مطالبات سازمانهای مردمنهاد اظهار کرد: تلاش ما این است که بتوانیم مطالبات سازمانهای مردمنهاد را پاسخ دهیم. در این مطالبات عناصر مشترکی مانند شبکهسازی، اصلاح رویکرد نهادهای دولتی، توجه به سرمایه اجتماعی و برطرف کردن نارساییها وجود داشت. ما با اعتبار علمی و دولتی خود در این نشست حضور پیدا کردهایم و در زمانی که در دوران ترک مخاصمه هستیم، باید به مسائل جدی در دو سمت جامعه و حکومت بپردازیم.
ربیعی در ادامه تأکید کرد: هدف اسرائیل فروپاشی جامعه ایران و به هم زدن انسجام جامعه ایران بوده است. حتی تغییر نظام سیاسی ایران هم به دلیل وجود نداشتن چشمانداز اهمیتی ندارد و ایران پرهرجومرج، ایران مطلوب دشمنان است. اگر ما با این ذهنیت فکر کنیم، متوجه میشویم که نقش سازمانهای مردمنهاد و اتصالدهندههای جامعه بشدت مهم است. جنگ این نقشها را بازآفرینی میکند و معیار سنجشهای فردی نیز خواهد بود. علاوه بر اینها، ضعفهای ما نیز توسط جنگ نمایان میشود و این دوران آموزههای زیادی برای ما خواهد داشت.
وی با اشاره به نسبت حاکمیت با نهادهای مدنی در فرآیند بازآفرینی نقشها، خاطرنشان کرد: ما باید به این سازمانها اعتبار اختصاص دهیم و اقدامات و فعالیتهای آنان را ارج بنهیم. این نهادها در شرایط جنگی با تقسیم کار خوبی که انجام دادند، توانستند الگوی خوبی برای فعالیتهای اجتماعی در شرایط بحرانی و خاص ایجاد کنند. دیدن این چیزهاست که سبب بازیابی غرور ملی کشور و مردم میشود.
در ادامه این نشست، سید محمد بطحایی، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، نیز بر ضرورت رفع موانع پیشروی سمنها و تدوین طرحهایی برای همافزایی تشکلهای مردمنهاد تأکید کرد و گفت: جنگ ۱۲ روزه نشان داد که پیمایشها در زمینه مشارکت اجتماعی و نتایجی که مربوط به کاهش انسجام ملی به دست آورده بودیم نیازمند بازنگری هستند. البته باید گفت که انبوهی از موانع برای استفاده از ظرفیت و سرمایه اجتماعی وجود دارد. موانع بروکراتیک در کنار فرهنگسازی ضعیف در زمینه سمنها دو مورد از این موانع هستند.
بطحایی با اشاره به کمبود حمایتهای حقوقی و مالی افزود: همچنین حمایتهای مالی و حقوقی از تشکلها صورت نمیگیرد و تعامل موثری بین نهادهای دولتی با تشکلهای مردمی وجود ندارد. در بعضی موارد میبینیم که مشکلاتی نیز از سوی این نهادها برای تشکلهای مردمی ایجاد میشود. وی در ادامه گفت: ما تلاش کردیم تا بتوانیم برای از میان بردن موانع اضافی قانونی و قضایی فعالیت سازمانهای مردمنهاد، نهایت تلاش خود را انجام دهیم. نکته مهم دیگری که مطرح است، ایجاد شبکه و سامانه مشترکی میان تشکلهاست تا تشکلها ظرفیت یکدیگر را بشناسند و به مردم نیز ارائه دهند.
بطحایی ضمن اشاره به تشکیل شبکهای با نام «شتاب» اظهار کرد: این موضوع خوشحالکننده است که یک سمنی به نام شتاب (شبکه تشکلهای اجتماعی در بحران) شکل بگیرد تا به عنوان ائتلافی میان تشکلهای اجتماعی مختلف فعالیت کند. دولت نیز تلاش خواهد کرد تا بستر ایجاد این شبکه را فراهم کند. مانورهای بحرانی نیز به صورت آزمایشی طراحی شدهاند تا آموزشها در زمان مقتضی و قبل از وقوع بحران ارائه شوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: محلهمحوری اگر به صورت حسابشده و قانونمند جلو برود، میتواند مفید و موثر باشد و از وقوع و ایجاد آسیبهای احتمالی در اجرای این طرح جلوگیری کند.
ارسال نظرات