تازه ها
به گزارش بازارکار،محمدنبی شهیکی معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به نظریه دام درآمد متوسط در دنیا گفت: در دو دهه اخیر برخی کشورها مانند کشورهای جنوب شرق آسیا توانستند خود را از درآمد پایین به درآمد متوسط برسانند. اصلاح نهادهای سیاسی و اقتصادی منجر به این اتفاق شد. نکته جالب این است که این نوع کشورها اغلب نتوانستند بیشتر از این پیشرفت کنند و اصطلاحا در "دام درآمد" متوسط قرار گرفتند.
وی با اشاره به راهکار جلوگیری از افتادن در دام درآمد متوسط گفت: انباشت منابع تولید میتواند سبب رشد اقتصادی شود، اما فرار از دام متوسط تولید تنها با تمرکز روی فناوری حاصل میشود. مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که ایجاد ظرفیتهای جدید اقتصادی حرکتی است که با انباشت تولید نمیتوان آن را جایگزین کرد. لذا اگر کشور بخواهد در تراز بالای اقتصادی قرار گیرد و از قفل شدگی در طبقه متوسط خارج شود باید در سازوکار اقتصادی خود تحول بنیادی ایجاد کند.
شهیکی ادامه داد: اگر ما بخواهیم جریان اقتصاد نوآورانه را شکل دهیم ، باید اکوسیستم خاصی طراحی کنیم. نوآوری و فناوری میتواند کیک اقتصاد یک کشور را بزرگتر کند. تمرکز روی سرمایه انسانی ، سیاستگذاری درست، جنس و مدل نوآوری میتواند در فرایند رشد نقش اساسی داشته باشد.
وی ضمن اشاره به اهمیت ارتباط موثر میان فناوری، پژوهش و تجاری سازی گفت: بر اساس آمار، زیست بوم دانشبنیان در متغیرهای مختلف در کشورهای مختلف متنوع است. بر اساس آمار، ژاپن رتبه پایینی در پژوهش دارد اما توانسته آنرا تبدیل به فناوری کند. ژاپن توانسته پژوهشهای صنعتی خود را تبدیل به مدلهای اقتصادی کند. این در حالی است که کشوری مانند ایران پژوهش فعالی دارد اما در تبدیل اینها به هم خیلی موفق نیست در واقع فناوریها باید به تجاری سازی در اقتصاد کمک کند یا در واقع دانش بنیان باشد.
شهیکی با اشاره به کمبود اعتبارات و سرمایهگذاری در زیست بوم دانش بنیان کشور گفت: زیست بوم دانش بنیان تنها با یک مدل محدود قابل بررسی نیست. دانش بنیان یک مجموعه از ارزش هاست. برای پرداختن به این ارزش ها ما باید اعتبار مالی کافی را برای آن در نظر بگیریم. ما باید یک اصل را بپذیریم که شدیدا نیاز به سرمایهگذاری در زمینه علم و فناوری داریم.
وی با اشاره به اهمیت توجه به اصلاح اموزش در راستای حرکت به سمت زیست بوم دانش بنیان گفت: مسئله مورد بحث بعدی مسئله آموزش است. همچنین اگر قرار است ساختار به سمت دانش بنیان برود باید آموزشها اصلاح شوند. ما باید بپذیریم که در ادبیات دانش بنیان باید به ارزشهای پایدار فکر کنیم که رسیدن به همه آنها سخت خواهد بود.
وی در انتها بر لزوم انطباق نیازها با سیاستهای اتخاذشده در حوزه علم و فناوری تاکید و اظهار کرد: ما اگر زیست بوم درستی خلق کنیم باید نیازهایمان را بر اساس چیزهایی که میخواهیم تعریف کنیم. ما باید بپذیریم که به برخی موضوعات کم توجهی کردیم و باید به سوالات مربوط به آینده پاسخ دهیم. در همین شرایط فعلی، باید بسیاری از پارکهای علم و فناوری اصلاح و سیاستهای آنها بازنویسی شوند. همین اقدام میتواند شروعی برای حرکت به سمت جلو باشد.
کارآفرینان آینده
مطالب بیشترآگهی استخدام
مطالب بیشتر
ارسال نظرات