تازه ها
مسئله ایمنی و بهداشت حرفه ای محیط گار، یکی از موضوعاتی است که به عنوان دغدغه اصلی در تمام محیطهای صنعتی، کارخانهها و شرکتها شناخته میشود. ایمنی پیشنیاز کار است و هیچ فعالیتی در زمینه صنعتی نمیتواند بدون وجود ضمانت ایمنی برای کارکنان اجرا و از سر گرفته شود.
به گزارش بازارکار،کارخانهها و کارگاههای صنعتی بهویژه کارخانههایی که در زمینه استخراج و تولید فلزات و آلیاژها فعالیت میکنند، به عنوان یکی از خطرناکترین محیطهای کار شناخته میشوند. کار در دماهای بالا برای ذوب فلزات و استفاده از دستگاهها و ابزار خطرناک برای تولید فلزات سبب شده تا مخاطرات کار در چنین محیطهایی بیش از پیش باشد. لذا انجام فعالیتهای صنعتی در این کارخانهها مستلزم رعایت دقیق و سختگیرانه دستورالعملهای ایمنی و HSE است.
توجه به دستورالعملهای ایمنی و HSE نه تنها باعث افزایش سطح ایمنی محیط کار می شود، بلکه میتواند بازدهی نیروی کار را نیز به شکل ویژه ای افزایش دهد. اطمینان کارکنان و کارگران در محیطهای صنعتی از ایمنی محل فعالیت و کار خود میتواند سبب ارتقا سطح فنی کار و در نتیجه افزایش بهرهوری اقتصادی مجموعه و سازمان شود. در کنار همه این مسائل، اجرای دقیق دستورالعملهای ایمنی به طور مستقیم منجر به کاهش ریسک بروز حوادث مخرب زیست محیطی خواهد شد. محیط زیست به عنوان یکی از سه ضلع مثلث HSE در کنار سلامت و ایمنی شناخته میشود و نمیتوان از اهمیت ویژه این موضوع غافل شد.
در همین زمینه، زید آبادی نژاد مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست مجتمع مس سرچشمه رفسنجان که به عنوان یکی از بزرگترین شرکتها و کارخانههای کشور و زیرمجموعه یکی از بزرگترین صنایع کشور محسوب میشود، از اهمیت پرداختن به موضوع ایمنی و آوردههای اقتصادی آن میگوید و بر تاثیر ویژه ایمنی روی فعالیت نیروی کار تاکید میکند. همچنین وی با اشاره به لزوم بهروزرسانی قوانین و مقررات ایمنی در سریعترین بازههای زمانی معتقد است که ورود تکنولوژیهای جدید به کشور، ارتقا دستورالعملهای ایمنی را میطلبد.
زیدآبادی نژاد با اشاره به جایگاه ویژه ایمنی کار در محیطهای صنعتی اظهار کرد: من با توجه به تجربیات شخصی خود در زمینه ایمنی محیط کار میتوانم بگویم که موضوع مدیریت در استانداردهای ایمنی کار از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر مدیر ارشدی به این سطح از بلوغ رسیده باشد که ایمنی را در اولویت قرار دهد، عملکرد خوبی خواهد داشت. حتی از نظر اقتصادی نیز سرمایهگذاری روی موضوع ایمنی میتواند ثمربخش و مفید باشد. حمایت از طرحهای ایمنی و HSE میتواند سبب ارتقا استانداردهای هر سازمانی شود.
وی ادامه داد: اگر ایمنی و بهداشت حرفهای محیط کار در یک سازمان، شرکت یا محیط صنعتی جدی گرفته نشود، منجر به افزایش ریسک بروز حوادث و بالارفتن احتمال ایجاد حادثه میشود و اگر حادثه ای رخ دهد سبب بروز خسارات مالی و جانی خواهد شد.
زیدآبادی با اشاره به جایگاه ویژه ایمنی و HSE در شرزکت مس سرچشمه گفت: شرکت مس سرچشمه زیرمجموعه صنایع مس ایران است. شرکت مس سرچشمه در زمینه ایمنی شرایط بسیار خوبی دارد و به طور مناسب نیز حمایت میشود و اختیارات لازم برای اجرای دستورالعملهای HSE به ما داده شده است. سرمایهگذاری خوبی در زمینه ایمنی شدهاست و تنها چالشی که وجود دارد کمبود وقت مدیران برای رسیدگی به همه چالشهای و به طور خاص موضوع ایمنی است.
وی با تاکید بر لزوم برخورد جدی با تخلفات حوزه ایمنی و HSE محیط کار گفت: در شرکت مس سرچشمه با جدیتی که در موضوع ایمنی وجود دارد، با همه تخلفات و کوتاهیها در این زمینه به طور قاطع برخورد میشود تا دستورالعملهای ایمنی به طور مناسب و کافی رعایت شوند.
