
تازه ها

به گزارش خبرنگار بازار کار، علی محمد سلطانی در نشست خبری با خبرنگاران حوزه علم و فناوری با اشاره به ضرورت کاهش فاصله فناوری کشور با جهان اظهار کرد: رویکرد دوم بنیاد در مسیر توسعه علمی کشور، تمرکز بر فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی و کوانتوم است تا ایران در این حوزهها به سطح جهانی برسد.
وی رویکرد بنیاد را حل مسئله دانست و افزود: در زمینه مسائل خرد، برنامهای برای شناسایی نیازهای شرکتهای دانشبنیان داریم و طرحهای استادان نیز در این راستا تعریف شدهاند. همچنین حمایت از مأموریتگرایی دانشگاهها از دیگر برنامههای بنیاد است.
رئیس بنیاد ملی علم ایران با بیان اینکه در حوزه مسائل کلان مراکزی برای هدایت و راهبرد مسئله ایجاد شدهاند، گفت: حمایتهای بنیاد بهصورت مستمر و فراخوانی انجام میشود؛ بهگونهای که ۲۰ درصد حمایتها مستمر و ۸۰ درصد از طریق فراخوان است. به گفته سلطانی، سقف برخی از طرحهای فراخوانی بنیاد تا ۵.۵ میلیارد تومان نیز رسیده است.
بیش از ۵ هزار طرح در سامانه بنیاد ثبت شد
سلطانی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۳، ۲۴ فراخوان برگزار شد، گفت: بیش از ۵ هزار طرح در سامانه بنیاد ثبت شد که از این میان، ۱۶۰۰ طرح به تصویب رسید و مجموع اعتبار مصوب آنها ۴۳۰ میلیارد تومان بوده است.
رئیس بنیاد ملی علم ایران افزود: در سال ۱۴۰۴، با رویکرد اثربخشی پیش خواهیم رفت و تلاش میکنیم طرحها ارزیابی شوند و در آینده نیز اقدامات تکمیلی روی آنها انجام گیرد. رئیس بنیاد ملی علم ایران، نرخ پذیرش طرحها در سال ۱۴۰۳ را ۳۲ درصد اعلام کرد و گفت: این نرخ در بازهای میان ۲۵ تا ۴۰ درصد است که با استانداردهای جهانی همخوانی دارد. همچنین در سال گذشته ۳۵۸ رساله دکتری و ۴۲۶ طرح پسادکتری دریافت شد که در جهت حفظ نخبگان و جلوگیری از مهاجرت آنها مؤثر بوده است.
۳۶۰ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی برای بنیاد طرح ارسال کردند
سلطانی ادامه داد: در سال گذشته، ۳۶۰ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی برای بنیاد طرح ارسال کردند که ۶۳ مورد مربوط به علوم پزشکی بود. همه طرحها توسط سه تا هفت داور بررسی میشوند و مجموع داوریهای انجامشده در سال ۱۴۰۳، حدود ۶۷۰۰ مورد بوده است. به گفته وی، متوسط زمان بررسی طرحها (از ارسال تا تصویب یا رد) در سالهای اخیر کاهش یافته است. وی از برنامه بنیاد برای افزایش سهم علوم انسانی در سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: حداقل سه فراخوان برگزار میشود و پژوهانههای جدید اعلام خواهد شد. همچنین توسعه کرسیها، حمایت از حداقل ده خوشه چندتخصصی و تمرکز بر دو مسئله کلان از دیگر برنامههای آتی است. وی همچنین از فراهم شدن امکان داوری برای ایرانیان مقیم خارج خبر داد.
سلطانی با اشاره به همکاریهای بینالمللی بنیاد، اظهار کرد: فراخوانهای مشترکی با کشورهایی، چون چین و روسیه در حال انجام است. همچنین با وزارت علوم چین و بنیاد علوم طبیعی چین همکاری داریم و تفاهمنامهای نیز با ترکیه امضا شده است. وی افزود: در صورت ثبت اطلاعات استادان خارجی در سامانه بنیاد و تعریف همکاری بینالمللی در طرحها، از آنها نیز حمایت خواهد شد. تاکنون ۹ طرح با چین انجام شده و برنامه داریم ۱۵ طرح با روسیه نیز پیش ببریم.
