بنیانگذار اطلاع رسانی نوین اشتغال در ایران
خبر فوری

تازه ها

کد خبر : ۱۶۰۳۵۴
شنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۷

تصمیم‌گیری درباره انتخاب شغل و حرفه به کمک هدایت شغلی و تحصیلی یکی از مهم‌ترین و سرنوشت‌سازترین موضوعات در زندگی هر فرد به حساب می‌آید. یک کارشناس اقتصادی می‌گوید هدایت تحصیلی و شغلی برای دانش‌آموزان موضوعی مهم است، زیرا به دانش‌آموز کمک می‌کند بسته به علاقه‌مندی خود مسیری را انتخاب کند که او را راحت‌تر به بازار کار وصل کند.

امروزه پیچیدگی و دگرگونی دنیای کار، سرعت فرآیند، رشد تکنولوژی، تقاضای روز افزون برای ورود به برخی مشاغل و نیاز به کسب دانش و مهارت‌ها با توجه به تفاوت‌های فردی، موجب برهم خوردن تعادل آموزش و بازار کار شده و مشکلاتی را در چگونگی هدایت استعدادها، راهنمایی شغلی و تصمیم‌گیری حرفه‌ای به وجود آورده است.

از آن جا که یکی از اهداف تعلیم و تربیت در کنار اهداف دیگر، تسهیل رشد حرفه‌ای و هدایت شغلی افراد است و این هدف ویژه در حیطه آموزش و پرورش و تا حدی آموزش عالی کشور قرار می‌گیرد، بنابراین باید کوشش کرد تا این مهم به صورت سیستماتیک به اهداف از پیش‌تعیین‌شده خود برسد و هدایت تحصیلی و هدایت شغلی متناسب با ویژگی‌های فرد و نیاز بازار کار حرکت کند.

سیاوش غیبی‌پور، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با پانا در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان از ظرفیت آموزش وپرورش برای تربیت نیروی ماهر و متخصص برای بازار کار استفاده کرد، اظهار کرد: «بخشی از شاغلانی که اکنون در آستانه بازنشستگی قرار دارند افرادی هستند که از گذشته در هنرستان، دوره‌های مهارتی را در هوانیرو، نیروی زمینی یا ... گذرانده و در همان مجموعه‌ها نیز شاغل شده بودند.»

وی افزود: «در چند دهه اخیر با تغییر نظام آموزشی در وزارت آموزش و پرورش، موضوع پیش‌دانشگاهی مطرح و در کشور اجرا شد و در کنار آن توسعه هنرستان‌ها، رشته‌های کاردانش و فنی‌وحرفه‌ای در رشته‌های متعدد و بخش‌های مختلف اقتصادی و صنعتی در دستور کار قرار گرفت که نقش مهم و موثری در تامین نیروی انسانی مورد نیاز بازار کار داشته است.»

کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: «این یک واقعیت است که دانش‌آموختگان دانشگاهی، انگیزه و تمایل زیادی برای انجام اموری که اجرایی و تکنسینی هستند را ندارند. این اقناع در دوره‌های متوسطه و در طول تحصیل در آموزش و پرورش وجود دارد و دانش‌آموزان بسته به علاقه خود می‌توانند به سمت رشته‌های فنی و هنرستانی یا مهارتی بروند. این رشته‌ها طی سال‌های اخیر هم برای دختران و هم برای پسران دانش‌آموز توسعه یافته است.»

غیبی‌پور خاطرنشان کرد: «هدایت تحصیلی و شغلی برای دانش‌آموزان موضوعی مهم است، زیرا به دانش‌آموز کمک می‌کند بسته به علاقه‌مندی خود مسیری را انتخاب کند که او را راحت‌تر به بازار کار وصل کند.»

کارشناسان بر این موضوع هم‌نظر هستند که برای تحقق هدایت تحصیلی، مشارکت تمامی عوامل مدرسه‌ای، اداری، آموزش، پرورش، رسانه، خانواده و دستگاه‌های اجرای زیربط ضروری است. نظام تعلیمی و تربیتی، باید دانش‌آموزان را به سطحی از تمایز‌یافتگی برساند که خود با آگاهی از استعدادها، توانایی‌ها و رغبت‌های خویش و همچنین ظرفیت‌ها و محدودیت‌های محیطی به انتخاب آزادانه و آگاهانه اقدام کند و اینکه پس از استخراج نتایج کمی، تصمیم‌گیری نهایی به صورت کیفی و در تعامل سه‌جانبه میان مشاور، دانش‌آموز و خانواده با لحاظ کردن امکانات و محدودیت‌های محیطی و نیاز‌های بازار کار انجام شود.

ارسال نظرات