زیدآبادی با اشاره به چالشهای قانونی و نواقص مقررات در حوزه ایمنی و HSE تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در زمینه قوانین و مقررات HSE وجود دارد این است که علیرغم ویرایش دستورالعملها و قوانین، محتوا چندان بهروز نمیشود. برای مثال هماکنون خودروهای نیمهخودرانی در حال ورود به بازار است و لازم است دستورالعملهای ایمنی جدیدی برای آنها تدوین شود. به طور کلی تکنولوژیهای جدید به سرعت در حال ورود به کشور هستند اما قوانین و مقررات ما با سرعت لازم بهروز نمیشود.
وی با اشاره به مقاوله ۱۵۵ در حوزه ایمنی اظهار کرد: قطعا پیوستن کشور به قراردادهای بینالمللی در حوزه ایمنی به ارتقا سطح ایمنی و HSE کشور کمک خواهد کرد. این مشارکت با توجه به ساختارهای مشخص و منظم موجود در سطح بینالمللی میتواند به کمک ویژه ای کند. البته اگر به این مشارکت در حد عضویت نگاه شود پیشرفتی حاصل نخواهد شد و این عضویت باید عضویتی فعال و موثر باشد.
مدیر امور ایمنی و بهداشت مجتمع مس سرچشمه در گفت و گو با «بازارکار» گفت: سرمایه گذاری در ایمنی به معنای صیانت و حفظ نیروی کار است و باید بحث ایمنی در واحد های تولیدی جدی گرفته شود.
به گزارش خبرنگار بازارکار، مدیر امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست مجتمع مس سرچشمه رفسنجان با اشاره به اینکه در سال جاری مجتمع مس سرچشمه موفق به کسب نشان” شرکت برگزیده حوزه ایمنی و بهداشت شغلی ” استان کرمان شد گفت: مجتمع مس سرچشمه با توجه به استاندارد های ایمنی و بهداشت تلاش می کند این استاندارد ها را در مجتمع اجرایی نماید.
مهندس مصطفی زیدآبادی نژاد با اشاره به اینکه يكي از رسالتهاي اساسي مديريت منابع انساني نگهداري كاركنان توانمند ميباشد تصریح کرد: از آنجا كه اقدامات نگهداري، مكملي بر ساير اقدامات و فرايندهاي مديريت منابع انساني است، حتي اگر عمليات كارمنديابي، انتخاب، انتصاب و ساير اقدامات پرسنلي به نحو بايسته انجام شود بدون توجه كافي به امر نگهداري نتايج حاصل از اعمال مديريت چندان چشمگير نخواهد بود. نظام نگهداري منابع انساني ابعاد متعددي را شامل ميشود كه ميتوان آنها را به دو دسته تقسيم نمود: دسته اول در رابطه با حفظ و تقويت جسم كاركنان است مانند برقراري بهداشت و ايمني در محيط كار، اجراي برانامههاي ورزش و تندرستي و بعضي خدمات مشابه. دسته دوم شامل مواردي است كه تقويتكننده روحيه علاقمندي كاركنان به كار و محيط كار ميباشد مانند خدمات بيمه و بازنشستگي و خدمات پرسنلي. در صورت داشتن توجه و بكارگيري اين موارد امنيت شغلي در كاركنان ايجاد شده و به رضايت شغلي آنها منتهي ميشود كه اين امر خود از اهميت بسزايي برخوردار است.
مدیر امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست مجتمع مس سرچشمه در ادامه بر لزوم تدوین و تعریف محتوای مناسب با ایمنی و بهداشت در سرفصل های درسی اشاره و تاکید کرد: از یک سو تدوین و تعریف محتوای مناسب با ایمنی و بهداشت در سرفصل های درسی یک ضرورت است و از سوی دیگر تدوین و اجرای قوانین متناسب با نیاز واحد های صنعتی و تولیدی یک ضرورت است.
وی با تصریح اینکه، مجتمع مس سرچشمه در حوزه زیست محیطی اقدامات مثبت و متعددی را انجام داده است گفت: ازجمله این اقدامات می توان در موضوع آلودگی هوا به احداث کارخانه های تولید اکسیژن اشاره کرد که این امر موجب حذف سوخت های فسیلی شد و همچنین درباره کنترل آلاینده های هوا خروجی از دودکش ها که مربوط به کوره های فلش و کندکتور کارخانه ذوب می شود، علاوه بر آن سیستم های ESP و کارخانه های اسید نیز روی کار آمدند که با کمک سیستم ESP وظیفه جذب غبار و ذرات را بر عهده دارند و کارخانه های اسید نیز برای تبدیل گاز SO2 به محصول ارزشمند اسید سولفوریک در سال های گذشته احداث شده اند.