رئیس بنیاد ملی علم ایران با بیان اینکه ترویج علم یکی از اولویتهای این نهاد است، گفت: هدف ما انتقال مفاهیم علمی به زبان ساده به جامعه است که موجب ارتقای آگاهی مردم و بهبود تصمیمگیری مسئولان میشود. به گفته وی، رویداد «شب علم» یکی از برنامههای این حوزه است که در سال گذشته هفت نوبت برگزار شد.
وی پژوهش را یکی از مهمترین سرمایهگذاریها دانست و گفت: بنیاد از مقالات علمی، ثبت اختراع و تدوین سیاستنامهها حمایت کرده است. پرداختهای مالی بنیاد فقط بهصورت ریالی انجام میشود و سقف حمایت برای هر طرح ۳۰۰ میلیون تومان است که نحوه مصرف آن با تشخیص محقق اصلی انجام میشود.
سلطانی با اشاره به محدود بودن منابع نسبت به کشورهای پیشرفته، گفت: با وجود این محدودیت، سقف حمایتهای بنیاد در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و در سال جاری نیز نزدیک به هزار میلیارد تومان طرح پژوهشی مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
حمایت از دانشجویان تحصیلات تکمیلی
به گفته وی، برای دانشجوی دکتری که دو سال روی رساله خود کار میکند، ۲۸۸ میلیون تومان و برای دانشجویان ارشد ماهانه شش میلیون تومان در نظر گرفته شده است. همچنین دانشجویان پسادکتری بهاندازه استادیاران حمایت خواهند شد.
وی افزود: از سال ۱۴۰۱ همکاری با ستادهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شده و هدف آن است که فراخوانهای پژوهشی از مسیر بنیاد اجرا شود. در این میان، ستاد زیستفناوری نیز با هماهنگی کامل با بنیاد در تقسیم وظایف پژوهشی مشارکت دارد.
سلطانی نهاد بنیاد را مبتنی بر داوری علمی دانست و گفت: هر طرح باید توسط جامعه علمی بررسی شود. در سال گذشته، ۲۷۳۲ داور در مجموع ۶۷۰۰ داوری انجام دادهاند. وی با تبریک روز معلم، از استادان خواست داوری طرحهای بنیاد ملی علم ایران را در دستور کار خود قرار دهند.
حذف امضای فیزیکی قراردادها در سال ۱۴۰۴
رئیس بنیاد ملی علم ایران از حذف امضای فیزیکی قراردادها در سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: فرایند امضا اکنون بهصورت دیجیتال و از طریق نرمافزار فراشناسا انجام میشود و کمتر از یک روز زمان میبرد. رئیس بنیاد ملی علم ایران همچنین از برنامه ویژه حمایت از شرکتهای دانشبنیان باکیفیت خبر داد و گفت: این شرکتها میتوانند نیازهای پژوهشی خود را اعلام کنند و بنیاد تا ۸۰ درصد هزینه طرح را تأمین خواهد کرد.
به گفته وی، در نخستین فراخوان در سال ۱۴۰۲، هشت طرح در این قالب مورد حمایت قرار گرفت. سلطانی در پایان از برگزاری برنامه سرآمدان علمی ایران در تابستان خبر داد و گفت: این برنامه ویژه نخبگان رشتههای علوم پایه و بنیادی است، اما در آینده تلاش خواهد شد تا همه رشتهها از پژوهانههای بنیاد بهرهمند شوند. وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته، هیچ طرحی به دلیل کمبود منابع مالی رد نشد و امیدواریم این روند در سال جدید نیز ادامه یابد.
گزارش: امیر طاها بینام
ارسال نظرات