مصطفی زیدآبادی نژاد با اشاره به اینکه ایمنی در افزایش بهرهوری موثر است افزود: احداث کارخانه های اسید توسط شرکت ملی صنایع مس ایران بزرگ ترین طرح زیست محیطی کشور به حساب می آید. همچنین درباره موضوع آب و پساب نیز طرح جامع آب توسط شرکت ملی مس انجام شد و موضوع انتقال آب از خلیج فارس نیز از دیگر اقدامات شرکت مس به حساب می آید که برای جایگزینی با آب های زیرزمینی انجام شده است.
وی با اشاره به توجه به ابعاد مختلف انسانی و محیطی ایمنی و بهداشت در ادامه گفت: موضوع مدیریت پسماند نیز از دیگر اقدامات زیست محیطی شرکت مس محسوب می شود و همچنین احداث پارک جنگلی نیز در حوزه مسوولیت های اجتماعی شرکت ملی مس نیز انجام شده است. همچنین طرح جدیدی که در آینده نزدیک از آن رونمایی خواهد شد استفاده مجدد از استخراج کنسانتره از سرباره های کوره ذوب است که به محصول ارزشمند کنسانتره مس تبدیل خواهد شد.
مدیر امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست مجتمع مس سرچشمه عنوان کرد: در کوره های ذوب (مس) که فرآیند ذوب انجام می شود و یکی از خروجی های آن گاز SO2 است که متاسفانه در سال های قبل این گاز در محیط منتشر می شد و در سال های اخیر بعد از راه اندازی کارخانه های اسید 1 و 2 خروجی های کوره فلش و کوره کنورتور وارد کارخانه اسید شده و در نهایت تبدیل به محصولی به نام اسید (سولفوریک) می شود و هیچ گونه خروجی و آلایندگی به هوا ندارد و در حال حاضر خروجی این گاز به هوا و محیط به صفر رسیده است. همچنین طرح هایی نیز در دست اقدام است که برای این اسید تولید شده ارزش افزوده بیشتری خواهد داشت و در واقع اسید (سولفوریک) را به اسید فسفریک که ارزش اقتصادی بیشتری دارد، تبدیل می کنند و در این راستا تفاهم نامه هایی نیز به امضا رسیده است.
وی بیان کرد: زیرساخت هایی برای انتقال اسید تولیدی به بندرعباس و صدور آن به سایر کشورها نیز در دستور کار قرار دارد. مجتمع مس سرچشمه سعی داشته که همیشه و در تمام احوال بهترین اقدامات را در رابطه با مسائل زیست محیطی انجام دهد و در کنار افزایش تولید و صادرات بتواند خدمات خوبی را درباره حفظ محیط زیست ارائه دهد و کمترین آلودگی و انتشار را به محیط زیست داشته باشد.
زیدآبادی نژاد عنوان کرد: مجتمع مس سرچشمه رفسنجان با هدف استفاده بهینه از منابع، کاهش تولید پسماند و ایجاد قانونمندی و یکپارچگی در جمع آوری، تفکیک، انبارش، پردازش، حمل و نقل و دفع پسماندهای تولیدی درسطح مجتمع نسبت به تدوین و اجرای طرح جامع مدیریت پسماند اقدام کرده و در این طرح با توجه به الزامات قانونی و هرم مدیریت پسماند، برنامه هایی در راستای کاهش تولید پسماند، استفاده مجدد، بازیافت، فروش، امحا و دفن تدوین کرده و به صورت مستمر اجرا می کند. ازجمله اقدامات مرتبط با کاهش تولید پسماند می توان به استفاده از فناوری نوین و تغییر در فرآیندهای کاری جهت کاهش تولید پسماند و همچنین توجه به الزامات و ملاحظات محیط زیستی در زنجیره تامین و انبارش مواد اولیه و کالاها، اختصاص محل مناسب برای انبارش و نگهداری محصولات اشاره کرد.
گفتنی است نخستین همایش ملی چشمانداز ایمنی و بهداشت شغلی با محوریت مقاولهنامه ۱۵۵ سازمان بینالمللی کار با حضور «سید صولت مرتضوی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «مهدی اسلامپناه» رییس سازمان استاندارد، «مهرداد عظیمی» رییس سازمان فنی و حرفهای، نمایندگان تشکلهای کارگری و کارفرمایی، مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانها و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مجموعه «تلاش» برگزار شد. در این مراسم از شرکتهای برگزیده حوزه ایمنی و بهداشت شغلی تقدیر به عمل آمد.
ارسال نظرات